files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nočné výlety do prírody

 


Nočné výlety do prírody sa pre ktoréhokoľvek nadšenca môžu skončiť katastrofou, ak si nedá poriadny pozor a nezabezpečí sa takou výbavou, akú potrebuje. Poľovníci zo združení na východe Slovenska majú občas veľký problém rozlíšiť, či sa jedná o zver alebo o človeka. V lesoch Zemplína sa nachádza veľa diviakov, sŕn a inej lesnej zveri. Sezóna je už v plnom prúde.


Svetlo

 Zo všetkého najdôležitejšie je mať so sebou svetlo. Prechádzať sa cez les po zotmení a bez akéhokoľvek osvetlenia je považované za hazardovanie so životom. Ak už ale idete bez baterky alebo ohňa, je dobré, keď robíte hluk, pískate si či spievate. Odplaší to zver a poľovníkom dá znamenie, aby sa s potenciálnym úlovkom rozlúčili.


Poľovníci v minulosti

  Poľovníctvo, ktoré sa postupne vyvíjalo z lovu zveri, ktorým si praveký lovci zabezpečovali prežitie, prechádzalo a aj v dnešnej dobe stále prechádza výraznými zmenami podmienenými prírodno-ekologickými a sociálno-ekonomickými podmienkami v krajine a ľudskej spoločnosti. Význam poľovníctva sa v priebehu histórie viackrát zmenil.

S rozrastajúcou sa ľudskou spoločnosťou, vytváraním sociálnych vrstiev a ubúdaním stavov zveri, začína byť právo loviť zver vyhradzované len pre najmajetnejšie rody. V tomto období naberá poľovníctvo najmä význam vzrušujúcej zábavy pre najvyššie vrstvy.

Pre zintenzívnenie výsledku pri organizovaní poľovačiek sa začínajú objavovať prvé zvernice, ktoré zaručovali istejší výsledok ako poľovanie vo voľných revíroch. V polovici 20. storočia (zákon o poľovníctve č. 225/1947) sa poľovníctvo sprístupnilo širokým vrstvám ľudí. Došlo k tzv. zľudoveniu poľovníctva. Jeho funkcia naberá hospodársky význam a poľovníctvo je ponímané ako odvetvie poľnohospodárskej a lesnej výroby.


Pozor!

 V týchto dňoch si turisti, rekreanti a návštevníci lesov musia dávať pozor. Do konca septembra je možné loviť srnca. Poľovať je možné na srnu, srnča, jelenicu a jelienča či muflónku. Lov holej zveri by mal byť taktiež vykonávaný podľa určitých pravidiel.

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 22.09.2011 22:31:57 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.