files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovskí turisti sú veľmi aktívni

    

V tomto roku absolvuje Prvý michalovský Klub slovenských turistov približne päťdesiat podujatí. Časť z nich sa uskutočnila v prvom štvrťroku tohto roka. Aj v ďalšími mesiacoch turisti zavítajú nielen do rôznych častí Slovenska, ale aj na susednú Ukrajinu.

      

Chodia krížom-krážom

     

Jednotlivé akcie sa uskutočňujú podľa vypracovaného plánu. „Tie tohtoročné sme schválili v decembri na členskej schôdzi. Vydarené a zaujímavé výlety sa opakujú niekoľkokrát. Ak nejaké miesta navštívime častejšie, nahradíme ich inými. Zatiaľ ani raz sme nevynechali výstup na Vihorlat,“ povedal predseda klubu Ing. Zdeněk Šteliar. K obsahu kalendára sa môžu vyjadriť všetci členovia. Stáva sa, že denne absolvujú dve túry. Časť sa vyberie do jednej lokality. Ďalší navštívia iné zákutia. Cieľom výletov sú takmer vždy slovenské prírodné krásy (Slovenský raj, Vysoké Tatry, Morské oko...). Výnimkou je augustový výstup na ukrajinský vrch Hoberla s asi dvojtisícovou nadmorskou výškou. Uskutoční sa aj v tomto roku. Hoberla sa týči na území vzdialenom zhruba 300 kilometrov od štátnej hranice SR s našimi východnými susedmi. Na akciách sa zúčastňuje rôzny počet ľudí. Niekedy ich príde šesť, inokedy aj štyridsať. Časť výletov absolvujú s pedagógmi a študentmi Gymnázia Pavla Horova (GPH). Zrazy majú na parkovisku pri obchodnom centre LIDL a pred hlavným vchodom do budovy GPH.

     

Platia si z vlastného

     

Pred každým podujatím členovia dostanú zoznam vecí, ktoré budú potrebovať. „Výlety si väčšinou hradí každý sám. Prostriedky z rozpočtu klubu používame pri uhrádzaní neočakávaných výdavkov,“ vysvetlil. Zdrojom príjmov sú finančné dary miest a obcí, ako aj dve percentá z dane. V júni si Prvý michalovský Klub slovenských turistov pripomenie šieste výročie  vzniku. V súčasnosti má päťdesiat členov. Sú v strednom a staršom veku. Predtým sa združovali v turistickom oddieli pôsobiacom pri firme MEZ. Ide o bývalých športovcov, ktorí aj po skončení aktívnej činnosti pokračujú v pohybových aktivitách. Klubové priestory nemajú. Členské schôdze a prijímanie stránok prebieha v reštauračných zariadeniach. Vnútornú štruktúru tvoria výbor a revízna komisia. „O svojich aktivitách informujeme prostredníctvom vývesnej skrinky na Obchodnom dome Dodo a v regionálnych médiách,“ uviedol.    

     

Ďalšie aktivity

  

Zopár členov michalovského KST sa venuje aj značkovaniu turistických chodníkov. Po vlaňajšom skúmaní onedlho označkujú lokalitu Pozdišovský chrbát. Takisto úsek medzi obcami Beňatina a Inovce v Sobranskom okrese. Zároveň obnovia  značenie pri Malom Morskom oku. Na vrchu Krivoštianka (pozn.red. - nachádza sa pri meste Strážske) vybudujú turistickú rozhľadňu.

                                                                                            (jn)

 

 

 



Uverejnené: 05.04.2011 10:29:39 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.