files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Východniarku ocenili na medzinárodnom festivale

Bardejovčanku ocenili na medzinárodnom festivale v Ostrave/ Mladá študentka vyhrala na medzinárodnom festivale Cenu divákov

Mladú študentku masmediálnych štúdií v Prešove ocenili na medzinárodnom Festivale dobrých správ 2011 v Ostrave. Domov si odniesla sošku - Cenu divákov.

Na Slovensko sa vrátila minulý týždeň. Mária Vašková neskrýva prekvapenie, že film Melódia dúhy oslovil divákov až natoľko, že dostali dostatočný počet hlasov na výhru. ,,Melódia splnila posolstvo, ktoré bolo do nej dané o ľuďoch a pre ľudí,“ hovorí Vašková. ,,Veľmi som sa potešila diváckej priazni aj preto, že okrem nášho filmu tam bolo ďalších 43 súťažných a predovšetkým kvalitných filmov, ale taktiež som prežívala stres alebo napätie, neviem to pomenovať.“ Účasť na medzinárodnom festivale považuje za príjemnú skúsenosť. ,,Spoznala som mnoho zaujímavých ľudí,“ hodnotí Vašková.

Bardejovčanka Mária Vašková natočila vlani so skupinou ľudí krátkometrážny film Melódia dúhy na námet Pavla Kočana (strih, kamera), ktorý ju oslovil, aby vraj čosi napísala. ,,Spýtal sa ma, či neskúsime natočiť film o niečom nezvyčajnom,“ spomína si Mária. Svojou prácou chcela povedať niečo viac, chcela nechať pre divákov isté posolstvo. Autorka scenára a réžie napísala životný príbeh o hluchonemom chlapcovi. Realizácia projektu prebiehala v máji 2010 a po ďalších úpravách uzrel svetlo svetla tento rok.

Film má za sebou aj iné úspechy

,,Konečná verzia filmu vznikla tesne pred filmárskou súťažou, všetko bolo pripravené, čakalo sa len na strih,“ Vašková pokračuje, že prišla ponuka na krajské kolo Cinema 2011 (súťaž amatérskych filmov). Nikto nedúfal, že ich prvotina postúpi z krajského kola na celoslovenské do Bratislavy. Už v Prešove dostali od poroty cenu za najlepší hraný film a postup na celoslovenské kolo. ,,Je to môj prvý projekt, na ktorom som sa podieľala scenáristicky a režijne,“ hovorí Vašková. Film natočili za vlastné peniaze. ,,Je to niečo medzi dokumentom a hraným filmom,“ vysvetľuje Vašková. Film natáčali  tri dni v Košiciach a zostrihaný výsledok má 17 minút.

Herec je aj v skutočnom živote hluchonemý

Vo filme účinkovali študenti košického Konzervatória (Tomáš Krištof, Monika Jeňová, Anton Eliáš, Tatiana Orgovánová, Dávid Krištof, Ladislava Maníčková), budúci herci.  Kreatívny tím nakrúcal v priestoroch košického Konzervatória a dievčenského internátu sestier Uršulínok v Košiciach. Film sa odohráva najmä v uliciach mesta, a tak sa stali účinkujúcimi aj okoloidúci. Hlavnou postavou a zároveň autorom hudby je Tomáš Krištof z Giraltoviec. ,,Poznáme sa  už asi 4 roky,“ dodáva Mária.

Chlapec vo filme predstavuje bežného človeka. ,,Naznačuje, že každý z nás má vo svojom živote hendikep, ktorý musí denno-denne prekonávať. Ak nám niečo chýba, vieme si túto stratu vykompenzovať niečím iným. Hlavný hrdina Tomáš je hluchonemý, no svoj život žije naplno a farebne, lebo kto chce, nemá prekážok, nehľadá dôvody prečo sa to nedá, ale hľadá spôsoby ako to spraviť,“ objasňuje dej Vašková.  Film zachytáva jeho bežný deň ako tanečníka, ktorý hudbu nepočuje, ale cíti. Študuje, fotografuje. Dejom filmu sú jeho myšlienky. Vo filme kladie sám sebe, ale aj každému jednému z nás otázku – kto som?

Cena Máriu inšpirovala k ďalšej tvorbe

Máriini rodičia sa tešia, že sa film dostal na verejnosť. ,,Keď som im povedala, že ideme točiť film, mysleli si, že sa ideme na niečo hrať,“ pousmieva sa dnes Mária. Cena mladú autorku inšpirovala k tomu, aby sa pustila do ďalšieho projektu. V poslednom ročníku masmediálnych štúdií sa pohráva s myšlienkou štúdia divadelnej réžie a dramaturgie v Brne. Všetko je zatiaľ otázne. ,,Mám pripravené ďalšie dva scenáre, keď zoženiem peniaze, chcem sa pustiť do tvorby a realizácie ďalších projektov,“ prezrádza svoje plány Mária Vašková.

Veronika Cholewová


 



Uverejnené: 29.11.2011 12:00:21 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.