files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nezákonným zberom gaštanov poškodili stromy a ohrozili ľudí

 

 

Zber gaštanov nepatrí len k aktivitám základných škôl, ale aj rómskych občanov, ktorí nezbierajú, ale trhajú priamo z koruny stromov.

V Študentskom parku v Michalovciach lámu rómski občania konáre stromov pri zbere gaštanov. Okoloidúci sa cítia byť ohrození, pretože na nich môžu padnúť halúzky stromov. Touto cestou chodievajú denne študenti do školy aj pracujúci ľudia. Poškodzovanie zelene je treba hlásiť, pozemok na ktorom gaštany stoja je majetkom mesta.

 

,,Obávam sa, čo mi spadne na hlavu“

Týmto parkom prechádzajú denne stovky ľudí, ktorí sú svedkami „gaštanovej oberačky“.  Skupine rómskych výrastkov to neprekáža. Aj v tomto prípade si myslia, že je to v súlade so zákonom. Michalovčania majú však iný názor. ,,Keby sme všetci poskákali na stromy a všetci by sme si opreli rebrík, mesto by vyzeralo fakt prekrásne,“ rozčuľuje sa Petra Dzurjaková. Mladí chlapci sa bránia, že čistia plochu a pomáhajú chodcom, aby nekráčali po gaštanoch. Problémom je, že od samotného zberu to má veľmi ďaleko. ,,Ide o oberačku, pri ktorej sa pozerám nad seba a obávam sa, čo mi padne na hlave,“ dodáva Miroslav Sabo. Michalovčan Dušan Janovský je zo situácie znechutený: ,,Mrzí ma to, že niečo, čo má  skrášľovať naše mesto, niekto ničí pre svoj osobný prospech alebo rozmar.“

 

Poškodzovanie mestskej zelene nahláste

Rómski výrastkovia sú usilovní a práce sa naozaj neboja. Gaštany oberajú už skoro ráno. ,,Dávam si pozor, aby na mňa nespadol konár zo stromu,“ hovorí Lucia Bodnáčová, ktorá tadiaľto chodieva do práce. Ak sa cítite byť ohrození je potrebné privolať mestskú políciu. Mesto v tomto smere môže zasiahnuť, keďže ide o mestský pozemok a poškodzovanie stromov cudzou osobou. ,,V prípade, že občania mesta, alebo ktokoľvek iný zaregistruje poškodzovanie mestskej zelene je potrebné kontaktovať mestskú políciu,“ uviedla hovorkyňa mesta Iveta Palečková. ,,Je dôležité nahlásiť takéto konanie práve vtedy, keď sa tak deje, aby príslušníci MsP mohli zasiahnuť,“ dodáva I. Palečková.

 

Využite gaštanov

Pátrali sme po tom, prečo kvôli gaštanom rómski oberači riskujú pokutu. Za kilogram dostanú v zberni len okolo 10 centov. Niektorí ich konzumujú, iní využívajú v domácom liečiteľstve. Vo všeobecnosti sa gaštanmi prikrmuje poľovnícka zver a tiež tá umiestnená v zoologických záhradách. Prínos majú  vo farmaceutickom priemysle pri liečbe hemoroidov, kŕčových žíl, migrénach, mozgových ochoreniach, nadobličkách, reumatizme, trávení, vredoch,  periférnom systéme a na celkový organizmus pôsobia pozitívne.  Sú tiež zložkou v kozmetických výrobkoch.

Veronika Cholewová




Uverejnené: 19.10.2011 13:57:35 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.