files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na prechádzke na Kamenci ich vystrašil zúrivý pes

 


Počas víkendu sa v oblasti Kamenec objavil voľne pobehujúci zúrivý pes. Stretol sa s ním manželský pár. Pokojná prechádzka sa v ich hlavách menila na boj o prežitie. Našťastie stretnutie s veľkým plemenom dopadlo lepšie než v ich predstavách.

 

Strážne psy na Šírave

Keď ste si mysleli, že sa mimo sezóny môžete pokojne prechádzať po inak hlučnej rekreačnej oblasti Kamenec, mýlili ste sa. Najnovšie tam pobehujú neuviazané psy, ktoré si majitelia podnikov nechávajú na stráženie objektu. Neopatrnosť môže viesť k nešťastiu. Hneď pri hlavnom vjazde na Kamenec sa nachádza istá drevená koliba. Je s nízkym oplotením, i preto dobre vidieť, že za plotom sa nachádza strážny pes. Kým sa vyskytuje za jej plotom, nikomu nič nehrozí a pomáha majiteľovi chrániť si  majetok. Ako sa ale psy dostávajú na voľný výbeh v tomto okolí je záhadné. So psami do lokality môže prísť ktokoľvek. V každom prípade ide o ľudskú nezodpovednosť, pretože za psa nesie zodpovedá jeho majiteľ.

 

Utiecť, či stáť?

Ak natrafíte vo vode na žraloka, nemáte sa pohnúť. Rovnako to funguje vraj pri medveďovi. Ten však aj skúša, či je človek skutočne mŕtvy. Nie priložením zrkadielka k ústam, ale kopaním a labami.. Aký obranný mechanizmus pôsobí zaručene na psa? Záleží od situácie, v ktorej sa nachádzate. Väčšina ľudí aj tak utečie, čo je napokon asi najlepším riešením. Opačne zareagovali ľudia, ktorí cez víkend streli na Kamenci údajne veľkého opusteného psa. ,,Myslím si, že niekde v okolí mal svojho majiteľa, ten ho však neustriehol,“ dodáva pani. Na celkom pokojnej prechádzke zrazu začuli zúrivý brechot psa. Za chvíľku na to uvideli aj domáceho miláčika, ktorý tak nervózne brechal. Domáci miláčik možno áno, ale v bohvieakej nálade nevyzeral práve milo.

 

Zúrivý brechot

,,Zrazu sa za rohom vyrútil obrovský pes a my sme nevedeli, čo robiť,“ opisujú svoj zážitok manželia. Hovoria, že nikde nebolo nikoho a už si v hlave začali predstavovať útok psa. V sekunde sa intuitívne rozhodli nepohnúť. Obaja ostali ticho stáť na mieste. ,,Bolo to veľké plemeno psa, niečo medzi nemeckým ovčiakom a salašníckym bernardínom.“ Prudko správajúci sa pes popri nich  len prebehol. Možno práve preto, že sa rozhodli neutekať, tak si ich  nevšimol a nezaútočil na nich. Možno aj ak by začali bežať, pes by im nevenoval pozornosť. Pravdepodobných možností je veľa. Takáto nevinná prechádzka ich ale na dlhú dobu vystrašila. ,,V blízkej dobe sa určite nechystáme na Kamenec,“ spoločné dodávajú.

 

Obranou je útok?

V spomínanom prípade asi platilo, že pes, ktorý breše nehryzie. Manželia vyviazli len s búchajúcim srdcom a zážitkom. Občas sa stávajú i horšie prípady a ľudia si odnesú so stretnutím so zúrivým psom tiež zranenia. Keď nie je čas na útek, je čas na obranu. Samozrejme vtedy, ak na vás pes nevybehne zozadu. Bráňte sa, ak je to naozaj nutné. Najlepšie je vraj si omotať nejaký kus odevu okolo ruky a udrieť psa. Využiť treba všetko, čo máte po ruke. Konáre, palice ležiace na zemi, kľúče alebo vreckový nôž vám môžu zachrániť život. Viac odvážni ľudia sa proti útoku psa bránia rovnakým útokom. Uhryznutím do ňufáka, kopancami a ďalšími spôsobmi, ktoré znejú agresívne, ale pri útoku psa pomôžu. Takmer všetci máme radi psy, ale keď ide o život aj pes sa stáva nepriateľom.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 16.03.2011 08:13:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.