files/7us07x2v5y4jjmre.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kto bude v kádri HK Dukla Ingema Michalovce?

Začiatkom augusta vykorčuľujú na ľad hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce. My sme sa v najbližších riadkoch pozreli na to, ako vyzerá ich káder pre šiestu sezónu medzi slovenskou elitou.

Štyria hráči do Slovana Bratislava

Káder ako každé leto prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Tentoraz ho opustil rad opôr, ktoré obliekali dres Dukly Ingema vo viacerých sezónach. Odchod Stanislava Škorvánka sa očakával. V Michalovciach sa z neho stál reprezentačný brankár a už počas minulého leta sa hovorilo o jeho možno odchode. Po druhej výbornej sezóne si to zamieril do českej extraligy, kde sa chce posunúť ďalej.

Už menej sa ale čakal odchod trojice opôr Miroslav Macejko, Jakub SujaDávid Buc. Všetci traja patrili v posledných dvoch sezónach k tým hráčom, na ktorých bol spoľah. Nakoniec sa ale rozhodli pre nové výzvy. Kým Macejko ostáva v extralige (Trenčín), Suja s Bucom odchádzajú o súťaž nižšie, teda do TIPOS SHL (Prešov/Skalica). V extralige ostávajú aj Christián Michalčin (Banská Bystrica), Peter Bjalončík (Slovan Bratislava – výmena za Fominycha), Matej Gajan a Radovan Puliš (Slovan Bratislava).

Vlani v lete si Michalovčania veľa sľubovali aj od obrancu Mareka Korenčíka, ktorému ale prostredie zjavne nesadlo. Kým na hosťovaní v Slovane, kde odišiel v priebehu sezóny patril k najvyťaženejším obrancom, po februárovom návrate do Michaloviec sa všetko vrátilo do tých koľají, ako bolo pred jeho odchodom. Aj preto sa odchod očakával. Korenčík sa upísal českému Olomoucu, rovnako ako lotyšský zadák Kristofers Bindulis. Z legionárov odišli aj ďalší. Štvrtým odchodom na linke Michalovce – Slovan Bratislava je produktívny obranca Senna Acolatse. Do Nemecka si to zamierila dvojica Max Newton (Krefeld Pinguine) a Matthew Santos (Ravensburg Towerstars), do Veľkej Británie Mitchell Heard (Glasgow Clan). V nadnárodnej ICEHL si zahrá Chase Pearson (Villacher SV) a do zámoria sa vracia Josh Wilkins (South Carolina Stingrays).

Kľúčovým udržanie kapitána

Z lanského kádra zostáva v Michalovciach asi polovica. V bráne druhý rok po sebe dostane šancu Vladimír Glosár, od ktorého sa tentoraz bude čakať, že bude viac tlačiť na pozíciu jednotky. Glosár má na to všetky predpoklady, keďže jeho výkony v lanskej sezóne si všimli aj v reprezentácii. V obrane nastali určité zmeny, hlavné piliere defenzívy ale ostávajú. Je ním napríklad skúsený 39-ročný Adam Drgoň, ktorý by mal byť platným hráčom hlavne v presilovkách. Učiť od neho by sa mohli mladíci Milan Pišoja, ktorý má rozhodne reprezentačný potenciál, Adam Stripai a Sebastián Jasečko. Už tretiu sezónu za Zemplíne odštartuje Jakub Cibák. No a v defenzíve by mal patriť k lídrom aj Martin Bodák, ktorý má takisto ako Pišoja reprezentačný potenciál.

Ako kľúčové sa cez leto zdalo udržanie v tíme kapitána Kasparsa Daugavinša. Skúsený líder lotyšskej reprezentácie mal síce zmluvu aj pre nasledujúcu sezónu, no dalo sa čakať, že príde nejaká zaujímavejšia ponuka. Daugavinš ale ostáva a určite bude patriť nielen medzi lídrov Michaloviec, ale aj celej extraligy. Kým vlani prišiel až tesne pred začiatkom súťaže, tentoraz bude mať v nohách spoločnú prípravu a môže sa tak stať, že od úvodu bude pripravený na pozíciu lídra tímu. V tíme ostáva aj odchovanec Samuel Solenský, od ktorého sa takisto čaká, že bude ešte väčším prínosom, ako v minulej sezóne. Tretiu sezónu na Zemplíne odštartuje Matúš Paločko, Filip Vašaš, druhú Adam Varga, Michal Kabáč Marekom Valachom. Súčasťou ofenzívy budú aj mladíci z juniorky Róbert Fedor, Viliam Kurila, Pavol Prokopovič, Samuel KizákIvan Matta. Kizák s Mattom sú momentálne v reprezentácii do sedemnásť rokov, Fedor dostal pozvánku rovnako ako Pišoja do reprezentačnej dvadsiatky. Náhradníkom v nej je Pavol Prokopovič.

Daugavinšov parťák z útoku, fínska hviezdička s problémami

Medzi novými posilami môžeme hľadať tých hráčov, ktorý by mali byť lídrami tímu. Dvaja z nich sa predstavili na nedávnych majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave. Oporou tímu by mal byť francúzsky brankár Julian Junca, ktorý naposledy chytal v zámorí. Veľa si na Zemplíne budú sľubovať aj od Renarsa Kristenbergsa, ktorý odohral celý šampionát po boku v útoku s Kasparsom Daugavinšom. Zaujímavou posilou môže byť aj fínsky útočník Topi Ronni. Prospekt Calgary Falmes hrával posledné tri sezóny v tíme fínskeho majstra Tappara Tampere. Po problémoch so zákonom sa ho ale obaja vzdali a fínska hviezdička tak môže mať reštart kariéry na Zemplíne. O miesto v tíme sa bude uchádzať aj kanadský útočník Cliff Pu, ktorý posledné sezóny hrával v KHL v tíme Vladivostoku. Naopak, posilou defenzívy by mal byť skúsený český obranca Ondřej Slováček, ktorý si zahral už ťažké súťaže v Čechách a vo Fínsku. Istý čas bol dokonca aj členom širšieho kádra reprezentačného výberu. Michalovčania doteraz predstavili šesť legionárov, hrať ich môže v jednom zápase sedem. Dá sa teda očakávať, že sa ešte po niečom budú v lete obzerať. Keďže v útoku už teraz majú pretlak hráčov, očakáva sa, že pri príchode to bude skôr zahraničný obranca.

