files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zmenz v zákonníku sa týkajú aj chodcov !!!

 


 S ohľadom na množiace sa nehody, často aj s tragickými následkami,  ktorých účastníkmi sú chodci  ako aj  v súvislosti s účinnosťou zákona NR SR č. 313/2011 Z.z., ktorým sa novelizuje zákon o cestnej premávke, by sme chceli v tomto príspevku zamerať pozornosť práve na nich a zmeny, ktoré sa v súvislosti s touto novelizáciou týkajú práve týchto účastníkov cestnej premávky.

 

V zmysle zákona o cestnej premávke chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Tam, kde chodník nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici; tam, kde nie je krajnica alebo kde je krajnica neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. To platí aj pre chodca, ktorý nesie predmet, ktorým by mohol ohroziť premávku na chodníku alebo na krajnici.

Chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, ak tým najmä za zníženej viditeľnosti alebo za zvýšenej premávky neohrozia alebo neobmedzia cestnú premávku; to neplatí pre osoby, ktoré sa pohybujú po krajnici alebo po okraji vozovky na lyžiach, korčuliach alebo na obdobnom športovom vybavení, ktoré sa môžu pohybovať len v rade za sebou. Za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.

Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané.

Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.

Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany. Za porušenie povinnosti, ktoré vyplývajú zo zákona o cestnej premávke môžu byť aj chodci sankcionovaní, a to v blokovom konaní do výšky 60 €, alebo v správnom konaní o priestupku až do výšky 100 €. V prípade, ak chodec neuposlúchne výzvu, pokyn alebo príkaz  policajta v súvislostí s výkonom jeho oprávnení pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky môže mu byť v správnom konaní o priestupku uložená pokuta od 60 do 300 €. Taktiež, ak spôsobí dopravnú nehodu môže mu byť uložená pokuta vo výške od 150 do 800 €.

 

Na druhej strane zákon o cestnej premávke stanovuje povinnosti vodičov vo vzťahu k chodcom. V prvom rade je to povinnosť vodiča  dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť. Ako už bolo vyššie uvedené toto neplatí pre vodiča električky. Samozrejme aj tu si musia chodci uvedomiť, že pre ich bezpečnosť je nevyhnutné, aby neprechádzali priechod pre chodcov jednotlivo, ale v skupinách. Taktiež novela zákona o cestnej premávke zaviedla, že vodič nesmie zastaviť vozidlo na priechode pre chodcov, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky. Ide o prípady nezávisle od vôle vodiča (napr. v kolóne vozidiel). Má sa tým umožniť plynulý prechod chodcov bez obchádzania stojaceho vozidla. Na druhej strane, ak si to vyžaduje bezpečnosť cestnej premávky (napr. zastavenie vozidla na takom mieste, odkiaľ má vodič na križovatku náležitý rozhľad), tak vodič vozidla môže na priechode pre chodcov zastaviť. Novela zákona o cestnej premávke rozšírila aj  počet miest, na ktorých je zakázané predchádzanie, o priechody pre chodcov a miesta bezprostredne pred nimi.

Tlačová správa

 

 

 

 

 



Uverejnené: 14.11.2011 12:29:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.