files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dôchodcovia to majú ťažké

 

I napriek tomu, že hranica odchodu do dôchodku sa posúva čoraz vyššie a vyššie, ľudí na zaslúženom pracovnom odpočinku pribúda. Ľudstvo v globále starne. Vekovo pokročilejšiemu obyvateľstvu sa nevyhnú ani Michalovce.


Seniori, ktorí sú často krát odsúdení na pomoc mladších (väčšinou vlastných detí), znamenajú pre niektoré rodiny nevyriešiteľný problém. Svokrovci nedokážu spolunažívať so zaťmi či nevestami. Nevládni starci a starenky sú v manželstvách niekedy i príčinou rozvodu medzi mužom a ženou. Samozrejme, existujú aj rodiny, kde vďaka vzájomnej tolerancii a porozumeniu žije viac generácií pod jednou strechou. Poniektorí starí ľudia odmietajú byť na príťaž vlastným deťom, ale kam sa majú podieť, keď domovov pre dôchodcov je v Michalovciach pramálo?

Michalovčania v pokročilom veku sú po strate životného partnera odkázaní sami na seba. Zháňať voľné miesta v domovoch, kde sú zabezpečené základné sociálne služby a starostlivosť, sa podobá na hľadanie kukurice v pšeničnom poli. Ak sa ja pošťastí nájsť voľné miesto, musia zaňho zaplatiť skoro celý dôchodok. Odborníci však tvrdia, že žitie v spoločenstve rovesníkov dobre vplýva na psychiku človeka.

Na otázku, koľko musia starí ľudia zaplatiť za jeden mesiac strávení v domove nám odpovedala Dr. Repovská zo Zariadenia pre seniorov na Hollého 9 v Michalovciach: „Naše zariadenie poskytuje sociálne služby pre  178 klientov. Priemerná platba pre klienta za jeden kalendárny mesiac  / zahŕňa ubytovanie podľa obytnej plochy /m2/, stravovanie, poskytované služby podľa stupňa zaopatrenia/  tvorí čiastku 131,49,-€. Zamestnávame šesť sociálnych pracovníkov.“

Jeseň života by mal každý človek prežiť dôstojne a s úctou. Mnohí sa odchodu do DD bránia. Strácajú svoje záľuby ako napríklad záhradkárčenie.

„O manžela som prišla pre desiatimi rokmi,“ hovorí 80 ročná pani Magdaléna. „Starala sa o mňa dcéra, ale teraz si našla prácu v Rakúsku. Mám ešte syna, ale on je ženatý a má veľa vlastných starostí. Rozhodla som sa vstúpiť do domova dobrovoľne. Bolo to síce ťažké, ale už si pomaly zvykám. Sú tu dobrí ľudia. Rozprávame o svojich vnúčatách a najradšej sa dívame na televíziu.“

Pozdvihnúť počty domovov pre našich starých rodičov by mohli podnikatelia ochotní investovať do výstavby takýchto zariadení.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 24.02.2011 10:51:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.