files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slovensko bez drog aj na školách v našom okrese

     

Počas septembra a októbra 2011 sa uskutočnili na základných školách v okrese Michalovce prednášky zamerané na prevenciu pred drogovou závislosťou. Celkovo si prednášku vypočulo 3818 žiakov a projekt podporili aj známi michalovskí športovci.

 

Vďaka Nadácii Orange

Nadácia Orange, spolu s Centrom pre filantropiu, vyhlásila v roku 2011 Otvorenú grantovú výzvu pre MVO (mimovládne organizácie) v oblasti vzdelávania.

Občianske združenie Slovensko bez drog (SBD) predložilo projekt s názvom „Vzdelávanie žiakov v oblasti prevencie drogových závislostí.“ Projekt je zameraný na žiakov 2. stupňa základných škôl v okrese Michalovce. Prostredníctvom realizácie workshopov (prednášok) a publikovaním nových didaktických pomôcok (brožúry) zabezpečí SBD dostatočnú mieru informovanosti žiakov o drogách. Cieľom projektu je zmena myslenia, vzdelávanie a tvorba správneho postoja žiakov v oblasti prevencie drogových závislostí, ako aj prínos nových didaktických pomôcok pre ucitelov ZŠ. Grant pre SBD bol schválený v plnej výške, t. j. 2500 €, realizácia aktivít začala koncom mája 2011 a ukončí sa v októbri 2011.


Na slovíčko

O samotnom projekte, ako prebiehal na michalovských školách, sme sa porozprávali s Petrom Remperom, ktorý sa s deťmi na školách v michalovskom okrese osobne stretával.

V posledných týždňoch ste v Michalovciach uskutočnili  na vybraných školách sériu prednášok. Čoho sa týkali?

V  septembri a začiatkom októbra sa uskutočnili v celom okrese na základných školách preventívne protidrogové prednášky, ktoré boli určené pre žiakov druhého stupňa.


Prečo ste si vybrali práve Michalovce, a kde všade si Vás mohli žiaci vypočuť?

Michalovce sme si vybrali spolu s Nadáciou Orange aj preto, že  aj napriek tomu, že je to pekný kraj, aj tu majú niektorí ľudia problémy s návykovými látkami. Celkovo sa prednášalo na 21 základných školách v okrese Michalovce a celkovo prednášku počulo 3818 detí.


Stretli ste sa v Michalovciach iba s kladným prijatím zo strany žiakov?

Áno, na michalovských školách sú slušní a príjemní žiaci aj učitelia.


Čo bolo hlavným cieľom prednášok a myslíte si, že splnili svoj cieľ?

Cieľom prednášok bolo informovať mladých ľudí, prečo drogy škodia. Z odpovedí po prednáške viem, že účel splnili takmer na 100%.


Čo bolo obsahom týchto prednášok?

Deti sa dozvedeli čo drogy spôsobujú telu, vitamínom, ľudským emóciám, ale prešli sme aj témou alkohol.


Mali ste pozvaných aj nejakých hostí?

Prednášky podporili michalovskí športovci: hokej - Juraj Minčák, stolný tenis - Patrik Senkulic, RED DRAGON - Peter Tomko, hádzaná - Lucia Holá, Julia Bachyrieva, Laura Gerič, judo - Dominika Kincelová, Viliam Kohút, Radka Mullerová, Matúš Urbančík a prišla i speváčka MISHA.

Srdečná vďaka  patrí klubom a jednotlivcom, ktorí sú deťom vzorom v tom čo sa dá dosiahnuť v živote a ukázali im smer ktorým môžu ísť. 

 
Plánujete ešte do budúcnosti prednášky opakovať?

Verím, že sa táto séria prednášok zopakuje. Ideálne by bolo, keby sa našiel jeden zodpovedný človek, ktorý by sa staral o tento kraj a robil priebežne prednášky.  ON by mal veľkú hodnotu pre spoločnosť žijúcu v tomto kraji Slovenska.



Niečo o OZ Slovensko bez drog

Občianske združenie Slovensko bez drog funguje v Slovenskej republike od 27.01.2010 a je súčasťou medzinárodnej siete neziskových organizácií zaoberajúcich sa protidrogovou prevenciou už od roku 1983.
Združenie spolupracuje s Foundation for Drug Free World (Nadáciou pre svet bez drog), neziskovou organizáciou sídliacou v Los Angeles v USA, ktorá sa zameriava na zostavovanie a výrobu materiálov (brožúry, DVD) o drogách. Tieto materiály sa vyznačujú profesionálnou, efektívnou a ľahkočítajúcou formou.

Ide o edíciu 13 vzdelávacích brožúr o najviac zneužívaných drogách. Milióny ich už boli distribuované v 80 zemiach a vo 22 jazykoch. Ukazujú jasné fakty a čísla o nebezpečenstve, ktoré najbežnejšie užívané drogy predstavujú. Brožúry sa nesnažia čitateľov vystrašiť, ale naopak rozptýliť povery podaním pravdy o krátkodobých i dlhodobých účinkoch drog. Informácie v brožúrach sú založené na oficiálnych štúdiách a štatistikách a sú priebežne aktualizované či novo vytvárané podľa toho, ako sa na uliciach objavujú nové drogy.

Občianske združenie sa zaoberá  špecifickou ako aj nešpecifickou primárnou prevenciou. Jej cieľom je prezradiť mladým i dospelým pravdu o drogách a umožniť im tak učiniť informované rozhodnutie žiť život bez drog.

 

Prosím, podporte naše aktivity. Číslo účtu na verejné zbierky:

29 27 70 47 23/1100

 

Ďakujeme za podporu.




Uverejnené: 10.10.2011 18:42:14 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.