files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Potravinový sklad zaviedol čísla ako u lekára

Potravinový sklad zaviedol čísla ako u lekára - nedisciplinovaní ľudia sa predbiehali


Chceli viac odberných miest, ale nestretli sa údajne s pochopením. Ľudia sa sťažujú na vzdialenosť skladu aj na predbiehanie. Zaviedli teda poradové čísla ako u lekára. Ľuďom z obcí odkazujú, aby prišli radšej až v auguste, Michalovčanov je priveľa.

 

Možno pribudnú nové potravinové sklady

Michalovčania sa sťažujú len na jeden sklad na Lastomírskej ulici. ,,Bývam na druhom konci mesta, a preto som si musel zavolať taxík. Nemám nikoho a sám by som 20 kíl neodniesol,“ vraví 70-ročný dôchodca z Vajanskej ulice.  Koordinátor pre potravinovú pomoc priznáva, že uvažovali nad viacerými distribučným skladmi. Nestretli sa však s pochopením, aby v spolupráci s mestom vytvorili viaceré výdajne miesta. ,, Mesto Michalovce nám prisľúbilo iba informačnú pomoc a možnosť distribúcie ambulantne za asistencie terénnych pracovníkov na Mlynskej ulici v Michalovciach,“ dodáva koordinátor pre potravinovú pomoc v Michalovciach, Michal Džugan. Vysvetľuje, že distribučný sklad musí spĺňať určité hygienické podmienky a musí mať povolenie. ,,Takisto tieto distribučné sklady zriaďuje Potravinová banka Slovenska - organizácia, ktorá má zmluvu s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a nie naša charitatívna organizácia,“ pokračuje, že sa uvažuje o sklade vo Veľkých Kapušanoch a v Humennom, ale ešte to nie je doriešené.

 

„Ľudia sa predbiehali, zaviedli sme čísla ako u lekára“

Na spôsob ,,rozdávania“ jedla majú mnohí ľudia ťažké srdce. ,,Robia tam s ľuďmi ako so šalenými,“ rozčuľuje sa dôchodkyňa, ktorá si po múku chodila až tri razy. ,,Nie je v tom žiadny systém, ľudia sa predbiehajú, tlačia a stoja tam aj v daždi,“  Michalovčanka dodáva, že pokiaľ neprídete skoro ráno, tak na vás nevyjde rad. Koordinátor pre potravinovú pomoc hovorí, že čas distribúcie je orientačný:,, Niekedy, keď je veľa ľudí, tak im vydávame aj po 12-tej hodine.“ Predĺžiť čas zatiaľ neplánujú. ,,Sme závislí aj od majiteľa skladu v ktorom máme prenájom, od administratívy a spracovania vydaných potravín pre štatistiky,“ odôvodňuje Džugan. Ľudia sa nemusia obávať, že ich opäť niekto predbehne. ,,Zaviedli sme vydávanie čísel ako u lekára, aby sme predišli hádkam na poradí, a aby ľudia nemuseli stáť v rade na slnku,“ prezrádza novinku.

 

Obce, príďte radšej až v auguste

Všetkých ľudí z obcí odkazujú na svojich starostov, a to z dôvodu nezvládania vydávania i týmto občanom. ,,Chceli by sme ich požiadať, aby prichádzali v neskoršom termíne, niekedy koncom augusta,“ koordinátor potravinovej pomoci pokračuje, že v tomto období je veľký nával obyvateľov samotných Michaloviec, ktorých je podľa štatistiky cca 4800 oprávnených žiadateľov. Ľudia si môžu vyzdvihnúť potraviny iba na základe aktuálneho potvrdenia zo sociálnej poisťovne. ,,Na potvrdení musí byť uvedená výška starobného, predčasného alebo invalidného dôchodku v roku 2011 alebo potvrdenia z ÚPSVaR o poberateľovi hmotnej núdze alebo hranice životného minima, či iné potvrdenie podľa usmernení Pôdohospodárskej platobnej agentúry,“ doplňuje Džugan. Obce, ktoré prídu na rad až neskôr sa nemusia obávať, že by sa im potraviny neušli. ,,Ukončenie potravinovej pomoci sa plánuje najneskôr v decembri 2011 alebo aj skôr, ak budú vy-distribuované potraviny pre všetkých oprávnených žiadateľov,“ ukončuje Michal Džugan, tajomník pre filantropiu Michalovsko-košickej pravoslávnej eparchie a koordinátor pre Potravinovú pomoc 2011 v distribučnom sklade v Michalovciach.

Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 22.07.2011 17:05:58 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.