files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hnutie Hara Krišna prilákalo veľa ľudí

 


Do Michaloviec zavítalo hnutie Hara Krišna. Na stretnutie pozývali ľudí priamo na ulici. Jej mnísi boli prekvapení z vysokej účasti.

Toho roku boli v Michalovciach už po druhýkrát. Jano Lacko, duchovný vodca, priznáva, že vedia v meste o skupine ľudí zaoberajúcimi sa touto oblasťou. Mnohých ľudí prilákala zvedavosť po karme a reinkarnácii.

Muži v plachtách so znakom na čele vysvetlili prítomným svoj výzor. ,,Sú to veci, ktoré nosia mnísi Hara Krišna,“ predstavili sa na úvod. Čerství nováčikovia boli v bielom, v oranžovom muži v celibáte. Kedykoľvek sa môžu rozhodnúť a žiť rodinným životom, prípadne odísť. Ich cieľom je očistiť sa, aby sa mohli vrátiť späť do duchovného sveta. ,,Veria, že sa môžeme v budúcom živote narodiť aj ako mravce, reinkarnácia ľudí zaujíma, preto ich sem toľko došlo, možno zo zvedavosti“ vysvetľuje svoju prítomnosť Kamil Choma. Na začiatok prednášky hrali meditačnú hudbu. Ľudí pohltila natoľko, že sa zapojili tlieskaním.

Skupinka mužov sediacich v tureckom sede mali na stene zaveseného svojho boha, pána vesmíru, Veľkú mantru. Mnoho ľudí ich oslovilo s otázkami o duši, reinkarnácii i Biblii. Ján Lacko odpovedal všeobecne, pretože to boli podľa neho zložité odpovede, ktoré nemožne ľuďom jednoducho a rýchlo vysvetliť. Nasmeroval ich tiež na knihy, ktoré si môžu kúpiť. Nezvyčajnej prednášky hnutia sa zúčastnila najmä mládež. ,,V podstate nevraveli nič zlé, nesnažili sa nás obrátiť na ich náboženstvo, hovorili, že každý máme svojho boha, o nespokojnosti dnešných ľudí, ale ako Kresťanovi mi prekážalo, že o Hara Krišna hovorili ako o najstaršom náboženstve,“ hodnotí prednášku Jakub Kamenca.

Títo indickí mnísi nežijú v Indii, ale v slovenských troch mestách a nemajú ani indickú príslušnosť. Sú to Slováci. Všetci žijú v chráme dvanásť kilometrov od Prešova, v Abranovciach. Podľa ich slov žijú z finančných príspevkov a darov ľudí, ktorí chcú investovať efektívne. ,,Nesedíme len na kameni v lese, ale tlačíme a prekladáme knihy,“ prezrádza Jano Lacko, ktorého nazývajú duchovným menom Jivananda das. Zdrojom ich finančného príjmu sú aj dve reštaurácie s cukrárňou na východe (Prešov, Košice) a jedna na západe Slovenska (Bratislava).

Na prednáške v ponúkali sladký pokrm. Michalovčania sa na posvätné jedlo pozerali s nedôverou. ,,Nie sú v tom žiadne opiáty,“ ubezpečil ich Jivananda das. ,,Mnohí ľudia si o nás myslia, že do jedla pridávame opiáty, nie je to tak, sladkosť je z kukurice,“ dodal, že všetky recepty sa nachádzajú v ich knihe. Mnísi žijú na farme z kravského mlieka, zeleniny a živé tvory nezabíjajú, pretože veria, že každý živý tvor má dušu a môžu sa v budúcom živote narodiť ako on.

Do hnutia sa dostali cez rodinu

Bol iba pol roka v Indii a je z neho indický mních. ,,Lákal ma život mnícha, chcel som byť budhista, meditovať v Himalájach, ale bolo to komplikované,“ prezrádza svoj príbeh Jano Lacko, Jivananda das. Už deväť rokov žije v chráme v Abranovciach. Hovorí, že mal všetko, ale nebol šťastný. Jeho rodičia sú ateisti a nenamietajú proti jeho rozhodnutiu. ,,Povedali mi, že keď budem šťastný, budú aj oni,“ hovorí stále usmievavý Jivananda das. Na otázku, či si je istý svojím náboženstvom, odpovedá, že je dobré, ak človek pochybuje. Objasňuje tiež otázky sekty. ,,Sekta je určitá skupina ľudí, ktorá niečo nasleduje, takže môžem takto nazvať každú skupinu ľudí, teda, áno, sme sekta, pretože sa venujeme nejakej činnosti, týmto pádom sme sekta.“ Dopĺňa, že náboženstvo je v skutočnosti iba jedno. Matúš, ktorý nebýva v chráme, ale doma, sa v rodine Hara Krišna už narodil. Jeho mama je v hnutí 20 rokov. Rovnako ďalší nováčik Peter sa dostal do hnutia cez otca.

o.ThDr. Vlastimil Bajužik PhD. z gréckokatolíckej farnosti vysvetľuje hnutie bližšie

,,Hnutie Hara Krišna je indické polyteistické náboženstvo hlásajúce to, že človek sa nemá považovať za fyzické telo, ale za dušu. Duša je dôležitá, pretože telo riadi a po smrti sa podľa svojich zásluh "presúva" do iného tela (reinkarnácia). Reinkarnácia ako taká sa prieči (a to je širšia téma) katolíckej viere. Členovia Hara Krišna veria, neustálym opakovaním a spievaním modlitby Hare Krišna v súkromí i na verejnosti si uctievajú meno Boha a viac sa k nemu približujú. Túto modlitbu nazývajú Maha-mantrou (veľkou zvukovou vibráciou). "Maha" znamená veľký a "mantra" je zvuková vibrácia.  Každá mantra má nejaký účinok. Maha-mantra  na človeka vplýva tak, že veľmi rýchlo očisťuje jeho dušu a očistenie duše v kresťanskej viere je postavené na spasiteľnom diele Ježiša Krista a ľútosti človeka v sviatosti pokánia. Krišna je podľa nich Najvyšší Boh, ktorý má mnoho mien. Hare i Rama sú ďalšie z jeho mien a každé vyjadruje nejakú myšlienku. Táto filozofia je postavená ku konfrontácii s našou vierou (katolíckou) a moje slobodné rozhodnutie je mojou osobnou odpoveďou na filozofiu ktorú hlása toho hnutie.“

Názor farára o.ThDr. Vlastimil Bajužika PhD. na hlásanie tohto náboženstva  v Michalovciach

,,To isté robili apoštoli pred 2000 rokmi šli a ohlasovali evanjelium, to robili sv. Cyril a Metód pred 1150 rokmi na našom území,  a ako sa na nich pozerali ľudia a čo robili ?  A to čo človek v slobodnej vôli príjme a  v čo uverí je rešpektované Bohom, ktorý nám dal rozum a slobodnú vôľu. Rozhodujúce sú skutky mojej viery. Tu pri tomto verejnom ohlasovaní, ale nie len Hara Krišna, ale aj iných si dávam ako kresťan - gréckokatolík otázku, či by som aj ja dokázal takto ohlasovať svoju vieru?! Či by som sa aj ja dokázal tak ponížiť, pokoriť alebo aj zosmiešniť pri ohlasovaní vzkrieseného Ježiša Krista !?

 

Veronika Cholewová





Uverejnené: 27.11.2011 23:13:09 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.