files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Happy Tails už túto nedeľu

  
V nedeľu 25. septembra sa nudiť určite nebudete. Pozývame Vás na skvelé rodinné popoludnie v spoločnosti štvornohých kamarátov. Pripravený je úžasný program plný zábavy a súťaží pre deti i dospelých, ktorý odmoderuje Janka Hospodárová. Uvidíte reálny zásah policajných psíkov, show záprahových psíkov, tancujúce psíky, agility show a veľa iného. Zároveň sa dozviete niečo o "canisterapii" so zvieratkami.
Čaká na Vás funny výstava psíkov z Michalovského útulku a okolia a vaše detičky sa môžu pohrať s krásnymi šteniatkami. Určite zaujme kreslenie na tvár a modelovanie balónov, či rozprávkové bytosti.
Uvidíme sa dňa 25.09.2011 na trávnatej ploche v areáli "študentský park" v blízkosti OC Zemplín v Michalovciach. Príďte sa zabaviť a zároveň podporiť dobrú vec, za ktorú vám budú vďačné všetky naše zvieratká, hľadajúce svoj nový domov.

Kliknite na našu stránku www.happytails.sk alebo FB stranku Happy Tails Michalovce a dozviete sa viac. Zároveň zahlasujte za meno nášho maskota a vyhrajte skvelé tričko.
Tešíme sa na Vás.


Zaujímalo nás, v akej podobe sa teraz útulok v Michalovciach nachádza, čo obnáša jeho starostlivosť oň, ale aj to, ako môžu ľudia pomôcť. Na túto tému sme sa porozprávali s dobrovoľníčkou Michaelou Rudašovou.

Čo Vás viedlo k tomu, že ste sa doslova rozhodli "bojovať" o útulok v Michalovciach? Kto prišiel s týmto nápadom?

Na Slovensku je stav túlavých, týraných a opustených psíkov a mačiek katastrofálny. Zo zákona je pes vecou, tresty za týranie sú minimálne, ak sa vôbec vinník dočká nejakej pokuty. Situácia je čím ďalej tým horšia. V našom meste doteraz nefunguje žiadne zariadenie, kde by tieto psíky, či mačičky mohli nájsť útočisko, kde by im nehrozila smrť, kopance, hlad, smäd a zima. To bol hlavný dôvod pustiť sa do ťažkého boja, no nikto z nás to neľutuje. Zviera je takisto živá bytosť, cíti a ľudia nemajú právo mu takto ubližovať. Chceme, aby aj v našom meste tuláčikovia dostali šancu na nový život a peknú budúcnosť, oni predsa za nič nemôžu. Celé to bol nápad viacerých ľudí, nemohli sa viac nečinne pozerať na utrpenie tých, ktorí sa nevedia brániť.

Je veľa psíkov o ktorých sa staráte? Máte v útulku iba psíkov?

Psíkov je stále veľa a nám je ľúto, že nevieme pomôcť všetkým. Nakoľko zatiaľ máme len pozemok a výstavba ešte iba začína, psíkov umiestňujeme v tzv. dočasných opaterách, kde im poskytujeme všetko, čo potrebujú, no ľudí, ochotných vziať si psíka domov a poskytnúť mu dočasné útočisko je málo. Momentálne máme 55 psíkov, no zďaleka to nie je konečné číslo všetkých opustených a túlajúcich sa v meste a okolí. Okrem psíkov sa snažíme pomáhať aj mačičkám, zavádzame pomaličky sterilizačné programy, aby sa mačičky ďalej prestali nekontrolovateľne množiť. Psíkovia a sučky od nás odchádzajú vždy iba kastrované. Iba takto totiž môžeme do budúcna riešiť problém premnoženia.

Akou formou ste fungovali, keď ste ešte nemali priestory?

Tak ako som už spomínala, fungovali sme a stále fungujeme formou poskytnutia dočasnej starostlivosti psíkom, kým sa im nenájde nový trvalý domov. To znamená, že ľudia ochotní prichýliť opusteného psíka, prípadne mačičku, si ich vezmú k sebe domov a tak im poskytnú strechu nad hlavou, lásku a starostlivosť. My hradíme všetky náklady na veterinárne výdavky, ako je odčervenie, kompletné očkovanie, psíkovia sú ošetrení proti ektoparazitom antiparazitným obojkom, taktiež sú kastrované, chorým a raneným zvieratkám hradíme všetky náklady spojené s ich liečbou. Často zabezpečujeme aj krmivo.

Čo taký útulok obnáša? Mnohí si to nedokážu predstaviť.
 
