files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Úrazy brigádnikov


 

Úrazy na pracoviskách sú v niektorých povolaniach takmer na dennom poriadku. V čase letných prázdnin, keď zamestnávatelia otvorili dvere stovkám až tisíckam brigádnikov, sa pracovným nehodám jednoducho nedá vyhnúť. S úrazmi treba počítať pri každej brigáde. Mladiství a študenti berú bezpečnostné nariadenia často na ľahkú váhu, za svoju ľahostajnosť zaplatia často vlastným zdravím alebo ohrozia zdravie iných. 

 

Zamestnávateľské povinnosti

 Povinnosti zamestnávateľa sú jasné – musí vypracovať taký systém opatrení, aby sa jeho zamestnanci čo najefektnejšie vyhli riziku nebezpečenstva. Brigádnici by sa s bezpečnostnými opatreniami mali oboznámiť pred nástupom na brigádu. Ak opatreniam rozumejú a sú im jasné, musia to potvrdiť svojím podpisom. Zamestnávateľ zabezpečuje, aby pracoviská, komunikácie, pracovné prostriedky, materiály, pracovné postupy, výrobné postupy, usporiadanie pracovných miest a organizácia práce neohrozovali bezpečnosť a zdravie zamestnancov, a na ten účel zabezpečovať potrebnú údržbu a opravy. Keď je brigádnik zamestnaný na zdravie ohrozujúcom či obzvlášť rizikovom mieste, musí mať bezplatne zaručený pracovný odev a pracovnú obuv, ak pracujú v prostredí, v ktorom odev alebo obuv podlieha mimoriadnemu opotrebovaniu alebo mimoriadnemu znečisteniu.
Dodržiavať pitný režim, ak to vyžaduje ochrana ich života alebo zdravia a poskytovať umývacie, čistiace a dezinfekčné prostriedky potrebné na zabezpečenie telesnej hygieny.


Povinnosti brigádnika

 Povinnosťou každého zamestnanca je všetky uvedené zamestnávateľské povinnosti do bodky napĺňať. Keď tak nerobí, hazarduje nie len so svojím životom, ale i so životmi svojich kolegov, preto je najlepšie sa takéhoto pracovníka zbaviť.



Poistenie

 Zamestnanec by mal mať v každej firme, podniku, továrni či obchode popri pracovnej zmluve i zmluvu o poistení. V jednom z najväčších potravinárskych reťazcov na v Michalovciach – Tesco Store, a. s. – sú takéto zmluvy povinné. Každý úraz alebo nehoda sa zapisuje do knihy úrazov, ktorá slúži ako dôkazový materiál pri vymáhaní odškodného od poisťovne.

Od poisťovne môže brigádnik dostávať peniaze aj každý mesiac, keď sa dokáže, že nehoda sa mu stala počas pracovnej doby a za nič nemohol. Aj tak však treba byť nesmierne opatrný, nech pracujete akokoľvek. Zdravie vám peniaze nenahradia. A poisťovne sa do platenia úrazov nikdy nepúšťajú prirýchlo. 

 

Lukáš Mano

 

 

 



Uverejnené: 04.08.2011 00:12:26 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.