files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Skalná Skala



 

Druhú tohtoročnú jesennú akciu začali členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) za nádherného bezoblačného, no už pomerne chladného rána (12 ºC), pri severnom brehu zemplínskeho „mora“.

Prvé kroky ich viedli pomedzi rekreačné chaty, kde sa na poväčšine plechových strechách ozývalo veselé bubnovanie dozrievajúcich bukvíc a žaluďov padajúcich na ne z okolitých listnáčov. Prešli popri bývalom kameňolome a povedľa koryta Suchého potoka, ktorý si dostál svojho mena (bol bez kvapky vody) zamierili priamo hore na sever.  Pri ďalšom pohodovom nenáročnom stúpaní naďabili v jednej pomerne dosť strmej rokline na dobre utajené malé jazierko „zašité“ v okolitom poraste. Posledných cirka 80 výškových metrov trochu prudšieho výstupu a sú na čiastočne skalnatom kopčeku slangovo volanom Skalná Skala (490 m n. m). Pokochali sa úchvatnými výhľadmi na sťaby pod nohami rozprestierajúcu sa slnkom zaliatu trblietajúcu hladinu už vyššie spomínanej vodnej nádrže, na moment zahliadli aj statného paroháča vykukujúc na nich z kriačiny, ba zočili i niekoľko plazov vyhrievajúcich sa na rozohriatych balvanoch. Pri zostupe obišli Zaňovec (507 m n. m), kde sa im z rúbane na jeho juhozápadnom svahu naskytol nezvyčajný pohľad na neďaleké Vinianske jazero a o kúsoček ďalej aj na ruiny rovnomenného hradu. Už len zbehnúť po miestami dosť prašných lesných cestách a chodníkoch (vidno že dlhodobo nepršalo) a sú v závere túry v obci Kaluža.

Mimoriadne vydarené podujatie s množstvom zážitkov, dĺžkou cca 15 km ešte stále letným vyjasneným počasím a popoludní nezvyklou vysokou teplotou až 25 ºC bolo prítomnými členmi NM KST T hodnotené ako jedno z najlepších v tomto roku.

Poniektorým členom sa to však málilo, a tak sa hneď na druhý deň zúčastnili 12. michalovskej šarkaniády zorganizovanej OZ Návraty, ktorá zožala tiež veľký úspech.

 

 

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce


 

 



Uverejnené: 14.10.2011 14:01:47 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.