files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Význam separácie

 

S odpadmi sa človek stretáva odjakživa. V súčasnosti sa hovorí o konzumnej spoločnosti – kupujeme aj to, čo nepotrebujeme, a to, čo nepotrebujeme, skôr či neskôr vyhodíme. Vzťah odpad - človek sa končí odhodením nepotrebnej veci do smetného koša. Odpady majú dnes viaceré škodlivé účinky na životné prostredie, zdravie ľudí i na našu ekonomiku.


Človek často podceňuje význam triedenia odpadkov. Stretávame sa aj s prípadmi, keď koše – určené pre prebytočné a nepotrebné sklo – sú plné tetrapakov alebo papiera. Slovo separácia si môžeme preložiť ako oddelenie, odlíšenie, samotka. Viacerí odborníci poukazujú na dôležitosť triedenia odpadkov, ale ich slová občas letia naprázdno.


Medzi zberový papier nepatria: viacvrstvové obaly z mlieka, džúsov, vína a ďalších nápojov (tento materiál sa vhadzuje do žltého kontajnera), tvrdé väzby kníh, asfaltové papiere a lepenky, preklepové papiere (tzv. kopiráky).

Medzi separované sklo nepatria: porcelán, sklo s drôtenou vložkou, zrkadlá, televízne obrazovky, žiarovky a výbojky, mliečne a kombinované tabuľové sklo, varné sklo, sklobetónové tvárnice.

Pred odhodením je potrebné zbaviť fľaše zátok, kovových uzáverov, kovových prúžkov okolo hrdla, kovových a plastových fólií.

S komunálnym odpadom sa stretávame denno-denne. Ide o odpad z domácností, ale aj tzv. organický odpad (záhradný odpad, zeleň, zvyšky jedál atď.). Avšak ekologicky a ekonomicky najvhodnejšie by bolo organický odpad kompostovať a premieňať ho na hnojivo. Materiálové zhodnotenie odpadov je najvýznamnejšia forma ich využitia. Recykláciu možno v najširšom zmysle slova definovať ako opätovné použitie akéhokoľvek materiálu. Recyklácia teda predstavuje postupy, pri ktorých sa vracajú vzniknuté odpady znovu do výroby, kde slúžia ako surovina pri získavaní nových výrobkov alebo ako zdroj energie.

„Odpad pravidelne triedime,“ hovorí jedna z našich čitateliek. „Myslím, že je dôležité dbať na to, aby sa opotrebované papiere či iné výrobky znova vracali do výroby. Má to dobrý vplyv na našu prírodu. Ľudia, ktorí odpad netriedia, alebo dokonca ani nevhadzujú do koša, a je veľa takých prípadov, by si mali uvedomiť, čo všetko spôsobujú.“

Pravdou ostáva, že niektorí z nás sa neštítia vyhodiť odpadky vo voľnej prírode, v národných parkoch či na turistických chodníkoch. Ak v niečom takom budeme i naďalej pokračovať, je isté, že príroda nám jedného dňa všetko zráta aj s úrokmi.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 02.06.2011 08:35:05 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.