files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Osud NsP Štefana Kukuru

 

Už dlhé roky visí otáznik nad osudom michalovskej nemocnice s poliklinikou a verejnosť je zvedavá, ako to s ňou nakoniec dopadne. Na aprílovom mestskom zastupiteľstve informoval primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák, ktorý je zároveň aj poslancom KSK, mestských poslancov o pripravovaných krokoch v súvislosti  aj s touto nemocnicou. Bude sa nakoniec predávať? V tom či naozaj áno, už majú poslanci jasno.

 

 

Čo tomu predchádzalo?

 

Košický samosprávny kraj má vo svojej pôsobnosti 4 nemocnice, a to NsP v Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Trebišove a Michalovciach. Už dávnejšie ale boli zjavné problémy s ich prevádzkovaním, a tak začali padať návrhy ako túto situáciu riešiť. K zásadnému rozhodnutiu došlo v roku 2008, kedy zastupiteľstvo KSK rozhodlo o tom, že KSK ako vlastník nie je schopný zabezpečiť činnosť týchto nemocníc. Vznikol tak návrh, aby sa pripravila súťaž na vstup strategického partnera do štyroch nemocníc, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK.

 

 

Bude sa predávať?

 

Zo začiatku sa veľa vravelo o predaji týchto nemocníc, no časom sa celý proces zmodifikoval a už sa nejedná o predaj, ale o dočasný prevod akcií.

Celá súťaž bola vyhodnotená po dlhom zvažovaní minulý týždeň. Po vyhodnotení všetkých návrhov, hodnotiaca komisia vyhodnotila ako najlepší návrh, ktorý bol premietnutý do samotných zmlúv, návrh Vranovskej investičnej s.r.o..

O tom, že táto spoločnosť vstúpi ako strategický investor aj do NsP Štefana Kukuru v Michalovciach sa rozhodlo z dôvodu, že jej návrh bol vhodnejší a lepší a okrem iného spoločnosť ponúkla aj vyššiu sumu za dočasný prevod akcií.

Vranovská investičná s.r.o., tak získa 9 kmeňových akcií prevodom na dobu 20 rokov za sumu vyše 16 miliónov EUR. Jedna, posledná akcia, ostáva vo vlastníctve mesta Michalovce. Po uplynutí 20-tich rokov sa akcie vrátia späť za symbolické 1 EURO.

 

 

Mesto bude mať poistku

 

Výhodou mesta Michalovce bude aj to, že jedine poslancom, ktorí boli zvolení za Michalovce do zastupiteľstva KSK sa podarilo presadiť do uznesenia niektoré body, ktoré svojim spôsobom dávajú priestor aj mestskému zastupiteľstvu, aby sa k celému procesu vyjadrilo. Bude vytvorená komisia mestského zastupiteľstva, ktorá bude rokovať so samotným investorom.

 

Ďalší krokom bude príprava zmlúv, v ktorých si KSK bude môcť zakomponovať niektoré veci, na ktorých mu záleží, a to isté teda mieni urobiť aj mesto Michalovce, pretože ako sme už spomenuli jednou z podmienok je aj súhlas mesta Michalovce, aby takisto to, čo je pre mesto prioritné bolo zagarantované.

 

Prioritou je dostavba monobloku

 

Ako poznamenal aj Viliam Zahorčák: „Treba si uvedomiť, že každá zmluva je dvojstranným aktom a musí dôjsť k dohode. Teda jedná vec je čo my chceme a čo budeme požadovať a druhá je, čo bude druhá strana akceptovať.“ Ako ďalej uviedol: „ To, čo my budeme chcieť je ešte predčasné povedať, ale už teraz naisto možno povedať, že našou prioritou ostáva dostavba monobloku.“

 

Pod hrozbou dvojmiliónovej pokuty

 

Výstavba monobloku sa premietla aj do tretej časti uznesenia KSK, kde bolo jednoznačne povedané, že predseda KSK musí do konca roka 2011 vypísať súťaž na koncesionára na výstavbu nemocnice. Podmienkou prevodu akcií je, pod hrozbou dvojmiliónovej pokuty, aj to, aby sa do súťaže zapojila aj Vranovská investičná s.r.o., ktorá samotné dokončenie monobloku v NsP Štefana Kukuru deklarovala už v súťažnom návrhu. To bude žiadať tak KSK, ako aj mestské zastupiteľstvo v Michalovciach. „Musíme mať v rukách niečo, čím by sme aj samých seba ubezpečili, že tento nový partner, bude mať záujem do súťaže vstúpiť a nemocnicu aj naozaj dostavať,“ poznamenal primátor. Ako neskôr uviedol aj na tlačovke: „Za prioritu považujem práve dostavbu monobloku a je podľa môjho názoru teraz vhodná šanca práve toto vyjednať.“

 

VK

 

 

 



Uverejnené: 28.04.2011 08:20:27 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.