files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Platy učiteľov sa príliš nezmenia

 

Problém, s ktorým sa roky nič nedialo, sa zdá byť na lepšej ceste. Učitelia si konečne prilepšia o niekoľko percent. 41 miliónov, ktorých vyčlenil Rezort školstva, si rozdelia pedagógovia po celom Slovensku. V priemere si tak prilepšia o 60 eur na mesiac.

Novelu podpísal prezident Gašparovič. Týka sa samozrejme aj učiteľov na Zemplíne. Na základných a stredných školách majú pedagógovia dôvod na radosť. Spoločnosť si konečne začína uvedomovať, aké dôležité postavenie v nej má práve učiteľ. So sebou to však prináša aj isté obmedzenia. Učitelia sa museli vzdať rekondičných pobytov.

V novele sa však pamätá aj na školských pracovníkov a súkromné školy. Od nového roka sa bude zároveň začínajúcim učiteľom po absolvovaní adaptačného vzdelávania, ktoré je jediné povinné vzdelávanie pre všetkých začínajúcich pedagógov, rátať rigorózna skúška a doktorandské štúdium ako I. alebo II. atestácia. Nositelia titulu PhD. tak budú automaticky zaraďovaní do vyššej platovej triedy.

Ako sa na zvýšenie platov dívajú samotní pedagógovia? Aby ste si mohli utvoriť aký-taký obraz, opýtali sme sa ich. Neželajú si však byť menovaní.

„Na zvýšenie platov sa dívam veľmi pozitívne,“ rozpráva 41-ročná učiteľka Jana. „Je to konečne výsledok toho, že sa niečo deje. Búria sa lekári, štrajkuje sa po celom svete. I my sme spisovali petície a snažili sa s nedávnym stavom niečo urobiť. Myslím, že takýto výsledok je na začiatok, podotýkam na začiatok, celkom slušný.“

Michalovčan Jaro sa vyjadril: „Čo je dnes 60 eur? Tu na východe to hádam zaváži, ale inde? Priemerný plat učiteľov je niečo okolo 700 €, pritom máme vysokoškolské tituly, musíme zvládať povinnosti rodičov, pretože niektoré deti si to naozaj vyžadujú. A k tomu všetkému máme ešte aj vlastné rodiny.“

Ako sa však podotklo – na začiatok je to celkom dobrý východiskový bod a pre učiteľov jasný odkaz, že keď budú držať spolu, dosiahnu ešte viac.

 

Lukáš Mano

 

 



Uverejnené: 08.12.2011 10:11:14 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.