files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská nemocnica hospodári so ziskom

   

K 31.januáru tohto roka hospodárila Nemocnica s poliklinikou (NsP) Štefana Kukuru so ziskom 17-tisíc eur.  Hospodárenie v pluse je aj výsledkom výhodných zmlúv medzi NsP a zdravotnými poisťovňami.

      

Rozumné investície

     

 Nemocnici ide o to, aby jednotlivé zdravotnícke výkony (operácie, vyšetrenia atď.) zodpovedali obsahu zmlúv. „Kladné hospodárenie sme dosiahli aj po prijatí ďalšieho opatrenia. Takmer pol roka realizujeme verejné obstarávanie formou aukcií. Vďaka tomu nakupujeme rôzne komodity aj o dvadsať percent lacnejšie,“ zdôraznil riaditeľ MUDr. Ľubomír Rohoň. Poznamenal, že väčšina financií (viac ako 60 %) sa používa na platy a odvody zamestnancov. Prácu tu našlo zhruba osemsto ľudí. Po nástupe súčasného vedenia majú tzv. motivačnú zložky mzdy. Je vo výške 15 % z hrubého príjmu. Týmto krokom chcelo riaditeľstvo zabrániť odchodom lekárov a zdravotných sestier za lepšími podmienkami. Finančné zdroje sú vyčlenené aj na zabezpečenie liekov, zdravotníckeho materiálu, potravín a úhradu výdavkov za energie. 

       

Zlepšia podmienky

      

Nemocnica s poliklinikou plánuje investovať do prístrojového vybavenia. Na onkológii pribudnú kobaltové žiariče. V dohľadnom čase sa kúpia endoskopické prístroje. V tomto smere NsP dosť pomáha mesto. Patrí mu desať percent akcií tohto zdravotníckeho zariadenia. Niekoľko rokov kupuje rôznu zdravotnícku techniku. „Časť prostriedkov sme minuli na malé stavebné úpravy,“ uviedol. Vynovené boli onkológia, I.interné, infekčné a kožné oddelenie. V lepších podmienkach je biochémia. Z nevyhovujúcich priestorov sa premiestnila do voľných miestností priľahlého Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Z vlastných peňazí nemocnica zmodernizuje hotelovú časť vybraných oddelení. Stále viac pacientov totiž požaduje nadštandardnú starostlivosť. V tomto roku by z peňazí NsP mali byť klimatizované operačné sály na jednotke intenzívnej starostlivosti neurológie a I.internom oddelení. Bude to ekonomicky náročné. Klimatizácia jednej sály si v prepočte na starú menu vyžiada približne dva milióny Sk. Istá je už rekonštrukcia budovy pri vstupe do areálu. Sú v nej ortopédia, geriatria, pôrodnica.... Z programu cezhraničnej spolupráce sa za 700-tisíc eur inovujú strecha, okná a fasáda. Práce sa zrealizujú v dohľadnom čase.  Riaditeľstvo uvažuje o opravách ďalší budov. Zatiaľ chýbajú financie.

    

Dokončia pavilón

    

Nemocnici by veľmi pomohlo dokončenie rozostavaného pavilónu. Do najmodernejších miestností by sa malo presunúť niekoľko vybraných oddelení. Výstavba sa zastavila pred piatimi rokmi. Vyšší územný celok Košice (zriaďovateľ) nemá zdroje na dokončenie. Situácia by sa mala zmeniť po príchode investora. Michalovské zdravotnícke zariadenie si prenajme. V zmluve sa zaviaže k dostavbe objektu. Odhaduje sa, že si vyžiada asi 500 miliónov Sk. Investor zároveň rozhodne, ktoré oddelenia sa premiestnia do nových priestorov. O nemocnicu s poliklinikou sa uchádzajú dve firmy. Nový nájomca by mal byť známy onedlho. S budovaním pavilónu sa začalo ešte na konci 90-tych rokov. Pôvodne mal mať jedenásť poschodí. Pre nedostatok prostriedkov sa menili projekty. Nová budova by mala mať štyri poschodia. Stavala sa hlavne v čase, keď nemocnica patrila štátu. Po zmene zriaďovateľa sa prísun financií výrazne spomalil. 

                                                                                    (jn)



Uverejnené: 28.03.2011 11:52:18 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.