files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rozhodoval aj zápas Pohára víťazov pohárov

 

    

Šesťdesiatnik Štefan Czetö dosiahol počas svojej bohatej rozhodcovskej kariéry veľké úspechy. V roku 1985 bol asistentom nemenej slávneho rozhodcu - Vojtecha Christova v zápase Pohára víťazov pohárov medzi AS Rím a Bayernom Mníchov. Na konci 80-tych rokov si na seba obliekol rozhodcovský dres v predolympijskej kvalifikácii. Dlhé roky rozhodoval stretnutia v bývalej federálnej lige.

        

Nezabudnuteľné spomienky  

       

 V úvode si tento športový fanatik zaspomínal na rímsky zápas. „Trému som nemal. Keď však vidíte na tribúnach to obrovské množstvo divákov a keď si kvôli ich povzbudzovaniu nepočujete vlastné slová, tak tep srdca cítite niekde v krku,“ vyznal sa po rokoch zo svojich pocitov rodák z obce Biel v Trebišovskom okrese. Zdôraznil, že sa mu prestížny súboj viedol ľahšie aj zásluhou už spomínaného V.Christova. „Rok predtým totiž Talianom perfektne rozhodoval finálový duel na majstrovstvách Európy. Tí ho vďaka tomu doslova zbožňovali,“ poznamenal Š.Czetö, ktorý žije v Michalovciach už takmer tri desaťročia. Zvlášť rád spomína na už uvedenú predolympijskú kvalifikáciu. V rámci nej sa dostal na sever Švédska, kde odohrala jedno zo zápolení tamojšia reprezentácia do 21 rokov. „Bol už večerný čas a na štadióne bola tma ako v rohu. Odrazu prišlo niekoľko kamiónov, z ktorých chlapi povyberali pojazdné reflektory, osadili ich nad ihriskom a po zápase ich opäť rozmontovali. Také niečo som už nikde inde nezažil,“ lovil v pamäti bývalý aktívny hráč, ktorý svojho času obliekal aj dres Sniny. Veľmi ho zaujal aj fakt, že v kabíny rozhodcov boli v podzemí. Hneď vedľa nich bol moderný športový komplex s kompletným vybavením. Nedá dopustiť ani na ďalšie pohárové meranie síl medzi Glasgowom Rangers a španielskou Osasunou Pamplona. V roku 1987 rozhodoval kvalifikačný duel medzi Gréckom a Dánskom. Pre zaujímavosť, v bráne tímu zo severu Európy vtedy stál už v súčasnosti legendárny brankár Peter Smeichel. Pred takmer devätnástimi rokmi sa v reprezentačnom drese radoval z titulu majstra Európy.        

   

Kamarát so Skuhravým

   

Najväčší rozkvet rozhodcovskej kariéry Š.Czetö prežil v rokoch 1982 až 1992.  Dlhé roky pôsobil v najvyššej československej súťaži. „V tom čase jasne dominovala Sparta Praha. Veľmi dobre som vychádzal s jej kapitánom Ivanom Haškom. Spoločnú reč som našiel aj s Janom Bergerom,“ uviedol. Pre zaujímavosť, spočiatku mal komplikovaný vzťah s kanonierom Tomášom Skuhravým. Ten aj po bežných súbojoch padal na zem ako podťatý. Š.Czetö mu neváhal dať aj žltú kartu. Raz sa s ním stretol na jednej futbalovej akcii, zaspomínali si na staré časy a nakoniec sa stali kamarátmi. Spomedzi futbalistov ostravského Baníka rád spomína najmä na Wernera Ličku a Rostislava Vojáčka. Dobre si rozumel aj s Jozefom Barmošom, dlhoročnou oporou Interu Bratislava. Naopak, časté spory mal s Lubomírom Vlkom z Vítkovíc, ktorý svojich protihráčov nešetril a často ich fauloval. Uhundraný bol aj Ladislav Jurkemik, dlhoročný futbalista bratislavského Interu. „No aby som nezabudol výborne som vychádzal aj s niekdajšou hviezdou Juventusu Turín - Pavlom Nedvědom, ktorý v tom čase pôsobil v pražskej Sparte,“ konštatoval. 

      

Takmer ho inzultovali

    

„Počas tých dlhých rokov mi v jednom prípade hrozila inzultácia. Predseda rozhodcovskej komisie Oblastného futbalového zväzu Ján Špivák ma nahovoril na rozhodovanie zápasu I.triedy v Rakovci nad Ondavou. Už pred samotným stretnutím boli medzi fanúšikmi veľké vášne. Aj súboj bol dosť vybičovaný. Po jeho skončení som mal čo robiť, aby som nedostal bitku,“ povedal. No a ako sa Š.Czetö dostal k rozhodovaniu? „Bol som brankárom v Snine. Vtedajší tréner Kánássy ma sústavne ignoroval, stále som len vysedával na lavičke náhradníkov. Do brány ma nepostavil ani vtedy, keď bol prvý gólman zranený. Preto som z mužstva radšej odišiel,“ opisoval udalosti. Tamojší rozhodca František Focko ho prehovoril na rozhodovanie, a tak v roku 1976 po prvýkrát v živote rozhodoval futbalový duel. Išlo o stretnutie Jasenov - Závadka v súťaži Humenského okresu. No a Štefan Czetö vďaka výbornému rozhodovaniu postupoval vyššie.

Na futbal nezanevrel. „Som vedúcim školského úseku rozhodcov a delegátov v rámci Východoslovenského futbalového zväzu. Zároveň pracujem vo výkonnom výbore michalovského Oblastného futbalového zväzu,“ zakončil rozprávanie.

                                                                                             (jn)



Uverejnené: 25.02.2011 09:29:17 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.