files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Farebný detský svet

 

Súkromná základná umelecká škola Miroslava Capovčáka v Michalovciach a Zemplínske múzeum v Michalovciach Vás pozývajú na výstavu pri príležitosti 5. výročia založenia SZUŠ - FAREBNÝ DETSKÝ SVET. Vernisáž výstavy sa uskutoční 11. mája 2011 o 16.30 hod. v priestoroch západného krídla kaštieľa Zemplínskeho múzea.

 

 

V múzeách a galériách sa nachádzajú diela stvorené prírodou i človekom. Diela stvorené človekom ako príklad jeho tvorivosti, invencie, ale aj technickej zručnosti.. K atraktívnym výstavám patria výstavy zamerané na detský výtvarný prejav. Detstvo zohráva v živote každého človeka významnú úlohu. Deti často krát vnímajú výtvarné diela ľahšie ako dospelí, bez predpojatosti, s originálnym prístupom, bez zaťaženia „skúsenosťami“ .

Súkromná ZUŠ pracuje so žiakmi rôznych vekových kategórií – od najmenších až k stredoškolákom, vysokoškolákom, či dospelým. Podporuje kreativitu svojich žiakov pod vedením skúseného pedagóga, PaedDr. Miroslava Capovčáka, ktorý sám vo svojej tvorivej práci spája pedagogickú činnosť s umením - vlastnou výtvarnou tvorbou.

Objavuje skrytý talent v každom dieťati, nekonečnú fantáziu , snaží sa podporiť ju a rozvíjať . Pootvára dvere do sveta citlivej detskej duše. Pestuje obrazotvornosť, ale sústreďuje sa ja na zvládanie rôznych výtvarných techník. Učí pozorovať, vnímať, výtvarne sa vyjadriť. Usmerňuje, ale nepotláča individualitu.

Žiaci sa každoročne zúčastňujú súťažných výtvarných prehliadok na Slovensku „Exlibris Hlohovec“, „ Bohúňová paleta“, „ Európa v škole“, „Vesmír očami detí" , ale aj v zahraničí Poľsku - „Dieťa a pes “,Bulharsku „ Medzinárodná detská tvorba“, Taiwane - „ Svetová detská výstava“ kde už tradične dosahujú najvyššie ocenenia , (od roku 2002 z iniciatívy DMS v Snine sa konajú celoslovenské výtvarné súťaže – v rámci celoslovenského projektu Matičná galéria – Slovensko moja vlasť. Z kolekcie prác vznikla zaujímavá výstava “Chrám detskej duše“, ktorá bola prezentovaná vo viacerých mestách Slovenska, o.i. aj v Zemplínskom múzeu v Michalovciach).

Mnohí z absolventov Súkromnej ZUŠ úspešne pokračujú v štúdiu na stredných a vysokých školách s výtvarným zameraním. Súčasná výstava v priestoroch Zemplínskeho múzea v Michalovciach pozostáva z tvorby žiakov, či už ako súčasti učebných osnov základnej školy, alebo skôr absolventov individuálnej prípravy na Súkromnej umeleckej škole na Okružnej ulici 17 v Michalovciach, prípadne študentov a absolventov stredných a vysokých škôl .

Časť vystavených prác vznikala v ateliéri, niektoré na plenéroch a podujatiach priamo v teréne. (Účastníkmi tvorivého plenéru Detského Montmartru 2009, organizovaného OZ Prameň boli okrem žiakov umeleckej školy aj dospelí výtvarníci – maliari, ako aj náhodní okoloidúci, ktorí sa do tvorby zapojili na námestí v Michalovciach počas jarmočných dní 40. ročníka Zemplínskeho jarmoku).

Vo výstavných priestoroch západného krídla Zemplínskeho múzea v Michalovciach sú vystavené práce z oblasti maľby, grafiky, prevedené v rôznych výtvarných technikách (kresba, grafické techniky, kombinované techniky, koláže, maľba akvarelom, temperou, ..).

Vytvorené práce sú syntézou úprimného detského maliarskeho prejavu s cieleným usmernením pedagóga. Z tejto syntézy vznikli dielka a diela s premyslenou kompozíciou, citlivou námetu zodpovedajúcou, čiastočne redukovanou farebnosťou, vždy však s necenzurovanou ľahkosťou a úprimnosťou. Výstava je chválou fantázie, čistoty prejavu, technickej zručnosti a usilovnosti, ale vo veľkej miere chválou pedagógov, ktorí dokázali citlivo usmerniť, podporiť kreatívnosť a vyzdvihnúť tvorivú individualitu každého malého, či väčšieho tvorcu.

 

 
Dana Barnová

Zemplínske múzeum v Michalovciach

 




Uverejnené: 10.05.2011 12:21:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.