files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pripravení na Corgoň ligu, o postupe však nahlas nehovoria

Minulú sezónu postúpil do najvyššej súťaže AS Trenčín sedem kôl pred koncom. Zdá sa, že v tejto sezóne to už tak jednoznačné nebude. Odborná verejnosť a solídny štart do ligy však hovoria jasnou rečou – najlepšie by mohli byť Michalovce. Aj manažment východniarov verí, že tím z metropole Zemplína je pripravený na postup. V rozhovore pre profutbal.sk to potvrdil predseda predstavenstva Igor Šoltinský.

Dá sa chápať váš výborný štart ako útok na Corgoň ligu?
"Nehovoríme o tom otvorene. Ideme od zápasu k zápasu a v každom chceme vyhrať. Uvidíme, ako to napokon vypáli na konci jesennej časti, potom sa budeme rozhodovať čo ďalej. Zatiaľ sme presne nedefinovali naše ambície. Bolo by pekné, keby sa nám podarilo postúpiť. Určite však nebudeme klásť trénerom nôž na krk."

Nedočkáme sa napriek skvelému úvodu otvoreného potvrdenia postupových ambícií?
"Nie, ale cítime, žeby to teraz mohlo vyjsť."

Hráčsky káder prešiel v lete veľkou fluktuáciou – čo ste tým sledovali?
"V prvom rade samozrejme skvalitnenie tímu na všetkých postoch. Na jar nás tlačila topánka najmä v obrane, čo sme teraz vyriešili príchodom stopérov Krmpotiča a Nohýnka. Zdravotne sa dáva dohromady L. Hruška, chytil sa nám Hottek a v rezerve máme ešte Dargaja. Na kraj obrany došiel Samba a A. Ceesay. Je tam ešte Vanák a Waseem, ktorý môže hrať aj na poste pravého stredopoliara. Najväčší pretlak máme v strede ihriska, kde môžu hrať Serečin, Kovaľ, Kaká, Škvarka, Ruskovský, Emil Le Giang. Momentálne máme trochu problém v ofenzíve, pretože zdravotné problémy prenasledujú O. Špilára aj Fótyika. Navyše, Kunca bol na skúške v holandskom Arnheime."

Ako obstál?
"Zaujal ich a ešte si ho preveria, budú ho testovať ďalej. V jeho prípade je rozohrané aj pôsobenie v Nemecku. Nemáme už veľa času, uvidíme či zrealizujeme jeho transfer ešte teraz. Ak nie, nič sa nestane, keď Dominik u nás zostane do zimy. Pokiaľ prerastie Michalovce, bez problémov ho uvoľníme do zahraničia."

Mnoho hráčov v kádri máte len na hosťovaní, nevnímate to trochu ako problém v prípade, žeby sa skutočne podarilo postúpiť?
"Nie. Zase až tak veľa ich nemáme. Na hosťovaní sú tu futbalisti zo Žiliny (Emil a Patrik Le Giangovci, Dominik Fótyik, Michal Škvarka a Ali Ceesay) a senický Kaká. Všetci ostatní sú naši kmeňoví futbalisti. Sú to mladí hráči, reprezentanti. Je potrebné, aby hrávali. Samozrejme, záleží len na našom trénerovi, či ich bude chcieť nasadzovať."

Nebojíte sa, žeby častými zmenami postihovaný káder mohol mať v Corgoň lige problémy? Trebárs Trenčín suverénne prešiel druhou najvyššou súťažou, no medzi elitou začal trochu rozpačito.
"Myslím si, že majú na to, aby hrali vyššie a nemali žiadne problémy so záchranou. Štart im možno nevyšiel, no nepochybujem o tom, že to zvládnu s prehľadom. Otázka, či náš káder by stačil na Corgoň ligu, je momentálne predčasná, pretože zatiaľ sme verejne nedeklarovali ani ambície ísť vyššie."


Dobre ste začali aj v Slovenskom pohári – vyradili ste Liptovský Mikuláš. Aké ambície máte v tejto súťaži?
"Sú rovnaké ako v druhej lige. Do každého zápasu ísť s cieľom zvíťaziť a pokúsiť sa dostať sa čo najďalej."