Na Zemplíne si samozrejme veľa budú sľubovať aj od slovenských hráčov. Jedným z tých, ktorý môže vyskočiť, je útočník s reprezentačným potenciálom Daniil Fominych, ktorý prišiel v rámci výmeny zo Slovana Bratislava. Za Petra Bjalončíka v rámci výmeny prišiel aj obranca Ján Marcinko, no a zo Slovana, teda z Modrých krídel prichádza aj michalovský odchovanec Dávid Hájnik. Spolu s touto dvojicou dostanú šancu zabojovať o prvý tím aj obranca Martin Semaňák (naposledy hral v Prešove), či útočníci so skúsenosťami zo zahraničných súťaží Ján BlaškoPatrik Gabriel. Pozíciu tretieho brankára prichádza vystužiť z Popradu Patrik Majerčík. Okrem Fominycha si v Michalovciach veľa sľubujú aj od českého útočníka so slovenským pasom Albertom Michnáčom. Ten v predošlých dvoch sezónach v Prešove a Nových Zámkoch dokázal, že góly strieľať vie a po aklimatizovaní v našej extralige to môže byť pre neho prelomová sezóna. Nový impulz do svojej kariéry by mal získať aj skúsený Patrik Svitana. Ten skončil po ôsmich rokoch v Poprade a Zemplín, či brehy Zemplínskej šíravy by mu mali dať novú motiváciu do už teraz bohatej hráčskej kariéry. Potrebnú aklimatizáciu nepotrebuje obranca Jakub Meliško. Ten už v Michalovciach hrával v sezóne 2017/18. V Michalovciach dokonca aj býval v čase, keď v minulej sezóne hrával v Humennom.

 

Zmeny v kádri počas leta
Príchody: Julian Junca (Tulsa Oilers/ECHL), Brian Majerčík (HK Poprad), Ján Marcinko (HC Slovan Bratislava), Jakub Meliško (HC 19 Humenné), Martin Semaňák (HC Prešov), Ondřej Slováček (Rytíři Kladno/Česko), Ján Blaško (Fehérvár AV19/ICEHL), Daniil Fominych (HC Slovan Bratislava), Patrik Gabriel (SaiPa/Fínsko), David Hajnik (Modré krídla Slovan), Renars Krastenbergs (Graz99ers/ICEHL), Albert Michnáč (HC MIKRON Nové Zámky), Cliff Pu (Admiral Vladivostok/KHL), Topi Rönni (Tappara/Fínsko), Patrik Svitana (HK Poprad).

Odchody: Stanislav Škorvánek (Hradec Králové/Česko), Matej Gajan, Sena Acolatse (HC Slovan Bratislava), Kristofers Bindulis, Marek Korenčík (HC Olomouc/Česko), Miroslav Macejko (HK Dukla Trenčín), Christian Michalčin (HC 05 Banská Bystrica), Peter Bjalončík (HC Slovan Bratislava), Dávid Buc (HK Skalica), Mitchell Heard (Glasgow Clan/Veľká Británia), Max Newton (Krefeld Pinguine/Nemecko), Chase Pearson (Villacher SV/ICEHL), Radovan Puliš (HC Slovan Bratislava), Matthew Santos (Ravensburg Towerstars/Nemecko), Jakub Suja (HC Prešov), Josh Wilkins (South Carolina Stingrays/ECHL).

Predĺženia spolupráce: Vladimír Glosár - Martin Bodák, Jakub Cibák, Adam Drgoň, Sebastián Jasečko, Milan Pišoja, Adam Stripai - Kaspars Daugavinš, Róbert Fedor, Michal Kabáč, Samuel Kizák, Viliam Kurila, Ivan Matta, Matúš Paločko, Pavol Prokopovič, Samuel Solenský, Marek Valach, Adam Varga, Filip Vašaš.

Aktuálny káder HK Dukla Ingema Michalovce
Brankári: Julian Junca (Francúzsko), Vladimír Glosár, Brian Majerčík.
Obrancovia: Adam Drgoň, Milan Pišoja, Adam Stripai, Martin Bodák, Jakub Cibák, Sebastián Jasečko, Jakub Meliško, Ondřej Slováček (Česká republika), Martin Semaňák, Ján Marcinko.
Útočníci: Kaspars Daugavinš (Lotyšsko), Renars Krastenbergs (Lotyšsko), Topi Ronni (Fínsko), Michal Kabáč, Matúš Paločko, Marek Valach, Samuel Solenský, Filip Vašaš, Róbert Fedor, Adam Varga, Patrik Svitana, Albert Michnáč, Daniil Fominych, Patrik Gabriel, Ján Blaško, Dávid Hájnik, Cliff Pu (Kanada).

Zmluvy majú podpísané aj juniori: Samuel Kizák, Pavol Prokopovič, Ivan Matta a Viliam Kurila. 

Peter Brendza

.



Uverejnené: 16.07.2024 10:13:50
files/sm2hz6oeeogiu6ob.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/exeedcax56kydrkv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/to6v4ahukd8jatik.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.