files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slnko vylákalo aj bezdomovcov

 

 

 

S prvými slnečnými lúčmi a teplými jarnými dňami sa opäť aj na našom námestí stretávame s osobami, ktoré u jedných vyvolávajú súcit a iní sa nad nimi pohoršujú. Bezdomovci sú ale medzi nami, či chceme alebo nechceme a s ich prítomnosťou aj na samotnom Námestí osloboditeľov v Michalovciach sa jednoducho nedá nič robiť.

 

 

Prvé slnečné jarné dni vylákali množstvo ľudí do centra mesta. Námestie sa v týchto dňoch hemží mladými, mamičkami s deťmi a kočiarikmi i staršími ľuďmi, ktorí si vyšli na príjemnú prechádzku. V tejto príjemnej atmosfére sa mnohí pozastavujú nad osobami bezdomovcom, ktorí v tom lepšom prípade sedia pod obchodnými domami a v tom horšom, ležia bez pohnutia na lavičkách priamo v strede námestia, až si mnohí položili otázku, či vôbec žijú.

 

Názor obyvateľov

„Osobne nemám nič proti bezdomovcom a dokonca s nimi súcitím a v niektorých prípadoch dokonca im ja prispejem nejakými drobnými. Ale uznajte, že keď som v meste s dcérkou a priamo na námestí vidí, ako tam nejaký človek leží ako mrtvola, tak  to nie je veľmi príjemné. A ešte k tomu sme tam boli aj v čase, keď sa dotyčný prebral a len tak z ničoho nič zo seba vyvráti obsah žalúdka priamo za lavičku.“  Takto nám vyrosprávala zážitok jedna z mnoha mamičiek, ktoré boli v tom čase na námestí.

Bezdomovci sú ľudia ako všetci ostaní, len mali v živote menej šťastia. Aj oni by sa ale mali správať tak, aby nepohoršovali okolie. Mnohí občania, ktorých sme sa opýtali na ich názor sa rozčuľovali nad tým, že mesto s týmto problémom nič nerobí.

 

Môže vôbec mesto alebo mestská polícia niečo robiť s týmito osobami? Má na to vôbec právo?

„Mesto ani nik iný nemá právo zakázať komukoľvek voľný pohyb v centrálnej mestskej zóne. Bezdomovci sú ľudia, ako každý iný, aj keď si vybrali svojský spôsob života. Ak sa títo ľudia nedopustia porušovania zákona, alebo nespáchajú priestupok, nemá mesto právo vykázať ich z verejných priestranstiev. Iná situácia nastáva, ak akýmkoľvek spôsobom obťažujú ostatných občanov, porušujú verejný poriadok, alebo iným spôsobom porušujú zákon, vtedy má každý občan možnosť ohlásiť túto skutočnosť na kontaktných číslach  mestskej alebo štátnej polície.“ Prezradila nám stanovisko mesta k tejto problematike hovorkyňa MsÚ Michalovce, Iveta Palečková.

 

Samozrejme nemôžeme všetkých bezdomovcom "hádzať do jedného vreca". Sú medzi nimi aj takí, ktorí si naozaj svoj osud nevybrali sami, a aj keď ich dennodenne stretávame aj na námestí, tak v nijakom prípade nám nedávajú zámienku na to, aby sme sa mohli pohoršovať.

(VK)

 

 

 



Uverejnené: 07.04.2011 14:00:56

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623