files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zalužický ples tesne pred koncom fašiangov

 


Fašiangy sa blížia ku svojmu koncu a onedlho ich vystrieda pôst. Fáza tancovačiek, dedinských zábav, plesov ešte pár dní potrvá, a preto je čas na sa ešte zabaviť. Posledný februárový víkend sa Zalužičania stretli na plese.

 

Zalužický ples

Plesová sezóna je takmer na svojom konci. Tesne pred jej zavŕšením si zaplesali aj Zalužičania. Ples sa konal v časti Veľké Zalužice. Hoci v súčasnosti sa takto už obec nerozdeľuje, medzi miestnymi stále počuť práve takéto označenie. Slúži aj na konkretizáciu bližšie určeného miesta v obci. Bližšie pri Michalovciach sú Veľké Zalužice a od stredu začínajú Malé Zalužice. Dokonca už aj koluje vtip, že Zalužice majú najväčšie futbalové ihrisko, lebo jedna bránka začína vo Veľkých Zalužiciach a druhá končí v Malých Zalužiciach. Ples síce nebol najväčší, ale zato sa na ňom zabávali všetci tí, ktorí sa rozhodli prísť. Oficiálny začiatok bol naplánovaný na 19.-hodinu. Krátko predtým sa miestni občania zišli pred budovou školy, kde sa ples mal uskutočniť. Nadšení ľudia nemeškali a už sa usádzali na svoje miesta.


 

Plesali starší i mladší

Ako sa na plese patrí, aj tu sa plesalo do ranných hodín. Jedlo a hodovalo sa, no najmä tancovalo. Obecné plesy majú svoje čaro, kde sa stretne menej ľudí než na veľkých plesov. Viac známych tvári, ktoré sa bližšie poznajú, menej nôh na tanečnom parkete. Výhodou je, že nikto do druhého nezakopne a atmosféra plesu nemá ďaleko od rodinnej atmosféry. Dodržiava sa istá etiketa a aj tu platí pravidlo, že dámy chcú byť najkrajšie. A samozrejme aj tu to tak bolo. Na druhom mieste sú bezpochyby ich polovičky – páni. Kto sa nedostal na ples mohol vraj ľutovať. Vstupenky si stáli hostia zakúpili ešte mesiac predtým, najneskôr do 14.februára. Záujem o vstupenku na ples mali údajne všetky vekové kategórie. Najviac však bolo tých starších, či ľudí v strednom veku.


 

Fašiangy sú na konci

Koniec fašiangov odštartuje veľkonočný pôst. Svoje opodstatnenie má nielen z cirkevného hľadiska, ale aj zo zdravotného. Krátko pred jarným ročným obdobám sa mnohí ľudia uchyľujú k očistám, či diétam. Tento čas sa pokladá za najvhodnejší na očistu. Nemusia to byť iba drastické diéty, ale pomôže aj lepšie stravovanie sa, vyšší príjem vlákniny, ovocia, zeleniny a netreba zabúdať na športovú aktivitu. Starší by sa mali prinútiť k prechádzkam a mladší k športu. Na trhu je taktiež veľký počet výživových doplnkov, ktoré pomáhajú zbaviť sa tela jedov. Kresťania sa k pôstu neuchyľujú kvôli schudnutiu alebo očiste, ale kvôli podstate Veľkej Noci. Zdržať by sa mali nielen v jedle, ale najmä v zábave. Práve preto sa ukončuje sezóna plesov, ktorú ma vystriedať tiché obdobie bez nich. Treba myslieť i na to, že pôst  začína nielen vnútornou, ale aj duchovnou očistou nezávisiac od toho, či sa na to pozeráte ako veriaci alebo ako človek, ktorému ide o zdravie.  

Text: Veronika Cholewová, Foto: web Zalužice



Uverejnené: 03.03.2011 09:00:35 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.