files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Retardéry na okrasu

 


Spomaľovací prah (tiež priečny prah, retardér alebo ležiaci policajt) je umelo zvýšené miesto na vozovke pozemnej komunikácie, jeho cieľom je donútiť vodičov cestnej premávky k pomalej jazde. Obvykle sa používa v kombinácii s dopravnými značkami omedzujúcimi rýchlosť. Priečne prahy sa používajú hlavne v obytných štvrtiach, v blízkosti škôl či priechodov pre chodcov.


Spiaci policajti

Spiaci policajti na cestách majú predsa len zatvorené oči a nevidia, že niektorí šoféri sa ani nesnažia spomaliť a namiesto toho pridávajú rýchlosť, alebo retardéry obchádzajú pri kraji cesty. Vodič tak riskuje ujmu na zdraví a veľakrát hrozí nebezpečenstvo malým deťom. Náhliacich sa šoférov je veľmi ťažké pokutovať, pretože brzdenie pred retardérom nie je stanovené. Pri rýchlom a bezohľadnom prechode trpí najviac auto. 

 

Sú prínosom?

Prínos spomaľovacích prahov je kontroverzní, pretože takto vynútené spomalenie dopravy považujú niektorí vodiči za neprimerané. Výrazne zvyšujú opotrebovanie vozidiel (nápravy a tlmiče pérovania). Obyvateľom môže prekážať zvýšenie hlučnosti i prašnosti prejazdu vozidiel, predlženie doby ich prejazdu a zvýšenie množstva splodín vplyvom spomalenia a opätovného rozjazdu každého vozidla. Keď sú spomaľovacie prahy umiestnené na čerstvo rekonštruovanej komunikácii, upozorňuje sa na paradox, že výsledný efekt je podobný stavu pred opravou, keď vodičov nútil k pomalej jazde zlý stavebný stav komunikácie. Sťažené je i upratovanie snehu, pri ktorom môže dochádzať k poškodzovaniu prahov i upratovacej techniky.

Retardéry si najviac pochvaľujú rodičia malých detí, ktorí majú strach, keď sa ich ratolesti hrajú vonku pred blokom v blízkosti cesty alebo cez cestu iba prechádzajú. Upozorňujú však na to, že nie každý sa unúva pred prahom spomaliť, a to je problém. Väčšinou sa jedná o džípy a veľmi rýchle a silné autá, čo predstavuje oveľa väčšie nebezpečenstvo a môže vyústiť až do neželanej katastrofy.

 

Názory občanov

Jedna z mamičiek, ktorá sa stretla s takýmto problémom nám povedala: „Minule som chvíľu nedávala pozor na syna, lebo sa mi roztrhla taška s nákupom. Mal so sebou loptu, ktorú si pohadzoval, vypadla mu z rúk a než som sa stihla otočiť, bola už na ceste. Samozrejme, že šiel za ňou, no v poslednej chvíli som naňho zakričala.“

Auto prešlo loptu, no malému chlapcovi sa našťastie nič nestalo. Najzarážajúcejšie na tom je, že iba pár metrov od nebezpečného miesta bol položený retardér. Rodičia malých detí preto vyzývajú a prosia každého účastníka cestnej premávky, aby rešpektoval spiacich policajtov a aby ich rešpektoval včas, lebo potom už môže byť neskoro.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 20.07.2011 09:31:13 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.