files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínske múzeum a blížiaca sa letná sezóna

 

Michalovský kaštieľ je skutočný historický a kultúrny skvost Východného Slovenska. Bol postavený v barokovo-klasicistickom slohu a v súčasnosti je sídlom Zemplínskeho múzea. Bohužiaľ z pôvodného vybavenia kaštieľa sa do dnešných čias takmer nič nezachovalo a v expozícii môžete vidieť jediný originálny kus mobiliáru  - misu na raky. Z rozprávania starších Michalovčanov sa dozvedáme, že v rieke Laborec plávali i knihy zo šľachtickej knižnice, keď kaštieľ nakrátko obsadili ruskí vojaci pri prechode frontu. Sídlo Stárajovcov bolo potom vyplienené aj samotnými miestnymi obyvateľmi.


O múzeu

Obyčajný návštevník si nedokáže predstaviť, aké množstvo práce sa skrýva v zákulisí múzea. Stále expozície v kaštieli sú iba jednou časťou bývalého šľachtického sídla, ktorý naposledy obýval rod Stárajovcov (Sztáray). Múzeum sa snaží organizovať rôzne podujatia a tiež ponúka priestory na výstavu umeleckých diel a historických predmetov. Mnohé časti kaštieľa potrebujú zrekonštruovať, opraviť a starostlivosť si takisto zaslúžia aj samotné zbierkové predmety múzea.

Zemplínske múzeum sa snaží získať finančné prostriedky z Ministerstva kultúry či ďalších zdrojov, ktoré potrebuje na rôzne projekty (reštaurovanie umeleckých diel, opravu niektorých častí kaštieľa, bezpečnostné systémy). V rámci súčasného projektu Mediavel by si múzeum chcelo rozšíriť vinohradnícku expozíciu, resp. dobudovať vínnu pivnicu; ušiť kostýmy; doplniť umelecko-historickú expozíciu o interaktívne kufríky, stojany, farby a pod.


Podujatia

 K najzaujímavejším podujatiam tohto roku patrí Medzinárodný deň múzeí, ktorého program bude zameraný najmä na Keltov a keltské tradície. Okrem odborných prednášok návštevníci budú môcť ochutnať typické keltské jedlá, vypočuť si keltskú hudbu alebo si zahrať na nejakom hudobnom nástroji. Múzeum pamätá aj na deti. „Pre tých najmenších pripravujeme netradičné športové súťaže,“ hovorí riaditeľ múzea Mgr. Maroš Demko. „V areáli múzea by mali byť vystavené automobilové veterány a deťom by sme chceli tento deň ozvláštniť aj jazdou na koníkoch alebo predstavením sokoliarov.“

V júni a júli bude ťahákom turistov interaktívna výstava „Výpravy do stredoveku“. Deti budú mať možnosť „poprechádzať“ sa modelom stredovekého mesta, pozrieť sa, ako vyzerala práca pisára, kováča a podobných remesiel rozšírených vo vtedajšej dobe.

Veľký záujem je aj o prázdninový Detský letný tábor. Päť dní je rozdelených podľa odborných úsekov. Pondelok je zameraný na archeológiu, kde deti vykopávajú črepy, ktoré sa potom snažia rekonštruovať. V ďalšie dni je na pláne výlet na okolitý hrad, prírodovedná prechádzka alebo zaujímavé tvorivé dielne. V prestávkach sa sledujú rozprávky a taktiež sa súťaží.

„Z výstav by som rád upozornil na výstavu Egypt – dar Nílu. Samozrejme, že v našich priestoroch nebudeme vystavovať originály z Egypta, ale pôjde o kópie zo súkromnej zbierky. Celá výstava však bude trojrozmerná. Návštevníci budú môcť vidieť masku faraóna Tutanchámona, bustu kráľovnej Nefertiti, či kanopy, do ktorých sa uskladňovali ľudské orgány,“ dodáva riaditeľ múzea M. Demko.

Dvere Zemplínskeho múzea sú otvorené a už dnes sa vedenie teší na letnú sezónu a ďalších návštevníkov. Možno práve v tomto roku padnú rekordné čísla v počte návštev.

O výstavách a podujatiach, ktoré sa budú konať v areáli či interiéry kaštieľa sa dozviete viac na www.zemplinskemuzeum.sk

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 09.05.2011 10:08:59 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.