files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ako pomôcť epileptikom

 

 

Stretli ste sa už s epilepsiou? Poznáte vo svojom okolí niekoho, kto touto chronickou chorobou trpí? Viete takémuto človeku pomôcť?...

Epilepsia je chorobou starou ako ľudstvo samotné. Trpel ňou už najslávnejší panovník Starovekého Ríma – Caesar. Je to chorobný stav, pri ktorom sa záchvaty opakujú bez zjavnej príčiny a sú jediným alebo hlavným príznakom ochorenia. Bez rozdielu rasy postihuje epilepsia zhruba 0.8% populácie. Odhaduje sa, že prinajmenšom jeden epileptický záchvat prekoná počas života až 5% populácie.

Slovo epilepsia je gréckeho pôvodu a znamená „byť zaseknutý alebo zapadnutý", alebo „byť postihnutý niečím, alebo byť zajatý niečím". V antických časoch bola epilepsia označovaná ako „kňazská choroba alebo svätá choroba", a toto označenie dostáva niekedy aj dnes.

Záchvaty

Epileptické záchvaty môžu mať veľmi rôznorodé prejavy. Môžu sa vyskytnúť bez kriku a straty vedomia, bez stuhnutia, pohryzenia jazyka a kolapsu, bez zmodrania alebo bez kŕčov. Môžu byť také neškodné, že si ich nevšimne ani postihnutá osoba, ani laici v jeho okolí, aj keď priamo pozorujú záchvat. Jediným príznakom epileptického záchvatu môže byť nepozornosť trvajúca päť až desať sekúnd alebo zášklby jedného ramena.

Svedok epileptického záchvatu by mal vedieť

Zachovať pokoj a rozvahu.

Položiť pacienta na bok, aby mu nezapadol jazyk a aby nevdýchol sliny. Ak je však polohovanie pacienta počas kŕčov príliš ťažké, nepoužívajte pri jeho ukladaní do optimálnej polohy násilie.

Pod pacienta položte niečo mäkké a uvoľnite mu oblečenie - najmä okolo krku.

Odstráňte z dosahu všetky predmety, o ktoré by sa mohol zraniť. Pozor na radiátor, schody, ostré predmety, oheň, a pod.

Pacientom nehýbte, ak to nie je bezpodmienečne nutné, nesnažte sa ho obmedzovať v pohybe, nedávajte mu nič do úst, ani sa nesnažte prichytiť mu jazyk.

Nesnažte sa dávať pacientovi nič na pitie ani na jedenie, kým sa nepreberie z bezvedomia.

Ak pacientovi v polohe na chrbte zapadne jazyk (napr. ak ho nedokážete obrátiť na bok), zakloňte mu hlavu a snažte sa predsunúť dolnú čeľusť.

 

Čo za žiadnych okolností nerobiť?!

Najčastejším omylom je snaha vytiahnuť pacientovi jazyk - nerobte to! Je to nevhodné a rizikové pre pacienta aj pre vás.

Pacienta sa nesnažte „prebrať" akýmkoľvek spôsobom (potľapkávaním, trasením, vodou, pokusmi o rozdýchanie ani nijako inak).

Nikdy násilne nebráňte kŕčom, končatiny stiahnuté kŕčom sa nesnažte narovnávať či naťahovať.

Čeľuste „zaseknuté" v kŕči nikdy násilne neotvárajte, a to ani vtedy, ak si pacient hryzie do jazyka a pri tom krváca.

 

Dôležité je včas privolať lekársku pomoc! Základy prvej pomoci by však malo ovládať čo najviac ľudí, aby sa čo najmenej epileptikov obávalo o svoj život. Zbaviť sa predsudkov voči tomuto postihnutiu má byť samozrejmosťou, ak však zbadáme niekoho váľať sa na chodníku v kŕčoch, často si o ňom myslíme, že to prehnal s alkoholom, a netušíme, že v tom momente možno bojuje o holý život.

Lukáš mano



Uverejnené: 27.11.2011 23:25:52 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.