Ak sa bavíme o útulku s priestormi a voliérami, tak je to dennodenná starostlivosť o psíkov, ktoré je potrebné nakŕmiť, vybehať, upratať voliéry, viesť si podrobnú evidenciu, zabezpečiť im veterinárne ošetrenie. Ak sa bavíme o momentálnom stave, ako to funguje, tak začína to väčšinou vždy odchytom psíka, alebo jeho vyzdvihnutím, ak ho niekto odchytí a zdrží u seba, následne jeho prevezením k veterinárnemu lekárovi, umiestnením do dočasnej opatery a potom všetkého čo som už spomínala. Všetko je spojené s dennodennými prevozmi, nespočetnými telefonátmi, vybavovaním adopcií, následne kontrolami už adoptovaných psíkov, či sú v poriadku a či je o ne postarané ako má byť. Pri tejto práci musíme mať pevné nervy, hlavne ak sa stretneme s ľuďmi, ktorí zvieratám ubližujú. Niekedy padáme od únavy, takmer nejeme, ani nespíme, lebo nie je čas. Všetci totiž popri tom máme zamestnania alebo študujeme. No kto chce, čas si vždy nájde, možno nemáme čas sadnúť si pred televízor, ísť na kávu, alebo si len tak ľahnúť a oddychovať, no robíme to od srdca a snažíme sa pomôcť ako to len ide. Aj keď už nemáme síl, vždy nás naštartuje pohľad na fotografie psíkov z nových domovov, keď vidíme aké sú šťastné, vieme, že to stojí za to. Pri návštevách v nových domovoch častokrát vyhŕkne slzička, no vždy je to od šťastia. Všetko robíme ako dobrovoľníci, nikto nám za to neplatí, ako si mnohí ľudia myslia, naopak, častokrát mnohé hradíme z vlastného vrecka.

Po dlhom čase sa Vám podarilo zohnať priestory, čo to pre vás znamená?

Znamená to mnoho. Znamená to lepšiu budúcnosť psíkom na ulici, vyhodeným a opusteným. Budú mať väčšiu šancu prežiť. My vo svojej práci plánujeme samozrejme pokračovať ďalej. Tým, že bude vybudovaný útulok s kapacitou 20 miest, nie je ani zďaleka koniec. Len momentálne máme cez 50 psíkov. Číslo hovorí samo za seba, útulok nebude stačiť pokryť to množstvo tuláčikov. Je ešte dlhá cesta pred nami. No je to o 20 šancí viac na záchranu a to je obrovská pomoc a my ďakujeme všetkým, čo doteraz priložili ruku k dielu a akokoľvek pomohli.

Ak by ľudia mali záujem vám nejako pomôcť ako môžu?

Pomoc je vítaná od každého, stačí naozaj len chcieť. Môžu poskytnúť psíkovi dočasný domov a stať sa našimi dočaskármi, ďalej privítame akékoľvek dary vo forme potrieb pre psíkov, ako sú vodítka, obojky, misky, hračky, šampóny, antiparazitné prípravky, krmivo - granulky, konzervy, cestoviny, mäso, hrebene, kefy, deky, pelechy, čokoľvek, čo ľudí napadne a je to využiteľné. Ďalšia forma pomoci je samozrejme finančná. Peňazí nikdy nie je dostatok. Prispieť ľudia môžu buď do našich pokladničiek rozmiestnených na viacerých miestach v meste, alebo priamo na číslo účtu. Môžu sa taktiež pridať k nám ako dobrovoľníci, pomáhať s prevozmi psíkov, či prísť pomôcť na rôzne akcie. Pomocou pre nás je aj obyčajné zdieľanie a ponúkanie psíkov hľadajúcich nový domov. Možností je naozaj veľa, každý kto chce, si tú správnu nájde.

Už tento víkend chystáte jednú milú akciu. Prečo by ju ľudia mali prísť podporiť ,a čo tam na nich čaká?
 
Čaká na nich bohatý program a veľa veľa zábavy a všetko je spojené s dobrou vecou, s podporou a pomocou pre našich útulkáčov, chlpáčov bez domova, ktorí nemali v živote šťastie. Bude tam množstvo súťaží pre deti, aj dospelých a hlavne veľa veľa veľa psíkov. Prídu všetci útulkáči bez domova, taktiež budú predvedené ukážky policajnej kynológie, canisterapia, agility a ďalšie zaujímavé vystúpenia. Celé to odmoderuje a programom prevedie Janka Hospodárová. Kto príde, určite neoľutuje.  

VK

 




Uverejnené: 22.09.2011 22:05:28 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.