files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sobranský deň sv. Huberta: Poľovníci si zmerali sily

 

    

Stovky lesníkov a poľovníkov  zo sobranského regiónu a širokého okolia si  uctievajú svojho patróna svätého Huberta, pretože história  regiónu je spojená s tradíciou  lesníctva a poľovníctva.

Celoslovenskou raritou Dňa sv. Huberta v Sobranciach je súťaž v príprave rýdzo poľovníckeho jedla JAGEREK. Ide o varenie poľovníckej špeciality, základom ktorej sú vnútornosti z ulovenej divokej zvery, ktoré sú trofejou každého poľovníka. Jagerek sa pripravuje z jelenej, srnčej a diviačej zvery. Ide o pečeň, srdce, ľadvinky a pľúca. Každý má svoj vlastný recept, tajomstvo, ako toto jedlo pripraviť. Pridáva sa doň napríklad cibuľka, cesnak a slivovička. Tieto vnútornosti sa restujú na panvici a podlievajú sa vínom, alebo pivom. Jednotlivé súťažné družstvá dohliadajú aj  na špecifické servírovanie tohto jedla.  Súťaž vo varení Jagereku je najväčšou atrakciou tohto podujatia, najmä pre dospelých, ktorí si merajú sily v gurmánskych schopnostiach, ale je to zároveň príležitosť pre stretnutie  priateľov lesníctva a poľovníctva a prezentácia ich činnosti.

 

Tento rok najlepšiu poľovnícku špecialitu navarili členovia Poľovníckeho združenia (PZ) Srnec Baškovce, PZ Zlatý bažant Krčava a PZ Priateľstvo Podhoroď.

    

Slávnosti začali jedinečnou Svätohubertskou slávnostnou bohoslužbou, pokračovali oceňovaním členov jednotlivých poľovníckych združení a kultúrnym programom. Súčasťou podujatia boli pestré sprievodné podujatia - prezentácia sokoliarov,, ukážky drevorezby, súťaž o naj... poľovnícky klobúk, súťažná prehliadka poľovníckych psov, hod flintou do žita, výstava trofejí a výtvarnej tvorby lesníkov a poľovníkov, lesná pedagogika , a tiež prezentácia lesníckych a poľovníckych odevov spojená s predajom. V rámci podujatia Sobranský deň sv. Huberta  majú možnosť priatelia poľovníctva a lesníctva zážitkovou formou aktívne poznávať kultúrne a prírodné špecifiká regiónu. Zlepšením informovanosti návštevníkov o turistických atrakciách sa očakáva prehlbovanie vzťahu obyvateľov k regiónu a zvýšenie počtu turistov.

Na podujatí sa zúčastnili lesníci, poľovníci zo Slovenska, Čiech i iných krajín EÚ, ktorí sa v čase hlavnej poľovnej sezóny zaujímajú o lov v miestnych revíroch. Zaujímavosti sú pripravené aj pre rodiny s deťmi, mládež i dospelých z okresov Sobrance, Michalovce, Trebišov aj Snina.

    

Tento rok podujatiu predchádzalo otvorenie Lesníckeho náučného chodníka a posvätenie Kaplnky sv. Huberta v Sobranských kúpeľoch, kde sa Sobranský deň sv. Huberta uskutočnil.

Hlavní organizátori:

Mesto Sobrance, Lesy SR , š. p. Banská Bystrica , Odštepný závod Sobrance , Okresná organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu Sobrance, Obvodná poľovnícka komora Sobrance

Partneri:

Technické služby  Sobrance , CVČ Zvonček Sobrance , Zemplínske osvetové stredisko Michalovce - Kultúrne zariadenie KSK , Mesto Cigánd Maďarsko , Mesto Lubaczów Poľsko

Podujatie sa uskutočnilo vďaka podpore programu Terra Incognita Košického samosprávneho kraja.

 

 



Uverejnené: 04.11.2011 12:13:08 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.