files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mladá zemplínska krv vystavuje súčasné umenie

 


V galérii Subterén prebieha skupinová výstava vysokoškolských študentov zo Zemplína s názvom   Y o u n g B l o o d. Medzi súčasným umením visí na stene aj bumerang, obraz s nápisom ENTER, zmes farieb, nad ktorými sa treba zastaviť a zamyslieť.

Celé podujatie sa pripravovali viac než mesiac. Výstava nadväzuje na predchádzajúce dva ročníky. Prvé dva roky boli zamerané len na mladú michalovskú scénu. Na terajšej akcii sú zastúpení umelci z Vranova, Trebišova, Michaloviec i Humenného. ,,Verím, že títo mladí to dotiahnu ďaleko a svojím umením budú dotvárať slovenskú výtvarnú kultúru,“ povedal Peter Králik. Na výstave bola zastúpená Akadémia umení z BB, Fakulta umení KE a Vysoká škola výtvarného umenia z BA. Podmienkou bolo, že museli byť aspoň vo štvrtom ročníku.

Na východe je súčasné umenie utláčané. ,,Ľudom sa páči obraz, na ktorom je jasne vidieť, že je na ňom strom a podobne. Za zhlukom farieb je treba vnímať aj pocity,“ vysvetľuje maliar a sochár P. Králik, ktorý chce týmto podujatím zrušiť  túto predstavu v ľuďoch. Nad dielami v galérii treba vraj premýšľať.

Slavo Durkaj z Vranova nad Topoľou namaľoval udalosť z vietnamskej vojny. ,,Trvalo mi to asi mesiac,“ poznamenal. Maľba Vladimíry Vajsovej z Humenného je inšpirovaná zážitkami. ,,Robila sa mi veľmi rýchlo a dobre.“  V Subteteréne vystavuje tiež Michalovčanka Jana Zatvarnicka. ,,Dielo zobrazuje moju osobnú modlitbu, vzniklo, keď som si potrebovala usporiadať myšlienky v hlave.“ Na papier napísala text, ktorý roztrihala a následne ho nalepila. ,,V tej básni som napísala pre teba, pre teba, pre teba a nalepila ju do kruhu, tak ako sú kruhy na vode, čiže niečo, čo zároveň začína a končí,“ vysvetlila.

Súčasťou vernisáže bolo aj prezentácia časopisu Enter a zvukové duo Lalopo (Milana Ladyku a Petra Králika), ktoré predviedlo jalový elektropop. 

Nenechajte si ujsť poslednú akcia Subterénu v tomto roku, ktorá potrvá do 10. januára. Vstupné je dobrovoľné. Akcia je podporená Ministerstvom kultúry SR a mestom Michalovce.

Veronika Cholewová




Uverejnené: 20.12.2011 08:03:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.