files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Stretave párali perie

 

Poslednú fašiangovú sobotu bolo v obci Stretava rušno. Miestne ženy si prišli zaspomínať na tradíciu páranie peria. Už jedenásty ročník páračiek pripravil pre tri generácie žien miestny odbor Matice slovenskej s Obecným úradom v Stretave.

 

 

V podvečer sa kultúrny dom v Stretave  zmenil na tradičnú zemplínsku izbicu.  Miestne žienky sa usadili za obrovský stôl, ktorý mali zasypaný husacím perím. Jedna sa po druhej obzerala ako jej to páranie ide. Bolo vidieť, že každá z nich práve takýmto spôsobom   kedysi trávila dlhé zimné večery. Aby im išla práca od ruky, posilnili sa aj dúškom pálenky. Počas práce si zaspievali ľudové piesne. Dokonca ich prekvapili aj pribiranci, ktorým zanôtili známu pesničku „Prišľi do nas pribiranci, neznaľi tancovac, mi za ňima s pomijami mušeľi figľovac...“. Na niekdajšiu tradíciu si s radosťou  zaspomínala aj najstaršia páračka, 79. ročná Anna  Bartová: „Párať perie  nám chodili pomáhať susedia z celej dediny. Párali sme veľa peria. Ja som mala štyri dievčatá, tak to som ho potrebovala veľa na periny a vankúše,“ ďalej rozpráva „Robili sme aj veľkú hostinu. Piekli sme orechovníky, makovníky, šišky a čeregy. Jedol sa aj chlieb s cukrom, ktorý sa musel zomlieť aby bol práškový a medom či varenú kukuricu posypanú cukrom.“  Z páračiek sa v minulosti tešili  aj deti.  Spolu so ženami si zaspievali a  ktorá vedela tak im vyrozprávala  strašidelné príbehy.

 

Mali hostinu ako sa patrí

 

Sobotňajšie stretavské páračky trvali až do neskorých nočných hodín. Počas práci si pochutnávali na bohato pripravenom pohostení. Napiekli si kysnuté koláče, fánky, uvarili plnenú kapustu a varenú kukuricu. Veru, veselo im bolo všetky odchádzali domov s príjemnými pocitmi. Takúto tradíciu si chcú zachovať Stretavčanky aj do ďalších rokov.

 

Pominulé roky v obci usporadúvali okrem páračiek aj priadky. „Spojené boli s výstavou tkáčskeho náradia, ručných prác či starých fotografií,“ uzavrela Paulína Keherová. Stretavčanky veria, že v ďalšom roku pripravia aj priadky a počas roka spomínané výstavy.

 

Martina Králiková


 



Uverejnené: 08.03.2011 17:10:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.