files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Projekt cezhraničnej spolupráce

 

   

Od 1.februára tohto roku Centrum prvého kontaktu (CPK) realizuje projekt, nazvaný Vytvorenie nových cezhraničných príležitostí pre malých a stredných podnikateľov. Týka sa predovšetkým Slovenska a Ukrajiny. V prípade záujmu sa však doň môžu zapojiť aj podnikatelia z iných štátov. 

           

Viacero cieľov

         

„Projekt má viacero cieľov. Jedným z nich je vytvorenie obojstranne výhodných partnerstiev medzi podnikateľmi. Takisto realizovanie cezhraničných obchodov so zahraničnými spoločnosťami v karpatskej oblasti,“ povedal riaditeľ CPK Ing. Ľuboslav Závacký. Ide aj o posilnenie obchodných vzťahov v celom regióne s očakávaním nárastu úrovne podnikateľskej činnosti.

„Zároveň plánujeme podporovať príležitosti pre spoločné investície a cezhraničnú spoluprácu medzi spoločnosťami zo Zakarpatska, ako aj Košického a Prešovského kraja,“ pokračoval v rozprávaní. Ďalšími cieľmi sú poskytovanie poradenstva podnikateľom, podpora plánovania a pomoc pri zriaďovaní spoločností, vypracúvanie marketingových plánov atď.  Projektová činnosť je financovaná najmä zo zdrojov Európskej únie (95 % z rozpočtového nákladu) a z prostriedkov Centra prvého kontaktu.

     

Veľký záujem

    

„Už v súčasnosti sa slovenská a ukrajinská strana uchádzajú o spoluprácu v strojárskom priemysle, cestovnom ruchu. Navyše, Slováci sa chcú plnohodnotne etablovať na ukrajinskom trhu,“ objasnil. Pre zmenu, Ukrajina, ktorá len nedávno spustila separovaný zber tuhého komunálneho odpadu chce osloviť slovenského výrobcu plastových kontajnerových nádob. Ukrajinskí partneri by uvítali, ak by začal s ich výrobou aj v tejto bývalej krajine už nejestvujúceho Zväzu sovietskych socialistických republík.

        

Vzájomné zbližovanie

       

„Podobný cezhraničný projekt sme uskutočnili v rokoch 2006 a 2007. Aj vtedy sme sa usilovali o nadviazanie kontaktov medzi slovenskými a ukrajinskými podnikateľskými subjektmi,“ priblížil. Centru išlo o to, aby obe strany začali spolupracovať na báze vývozu, dovozu, spoločného podnikania a iných sfér. Za týmto účelom boli zorganizované aj viaceré spoločné stretnutia. Podnikatelia spoznávali legislatívu, ale aj ekonomické a hospodárske zázemie v oboch krajinách. Zároveň sa konali workshopy, na ktorých si obe strany vymieňali skúsenosti a poznatky. CPK súčasne sprostredkovalo ďalšie spoločné stretnutia medzi Slovákmi a Ukrajincami. Boli to v podstate poznávacie kontakty, vďaka ktorým sa podnikatelia bližšie zoznámili. Najviac kontaktov sa vytvorilo vo výrobnej sfére (až zhruba 60 % z celkového počtu). A to aj z toho dôvodu, že naši východní susedia sú jedným zo špičkových výrobcov stavebných materiálov. 

      

Chýbala spätná väzba

    

„Mrzí ma, že nám následne chýbala spätná väzba. Po ukončení projektu sa nám z našej strany takmer nikto neozval a neinformoval nás o tom, ako pokračuje spolupráca. Je pravdou, že podnikateľské subjekty túto povinnosť nemajú, ale aj napriek tomu sme očakávali, že dajú o sebe vedieť. Výnimku predstavovala len regionálna televízia Zemplín, ktorá úzko spolupracuje s maďarskou TV Tisa, pričom táto spolupráca trvá dodnes,“ konštatoval Ľ.Závacký. Preto pri realizácii súčasného projektu CPK plánuje s podnikateľmi uzavrieť dohody, na základe ktorých poskytnú informácie o ďalšom priebehu spolupráce. Treba však povedať, že po ukončení projektu sa ozvali ďalší záujemcovia, ktorí sa informovali, či sa niečo podobné bude realizovať v blízkej budúcnosti.

       

Užitočné centrá

    

Centrá prvého kontaktu, michalovské nevynímajúc vznikli na Slovensku hlavne v roku 2002. Spočiatku ich bolo trinásť. Z rôznych príčin ich napokon ostalo päť. „Centrá pomáhajú ľuďom, ktorí chcú podnikať. Rôznym spôsobom podávajú pomocnú ruku malým a stredným podnikateľom,“ predstavil časť aktivít. Sú zriadené predovšetkým v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti.

                                                                                      (jn)



Uverejnené: 21.02.2011 08:40:34 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.