files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zvýšia sa dôchodky?

 

Dôchodky sú už roky pretriasanou témou v médiách, na uliciach i v domovoch. Poberatelia dôchodkov sa nevedia vynačudovať a viacerí z nich pochopili, že čoraz častejším a silnejším reptaním môžu dosiahnuť, čo chcú. Veria však sľubom o zvyšovaní, keď ich v minulosti už toľkokrát oklamali?


Zvyšovanie

Všetky dôchodky by sa mali od začiatku roka 2012 zvyšovať pevnou sumou. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválila vláda. Pevná suma, o ktorú majú každoročne rásť penzie, má pritom závisieť od medziročnej inflácie vykázanej Štatistickým úradom SR za prvý polrok predchádzajúceho roka a od výšky priemerného starobného dôchodku k 30. júnu predošlého roka. O takto vypočítanú pevnú sumu sa majú zvyšovať starobné, predčasné starobné, sociálne a invalidné dôchodky. Vdovské a vdovecké penzie sa majú upravovať smerom nahor o 60 % takto vypočítanej pevnej sumy a sirotské dôchodky o 40 % zo sumy, o ktorú sa zvýšia starobné dôchodky.

Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku navrhuje ministerstvo práce a sociálnych vecí podmieniť stratou príjmu ku dňu vzniku nároku na predčasný dôchodok. "Zastavenie výplaty predčasného starobného dôchodku jeho poberateľovi, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť, sa realizuje ako jedno z opatrení na zabezpečenie finančnej stabilizácie základného fondu dôchodkového poistenia," uvádza ministerstvo. Rezort chce tiež v systéme dôchodkového poistenia udržať "odôvodnenú mieru solidarity" a preto systém redukcie a zvyšovania priemerného osobného mzdového bodu na účely výpočtu dôchodku plánuje zachovať na úrovni hodnôt platných v roku 2011. (viac na financeportal.eu)


Čo vy na to?

Opýtali sme sa obyčajných ľudí z Michaloviec, čo si myslia o sľuboch vlády.

„Takýmto sľubom by som uveril,“ vyjadril sa 75 ročný Štefan z Michaloviec. „Keby namiesto slov by sa mali zvyšovať, použili budú sa zvyšovať.

Väčšina seniorov sa už planými sľubmi nedá tak ľahko opantať. Na druhej strane ich však držia v nádeji. Manželské páry bez vzájomnej pomoci vyžijú iba s biedou. Ak však jeden z páru osirie, je to neúnosné a človek je tak odkázaný na pomoc iných. Je toto dôstojné prežitie staroby? Ozývať by sa nemali iba poberatelia penzií, ale za lepšie práva musí bojovať celá spoločnosť, lebo v takejto neblahej situácii sa môže ocitnúť ktokoľvek a kedykoľvek.

Lukáš Mano

 

 



Uverejnené: 19.09.2011 07:59:02 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.