files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Štátny veterinárny ústav pripomína Michalovčanom nebezpečný prales

Zanedbanú budovu sa nedarí predať 11 rokov

Sedemposchodová budova Štátneho veterinárneho ústavu v Michalovciach na Ulici Sama Chalúpku  pripomína ľuďom zarastený prales. Zanedbaný objekt delí len jedna ulica od ukážkového centra. V takomto žalostnom stave je už 11 rokov. Svojím stavom ohrozuje aj okoloidúcich ľudí.

 

,,Vandalizmus a hyenizmus ničí budovu“

,,Je to hrozné, že budova chátra už toľké roky, mohla by po rekonštrukcii slúžiť ako nájomné byty,“ myslí si o situácii dôchodca Adam z Michaloviec. Objekt je zarastený živým plotom. Neupravený porast prekáža i okoloidúcim občanom. Na pozemku sa okrem toho nachádzajú aj divoké skládky odpadov. Počas poveternostného počasia je okolie budovy nebezpečné. ,,Vietor rozfúkava do okolia pokazené žalúzie, ktoré sa riskantne hompáľajú na oknách,“ hovorí Braňo Kontor.  Rozbité okná a opadajúca omietka núti občanov chodievať radšej po druhej strane chodníka.

,,Mesto opakovane listom upozornilo Štátny veterinárny a potravinový ústav v Košiciach, aby ako vlastník budovy zabezpečil udržiavanie stavby v takom stave, aby nevzniklo nebezpečenstvo požiarnych a hygienických závad, prípadne ohrozenie života občanov,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Palečková. Pokračuje, že vlastník budovy na upozornenie nereagoval. 

MVDr. Dušan CHVOJKA, riaditeľ štátneho veterinárneho a potravinového ústavu Košice uviedol,  že ŠVPÚ Košice ako správca majetku štátu udržiava okolie budovy v rámci svojich finančných možností . ,,Zabezpečuje kosenie a strihanie živého plota, vrátane  vkladania mechanických zábran, ktoré zabraňujú vnikaniu neoprávnených  osôb do budovy a areálu.“ D. Chvojka však priznáva, že napriek týmto skutočnostiam vandalizmus a hyenizmus ničí budovu. 

 

Budovu blízko centra sa nedarí predať 11 rokov!

Budova Štátneho veterinárneho ústavu v Michalovciach bola odovzdaná do prevádzky v roku 1981 a prevádzka bola ukončená 31.3.2000. Bývalý veterinárny ústav je už viac než 11 rokov prázdny. ,,Budova je od 31.8.2000 prebytočným majetkom štátu, od uvedeného dátumu boli v zmysle zákona o správe majetku štátu č.278/1993 z. z. v znení neskorších predpisov realizované ponukové a osobitné ponukové konania,“ povedal MVDr. Dušan Chvojka, riaditeľ ŠVPÚ.

Informoval, že za obdobie od 31.8.2000 do konca roka 2010 bolo nespočetné množstvo ponukových konaní, vrátane 4 osobitných ponukových konaní. Jedno z nich  vyústilo až do podpisu kúpnej zmluvy (14.1.2008) medzi správcom  majetku štátu a víťazom osobitného ponukového konania firmou PUREX Company, s.r.o. Michalovce. ,,Menovaná firma v 60. deň od nadobudnutia platnosti kúpnej zmluvy a zloženia finančnej čiastky od zmluvy odstúpila,“ uviedol D. Chvojka.

 

Na veterinárny ústav sa nezabudlo

Michalovčania si na bývalý veterinárny ústav stále spomínajú. Kedysi sa v týchto priestoroch vykonávali aj chirurgické zákroky zvierat. ,,Operovali nám tam siamské mačiatko Adelku,“ spomína si Jana Lukočová. Dnes sa tu namiesto špecialistov zdržiavajú neprispôsobiví občania. Štátny veterinárny a potravinový ústav Košice, v ktorého správe je predmetná budova bývalého veterinárneho ústavu v Michalovciach, je samostatný právny subjekt, preto mesto nemôže zasiahnuť. Robí však všetko, čo mu zákon povoľuje, aby objekt neohrozoval okoloidúcich občanov. ,,Mesto nie je vlastníkom budovy a tak nemáme ani oprávnenie do tejto budovy vstupovať. Mestská polícia v rámci svojich pravidelných pochôdzok, však rieši porušenie priestupkového zákona v jej bezprostrednej blízkosti,“ hovorí Iveta Palečková.

 

Tŕňom v oku

Problém chátrajúcej budovy je zdá sa neriešiteľný. ,,Niekoľkokrát vedenie organizácie požiadalo o súčinnosť pri riešení tohto problému ako zriaďovateľa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, tak aj Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR a taktiež za obdobie  10 rokov sme niekoľkokrát jednali s bývalým Krajským úradom v Košiciach ako aj  vedením mesta Michalovce avšak bezvýsledne,“ informoval D. Chvojka. Budova ostáva nepredaná a naďalej ohrozuje občanov mesta svojím nelichotivým stavom. Okrem toho sa stala tŕňom v oku okoloidúcich ľudí.

Veronika Cholewová

 

Polámané žalúzie ohrozujú ľudí.

 

Zanedbaná budova po 11-tich rokoch pohoršuje.




Uverejnené: 17.10.2011 11:17:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.