files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Krádeže úrody - na Slovensku nič výnimočné

 

Kradnutie zeleniny, ovocia či obilnín nie je na Slovensku ničím výnimočným. Smelo sa dá prehlásiť, že záhradkári a pestovatelia si na niečo také zvykli. Stále však nechápu, prečo sa s tým celé roky nič nedeje. Polia a záhrady sú pre zlodejov sprístupnené ako na zlatom podnose. Polícia a samosprávy akoby od tohto problému odťahovali ruky, súkromné pozemky nie sú ich starosťami. Najviac škodovaní sú starší ľudia, ktorí pri pestovaní strávia nespočítateľné hodiny na ostrom slnku, ale plody svojej práce už nezbierajú.



Čo robiť?

Túto otázku si kladú všetci, ktorým z polí alebo záhrad niečo zmizlo. Proti zlodejom nepomáha ani oplotenie. Jedným z možných riešení je zaobstarať si strážneho psa – avšak nie všade je prítomnosť domácich zvierat povolená.

Polia za mestami a dedinami sa ohradia iba veľmi ťažko, preto je na mieste, keď sa poškodení odídu sťažovať do najbližšej stanice mestskej polície. Tá môže zvýšiť počty hliadok, resp. vyslať medzi polia vlastných mužov, aby dávali pozor. Chytať zlodejov potme je však veľmi náročné. Najhorší spôsob, aký môže pestovateľ zaujať, je nerobiť nič a čakať, že sa to snáď vyrieši samo.


Zlodeji

Zlodeji idú vždycky na istotu. Kradnú v noci. Vo väčšine prípadov sa jedná o Rómov z neďalekých osád, ktorí majú k poliam pomerne blízko. Svojím neopatrným zaobchádzaním s obilninami a zeleninou ničia často celé záhony.

„Za jednu noc mi ukradli tretinu zemiakov,“ sťažuje sa pán Repovský zo Strážskeho, ktorého pole nezostalo v očiach výtržníkov bez povšimnutia. „Dobre vieme, aké bolo počasie v júli. Mali sme o úrodu obrovský strach, ale našťastie sa na nás začalo konečne usmievať slnko. Lenže prišli zlodeji a máme po úrode. Každý večer ostávam na poli ešte dlho po zotmení, aby som si na nich počkal. Chodia však, kedy sa im zachce. Mesto alebo polícia by s tým rozhodne mali niečo robiť.“

Záhradkári z miestnej oblasti Sihoť sa už na zlodejov sťažujú pomenej. Pozemkové ohraničenie parku, cez ktorý vedie jedna z ciest do oblasti, urobilo svoje. Na noc sa tu vypúšťa strážny pes, brány sa zatvárajú o deviatej hodine večer. Záhradkári si tak mohli vydýchnuť  a tešiť sa na úrodu. Nevyriešenou otázkou však stále ostávajú polia.  Lupiči by si v prvom rade mali uvedomiť, že okrádajú hlavne dôchodcov, pre ktorých sú čoraz drahšie zemiaky či zelenina v obchodoch priveľkým luxusom.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 06.09.2011 08:21:28 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.