files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovia v Michalovciach

 


Nestáva sa často, aby si niekto na meno spomenul v súvislosti s mestom. Michalovce sú výnimkou. Najmladší Michal má jeden mesiac, najstarší 83 rokov. Spolu je ich v meste 1590. Zakladateľom mesta bol tiež Michal.

 

Michalmi sa to v meste hemží

V roku 2011 je v Michalovciach evidovaných 1590 Michalov. Z toho je 385 žien Michael a 1 Michael. Najstarším je 83-ročný Michal Abrahám, ktorý sa narodil 20.augusta v roku 1928. Najmladším je Michal Balog, ktorý oslávil v sobotu jeden mesiac. Michal Petrík hovorí, že s týmto menom sa mu žije vynikajúco. ,,Je to meno mimoriadneho významu. Veľkú symboliku ešte umocňuje skutočnosť, že som sa narodil 25. decembra teda v deň, kedy si kresťania pripomínajú narodenie Krista. Nosiť meno Michal je pre mňa takto dvojnásobná pocta a celý život sa budem snažiť, aby som mu nerobil priveľkú hanbu.“

 

Druhému najstaršiemu Michalovi blahoželal primátor

Na počesť všetkých Michalov a Michel sa uskutočnilo v Mestskom kultúrnom stredisku piatkové podujatie – Michalovce s Michalmi, Michalom a Michaelám. Zábavným programom sprevádzal Michal Hudák. Vystúpila v ňom hudobná skupina Žobráci, ktorej je on sám súčasťou a speváčka Mischa (Michaela Paľová). Zámerne boli na podujatie pozvaní oslávenci tohto mena, ktoré je späté s mesto Michalovce. Všetci Michalovia a Michaely mali na akciu vstup zdarma. Na večernom podujatí bol aj druhý najstarší Michal v Michalovciach.  ,,Nie som rodený Michalovčan, ale od 11.roku žijem v Michalovciach a nemenil by som za nič na svete,“ povedal 82-ročný Ing. Michal Marcin. Podľa jeho slov, zdravie mu slúži primerane veku. Večer mu spríjemnila aj kytica od primátora Viliama Záhorčáka.


 

Legendy o Michaloch v Michalovciach

Samotný názov podujatia dával pocítiť, že existuje istá spojitosť tohto mena s mesto. Michal pochádza zo starého hebrejského jazyka. ,,Znamená podobný Bohu,“ povedal Michal Hudák na akcii a ukázal na seba. Detská verzia hovorí, že Michal zabil ovce, a tak vznikli Michalovce. Ďalšia legenda, ktorá sa spomína oveľa častejšie a je predovšetkým staršia, rozpráva o skupine chlapov. Tí sa vybrali na poľovačku do lesa. Zbadali nádherného srnca, ktorého nemohli chytiť. V noci preto prespali na neznámom mieste. Po prebudení zistili, že sa nachádzajú na neuveriteľne krásnom mieste. V potokoch bolo množstvo rýb, v lese veľa zvery, najmä zajacov. Jeden z tých chlapov, ktorého nazývali Michalom, vytiahol sekeru a zaťal ju do buka, aby si zapamätal to miesto. Potom svojím priateľom oznámil, že na tomto mieste zostanú. Vyrúbali les a postavili mesto. Takýmto spôsobom vznikli údajne prvé Michalovce. Nazývajú sa tak podľa chlapa, ktorý zaťal do stromu sekerou a volal sa Michal. O počiatkoch Michaloviec hovorí už v 11.storočí autor Anton Szirmay v diele Notitia topographica, politica inclyti comitatus Zempléniensis. Rajnold , syn grófa Wencellina, bol roku 1056 kráľovským palatínom. Jeho syn Michal, nazývaný aj Miška alebo Miša, neskôr pre slávne činy tiež Veľký, bol zakladateľom hradu a mesta Michalovce.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 03.10.2011 13:00:39 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.