files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Primátor v otvorenom liste o osude nemocnice

 

V posledných dňoch celým Slovenskom rezonuje otázka, ako to bude vyzerať so zdravotnou starostlivosťou v mestách, kde sa kompetentní rozhodli jednoducho pozatvárať vybrané oddelenia v nemocniciach. To, že ani michalovskému vedeniu mesta to nie je jedno vidno aj na činoch. Mestské zastupiteľstvo v na svojom júnovom rokovaní vyslovilo vážne obavy z ohrozenia zdravotnej starostlivosti občanov žijúcich v regióne Zemplína a poverilo primátora mesta Viliama Zahorčáka zaslaním otvoreného listu ministrovi zdravotníctva, riaditeľom zdravotných poisťovní a riaditeľovi ÚpDZS v súvislosti s postupom zdravotných poisťovní voči Nemocnici Š. Kukuru v Michalovciach.


Vážený pán minister zdravotníctva Slovenskej republiky, vážení páni generálni riaditelia zdravotných poisťovní pôsobiacich v Slovenskej republike, vážený pán predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v Slovenskej republike!

Obyvatelia mesta Michalovce, poslanci Mestského zastupiteľstva Mesta Michalovce a členovia vedenia Mesta Michalovce so znepokojením a obavami prijali medializované informácie o pripravovanom neuzatváraní zmlúv, a teda de facto o rušení oddelení v Nemocnici Š. Kukuru v Michalovciach.

Aj keď sa tento proces dotýka takmer celého Slovenska, zdá sa nám, že náš región je ním osobitne zasiahnutý, čo je podľa nás ďalší dôkaz toho, že východ Slovenska je od Bratislavy najďalej vzdialený a jeho osud kompetentným, v tomto prípade z oblasti zdravotníctva, najmenej leží na srdci.

Tento krok zo strany zdravotných poisťovní vnímame, najmä vo vzťahu k infekčnému oddeleniu, ale platí to aj o ostatných dotknutých oddeleniach,  ako nepremyslený a neopodstatnený.

Michalovce sa nachádzajú v blízkosti hranice s Ukrajinou, ktorá je zároveň aj hranicou shengenského priestoru. Cez túto hranicu prechádza mnoho cudzincov, aj z Ázie, aj ilegálne, ako o tom môžeme neraz čítať v novinách. Je tu preto aj riziko zavlečenia záškrtu, čierneho kašľa, osýpok, detskej obrny, cholery, tuberkulózy...

V blízkosti Michaloviec sú pomerne vyhľadávané turistické destinácie Zemplínska šírava, Vinianske jazero, Morské oko, kde, najmä v čase letnej turistickej sezóny, prichádza mnoho ľudí zo Slovenska aj zo zahraničia. Sme presvedčení, že v našom regióne by sme im mali poskytnúť čo najlepšiu starostlivosť, čo sa v plnej miere má vzťahovať aj na starostlivosť zdravotnícku.

V okresoch Michalovce a Sobrance žije okolo 130 000 obyvateľov, je tu pomerne vysoká nezamestnanosť, a preto ekonomická situácia značnej časti občanov im neumožňuje vynakladať finančné prostriedky na cestovanie do vzdialenejších nemocníc.

V našom regióne  takmer pravidelne dochádza k povodniam či záplavám, a to negatívne ovplyvňuje epidemiologickú situáciu vo výskyte prenosných infekčných ochorení, hlavne alimentárnych, vrátane  vírusovej hepatitídy A. V takmer všetkých sledovaných rokoch chorobnosť na 100 000 obyvateľov v okrese Michalovce bola vyššia ako vo východoslovenskom regióne. Týka sa to najmä salmonelózy, akútnej vírusovej hepatitídy typu A, vírusového zápalu mozgových blán a stúpajúci trend vykazuje aj tuberkulóza.

Vážený pán minister zdravotníctva Slovenskej republiky, vážení páni generálni riaditelia zdravotných poisťovní pôsobiacich v Slovenskej republike, vážený pán predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v Slovenskej republike, veríme, že aj vzhľadom na uvedené skutočnosti, ako aj na fakt, že v Nemocnici s poliklinikou Š. Kukuru v Michalovciach pracuje erudovaný zdravotnícky personál, svoje pripravované rozhodnutia prehodnotíte a zohľadníte potreby ľudí, žijúcich v tejto východnej časti Slovenska.

V mene všetkých obyvateľov okresov Michalovce a Sobrance, v mene obyvateľov mesta Michalovce a poslancov Mestského zastupiteľstva Michalovce Vám za to vopred ďakujem.

 

 

                                                             Viliam Zahorčák

                                                      primátor mesta Michalovce 

 

 



Uverejnené: 04.07.2011 09:01:33 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.