files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Korčuliari na ceste

Na vodičov jazdiacich po ceste II. triedy medzi obcou Zbudza a Michalovcami striehne v týchto dňoch nepríjemné prekvapenie. Vyasfaltovanú vozovku s radosťou využívajú korčuliari, ktorí nie sú osvetlení, a keď vchádzate do zákruty, ľahko sa môže stať, že si ich všimnete až v poslednej chvíli.


Šport

In line korčuľovanie je skvelým pohybovým odreagovaním sa, ale niektorí korčuliari na cestách sa zahrávajú s vlastným zdravím. Riskujú taktiež mastnú pokutu. Nielenže sa pohybujú po vozovke a nie pri krajnici, pri prechode áut sa ani neunúvajú spomaliť a odstúpiť. Chýbajú im reflexné vesty a niektorí dokonca nepoužívajú bezpečnostné prilby či iné chrániče.  

Nielen vodiči motorových vozidiel a cyklisti, ale aj chodci a korčuliari sú účastníkmi cestnej premávky, a preto musia byť na ceste veľmi opatrní. Podľa platného sadzobníka pokút možno uložiť sankciu 60 eur, ak ohrozujú alebo obmedzujú premávku tým, že idú vedľa seba viac ako dvaja. Pokuta 30 eur hrozí chodcom, ak za zníženej viditeľnosti idú po krajnici alebo po kraji vozovky bez reflexných prvkov alebo odevu. Ak korčuliari, skejtbordisti alebo osoby na podobnom športovom vybavení ohrozia šoférov alebo cyklistov, hrozí im pokuta 30 eur. Podľa zákona je chodcom účastník cestnej premávky, ktorý sa pohybuje pešo. Chodcom je aj osoba, ktorá napríklad tlačí bicykel, motocykel, detský kočík, vozík pre osoby so zdravotným postihnutím, ručný vozík do šírky 600 milimetrov.

Čo je však dôležité uvedomiť si, korčuliar, skejtbordista alebo človek na podobnom športovom vybavení sa považuje tiež za chodca a musí sa riadiť pravidlami pre chodcov.

Robiť niečo pre svoje zdravie, udržovať sa v kondícii, je v dnešných dňoch skvelé. Na druhej strane však korčuliari hazardujú s tým, čo si tak pestujú. Vyhovárajú sa na to, že nikde inde nablízku nie je žiadna rovná cesta a medzi Zbudzou a Michalovcami nebýva hustá premávka. Opatrnosť ale musí byť prvoradá. Bez chráničov, prilby a reflexnej vesty sa vydávať na vozovku v korčuliach neoplatí.

 

Lukáš Maňo



Uverejnené: 20.09.2011 00:13:17 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.