files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nedokončené sídlisko

      

Nedávno som sa bol prejsť na nedokončenom michalovskom Sídlisku SNP. V duchu som si zaspomínal na obdobie, keď sa začalo stavať.

            

Pôvodne až po Petrovce

      

 Bolo to na jeseň v roku 1988. Už nejestvujúce Pozemné stavby dokončili jedenásťtisícové Sídlisko východ. Následne sa pustili do výstavby ďalšej mestskej štvrte. Podľa pôvodných plánov v nej malo žiť 40-tisíc obyvateľov. Sídlisko SNP sa malo budovať až po Petrovce nad Laborcom. Spočiatku všetko išlo podľa plánu. V prvom roku stavbári vybudovali obytné bloky A/1 a A/3. Dokončili ich na jar v roku 1989. Do užívania však boli dané až o dva roky neskôr. Totiž po zmene politického systému sa balík peňazí na výstavbu a odovzdanie bytov prudko zmenšil. Aj preto taký veľký časový sklz. Pozemné stavy budovali sídlisko do leta roku 1991. Postavili sedem obytných blokov. Pre nedostatok peňazí sa výstavba skončila. Bezprostredne po jej ukončení boli odovzdané už spomínané bytovky A/1 a A/3. Do ďalších panelákov sa ľudia nasťahovali až v priebehu dlhých rokov.

              

Dlhé čakanie

     

Na odovzdanie ďalšieho činžiaku sa čakalo až do roku 1994. Armáda si z vlastných zdrojov dokončila dvojvchodový panelák A/4. Nachádza sa v druhej panelákovej sekcii. Je zaujímavé, že ide vlastne o nedokončenú bytovku. Totiž tá časť, ktorá sa stihla postaviť mala byť len časťou budúcej veľkej bytovky. Tá sa však už podľa všetkého nikdy nepostaví. Až osem rokov čakal na svoje odovzdanie obytný blok A/2. Počtom bytov ide o najväčší michalovský činžiak. Bol dokončený v roku 1990. Na jeho včasné odovzdanie sa však už nenašli zdroje.

             

Neobsadené vchody

      

Dvanásť rokov bol nevyužitý blok A/5. Pred ôsmimi rokmi ho však Okresné stavebné bytové družstvo (dlhé roky bolo správcom panelákov) dalo do užívania. Špecifickým prípadom je bytovka A/7. Prví nájomníci sa do bytov nasťahovali už pred štyrmi rokmi. Teda ešte pred ekonomickou a hospodárskou krízou. Tá však neľútostne prišla. O byty prestal byť z objektívnych príčin záujem. Preto je väčšina vchodov neobsadených. Nájdu sa aj vchody, kde žijú traja-štyria nájomníci. Skrátka, bytové priestory sú naplnené tak z jednej tretiny, čo je dosť málo.

              

Dvadsať rokov chátra

       

Už rovných dvadsať rokov chátra činžiak A/6. Pri mojej návšteve sídliska sa z neho ozývali rôzne zvuky. Pravdepodobne ho obývajú bezdomovci. Vôkol objektu je vysoká tráva a zničené pletivo. Fasáda beznádejne opadáva a na mnohých miestach vidieť tehly. Sklenené výplne okien a balkónov sú dávno rozkradnuté. Bytovku „skrášľujú“ rôzne grafity. Mala byť dokončená ešte v závere roku 2008, no kríza urobila škrt týmto plánom. Ktovie dokedy celé desaťročia nevyužitý panelák ešte vydrží stáť.

 

      

Na sídlisku stojí aj skelet budovy, v ktorej mala byť materská škola. Nič sa z ním nerobí. Na vlastnú zodpovednosť sa vo vnútri hrajú deti. Všetko je zarastené a na zemi sa povaľujú haldy odpadkov. Na sídlisku sa nestihla vybudovať ani obchodná sieť. Rôzne predajne sú v pivničných priestoroch bytoviek. Nedokončila sa ani výpadovka, ktorá sa pred Petrovcami nad Laborcom mala „preťať“ s dlhodobo fungujúcou výpadovkou vedúcou od michalovskej železničnej stanice po Petrovce n/L. Vybudovalo sa asi 300 metrov cesty, ktorá už roky-rokúce končí v kukurici za sídliskom.

                                                                                                                     (jan)

 

 

 

 

 



Uverejnené: 14.09.2011 13:51:06 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.