Otázku kádra máme rozobranú. Cítite, že klub je pripravený na presun medzi elitu po technickej, materiálnej, personálnej a ekonomickej stránke?
"Keď sme pred šiestimi rokmi vstupovali do futbalu, dali sme si za cieľ dať dokopy silnú mládež. Vtedy sme hrávali nižšie súťaže, dnes verím, že naše dorastenecké tímy budú patriť medzi popredné v najvyššej lige. Investovali sme naozaj pekný balík do ich napredovania a v súčasnosti už máme aj osem – deväť reprezentantov. Získali sme kvalitných mládežníckych trénerov. Naším ďalším cieľom bolo vybudovať infraštruktúru. Teraz už je na Slovensku známe, že Michalovce majú jeden z najkrajších štadiónov v krajine. V priebehu dvoch mesiacov ešte dobudujeme umelé osvetlenie. Teraz prišiel čas na to, aby sme sa naplno venovali seniorskému tímu. Chlapci majú dobré podmienky a kvalitného trénera. Vekový priemer mužstva je veľmi nízky, čo je na popredné mužstvo tabuľky špecifické, ale náš kouč rád pracuje s mladými futbalistami. Myslím si, že po všetkých uvedených stránkach sme pripravení a začíname byť už aj zo športového hľadiska. Chlapci sa musia len zohrať a pokračovať v nastúpenom trende."

V druhej lige pôsobíte už dlho, čo hovoríte na jej smerovanie?
"Keď ju porovnám s minulými rokmi, mám pocit, že sa vyrovnáva. Svedčí o tom zvyšujúci sa počet remíz. Dnes už nie je v lige vyslovene slabý tím, ako to bývalo v minulosti. Nemáte možnosť si na niekom urobiť skóre, každý zápas je ťažký. Myslím si, že kvalita vzrástla. V tomto ročníku nemáme výrazného favorita na postup, ako to bývalo v prípade Trenčína či Prešova. Postúpiť môže hocikto. Problémom však je, že čoraz viac klubov má finančné, miestami až existenčné problémy. Keď hráči nedostávajú na čas výplaty, je náročné plniť športové ambície. Mnohí však ukazujú srdce a aj napriek meškajúcim mzdám makajú na sebe a pomáhajú klubu."

Cítite, že medzi Corgoň ligou a druhou najvyššou súťažou je veľký rozdiel?
"Kluby z najsilnejšej slovenskej ligy sú podstatne lepšie zabezpečené a o ich hráčov je väčšia starostlivosť, v manažmente disponujú väčšími odborníkmi a majú podstatne kvalitnejších futbalistov. Presvedčil sa o tom aj Trenčín. Rozdiel je v rýchlosti a tvrdosti, na čo si musí každý nováčik zvyknúť. Nemám však obavy, žeby nás náš tréner nepripravil dobre."

Zdá sa, že s kormidelníkom Vlastimilom Petrželom vládne maximálna spokojnosť.
"Podpísali sme s ním zmluvu na dva roky. Myslím si, že dokazuje svoje kvality, futbalu rozumie. Má našu plnú dôveru. Presvedčil nás, že vie pracovať s mladými chlapcami. Vie, kedy má pochváliť, respektíve pokarhať. V tejto oblasti je už veľmi skúsený. Myslím si, že káder sme s jeho pomocou poskladali dobre."

Ste najvýchodnejším tímom v súťaži, je to v niečom špecifické?
"Keď k nám prichádzajú trebárs futbalisti z Česka a po prvom kontakte si pozrú mapu, zvyknú prevracať očami. Keď sa však rozhodnú napriek veľkej vzdialenosti posilniť naše mužstvo, bývajú spokojní. Viac sa nacestujeme ako naši súperi. Tí nie sú práve nadšení z toho, keď sa majú presunúť ku nám. Verím, že nastane ten čas, keď druholigové kluby odbremeníme od cesty do Michaloviec (smiech pozn. red.)."

Návštevy dlhodobo presahujú dvojtisícovú návštevu, čo predstavuje v podstate strop v rámci druhej ligy.
"Verím, že to ešte nie je naše maximum. Sme radi, že počet divákov na tribúnach má u nás vzrastajúcu tendenciu. Dúfam, že ak sa nám podarí postúpiť do Corgoň ligy, štadión úplne zaplníme. Hovorí sa, že na Slovensku absentuje marketing. Ja si však myslím, že divákov človek neoklame. Fanúšikovia chcú vidieť predovšetkým kvalitnú hru v dobrých podmienkach. Som rád, že po piatich rokoch sa stalo, že naši priaznivci sa v súboji s Rimavskou Sobotou postarali o standing ovation. Naším cieľom je zaplniť štadión. Chceme, aby sa ľudia bavili futbalom, najvyššia súťaž bola čerešničkou na torte. Ambíciou je vďaka sympatickému prostrediu získať ďalších sponzorov, vďaka ktorým budeme znovu napredovať."

Zdroj : profutbal



Uverejnené: 30.08.2011 15:28:19 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.