files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

P. Jano: "V zimnej príprave musíme popracovať hlavne na obrane"

Hádzanári Hc winLand Michalovce si vo svojej premiérovej extraligovej sezóne v jesennej časti počínali viac ako dobre. Tretím miestom po základnej časti splnili cieľ, ktorým bola účasť tímu v prvej štvorke, čo znamenalo, že sa mali vyhnúť bojom o záchranu. Tie sú síce po odstúpení Bardejova z extraligy už pasé, no družstvo odohrá v A. skupine o 1.-5. miesto oveľa kvalitnejšie zápasy ako v B. skupine, čo môže mladému tímu trénera Pavla Jana veľmi pomôcť. Aj napriek solídnemu umiestnenie, keď sa Michalovčania umiestnili po jeseni na štvrtom mieste a postúpili do štvrťfinále Slovenského pohára, kde privítajú 28. januára Prešov nebol kormidelník tímu celkom spokojný. Sklamal ho hlavne záver jesennej časti, kde sa družstvu úplne rozpadla obrana a výsledkom toho boli tri prehry v rade (2. kolo v Prešove 19:40, 3. kolo doma s  Novými Zámkami 24:31, 4. kolo v Hlohovci 23:34).

Ako hodnotíte jesennú časť, v ktorej ste po základnej časti skončili na treťom mieste a v nadstavbe ste momentálne štvrtý?

Mám z toho dosť zmiešané pocity. Začiatok sme mali naozaj výborný, keď sme vyhrali prvé dva zápasy na ihriskách súperov. Už vtedy som však bol nespokojný hlavne s našou hrou, ktorá nekorešpondovala s tým, čo od tímu očakávam.

Čo bolo príčinou vašej nespokojnosti?

No jednoznačne to, že sme nepremenili až priveľa čistých šancí. Chápal by som to, že máme úplne nové mužstvo, kde môže haprovať súhra napríklad v obrane, alebo v medzihre. My sme však nepremieňali až príliš veľa šancí a hlavne preto, sme spomenuté stretnutie v Považskej Bystrici a Topoľčanoch vyhrali iba tesne.

Čomu pripisujete výborný začiatok?

Pripisujem to kvalitnej príprave, v ktorej sme absolvovali ťažké zápasy. Či už to bol Gyongyos alebo reprezentácia Alžírska, všetky stretnutia v príprave nás dokonale pripravili na extraligu. Aj keď sa v nich vyskytli aj nedostatky, tieto zápasy splnili svoj účel. Na začiatok ligy sme tak boli veľmi dobre pripravení a z toho sme ťažili v prvých zápasoch na súperových palubovkách.

Určite vás niektoré veci aj mrzia?

Samozrejme. Mrzí ma hlavne prístup niektorých hráčov v závere jesene. Netreba mať totiž ruku hore iba vtedy ak vyhrávame s Košicami o dvanásť gólov, ale aj vtedy, keď sa zápas prehráva.

Čo vám v mužstve chýba?

Jednoznačne hráč, ktorý by vedel mužstvo potiahnuť, keď prehrávame o tri, štyri góly. Musíme nájsť aj takéto typy hráčov a zapracovať ich do tímu. Ja osobne mám takýto typ hráča veľmi rád, potrebujem to u mojich zverencov prebudiť. Všetci hráči v kádri dostali možnosť ukázať, čo v nich je. Podľa môjho názoru, nie všetkým sa to podarilo. Ja nerobím v tíme žiadne rozdiely, či je hráč mladý, alebo starý, či je domáci, alebo legionár. Hrá ten, čo podľa mňa ukáže najviac.

Ktorý zápas vás najviac uspokojil ?

Ja som maximalista, takže žiadny. V každom sa totiž vyskytli určité chyby, ktoré tam byť nemuseli. Ja chcem vyhrať každý zápas. Samozrejme, hlavne domáce stretnutie s Novými Zámkami, kde sme nastúpili oslabení a napriek tomu sme toto kvalitné družstvo doma zdolali ma aspoň z časti uspokojilo. Musím sa priznať, že aj keď ja idem vyhrať každý zápas, pred týmto stretnutím som mal, akoby sa dalo povedať, trošku stiahnuté ambície.

A naopak?

Najviac ma sklamala domáca prehra s Hlohovcom a takisto aj porážka v poslednom kole základnej časti v Bratislave.

Čo v týchto zápasoch hráčom chýbalo?

Tam nebol žiadny impulz, žiadny úsek, kde by sme dominovali. Napríklad v našom poslednom domácom zápase s Novými Zámkami, sme mali výborných tridsať minút, no potom sme poslednú dvadsaťminútovku prehrali o osem gólov. Tam by sa dalo ukázať, že tím je mladý a takéto stretnutia ešte nedokáže zvládnuť. V domácom stretnutí proti Hlohovcu to však bolo inak. Tam sme nemali ani desať minút, dokonca ani päť.

Vrátil by som sa k tomu zápasu s Hlohovcom. Predtým ste vyhrali tri zápasy a v Nových Zámkoch ste stratili víťazstvo až v závere. Prišla facka od Hlohovca pre mužstvo vhod?

Veľmi dobrá otázka. Prišlo by to vhod, keby Hlohovec podal taký výkon, ktorým by nás zostrelil. Oni tu však odohrali veľmi slabý zápas a my sme sa im prispôsobili.

Družstvo pred súťažou okrem iných hráčov posilnila aj štvorica ukrajinských legionárov (Kučer, Sadovyj, Tybulevič, Svyridovič). Ako hodnotíte ich výkony?

Ťažko je ich teraz hodnotiť. Na začiatku bolo vidno, že všetci majú problém s aklimatizáciou. Niektorí sa do toho ani vôbec nedostali. Podľa mňa naším najlepším nákupom bolo angažovanie mladého Kučera. Je to typ hráča, ktorý dáva do toho všetko. Rastie z neho jedna veľká hádzanárska osobnosť.

Z Gennadija Kučera rastie výrazná hádzanárska osobnosť

 

Kto bol najväčšou oporou tímu?

Našim najlepším hráčom bol určite Maroš Kolpak. Je to podľa mňa najlepší brankár celej extraligy. Bol našou najväčšou oporou a až teraz sa ukazuje, aký sme urobili dobrý krok, keď sme ho v januári angažovali.

V posledných zápasoch však ani on družstvo nepodržal tak ako by mal.

To si nemyslím. Podľa mňa to súviselo s tým, že sa nám rozpadla obrana a on bol vydaný napospas, že buď ho z brány vyženú, alebo bude hrdinom a vychytá celý zápas.

V závere sezóny sa vám rozpadla obrana. Čomu to pripisujete?

Dalo by sa povedať, že sme zaplatili nenormálnu daň zato, že sme chceli nastoliť poriadok. Svyridovič je kvalitný hráč, výborný obranár, no jeho súkromný život nekorešpondoval s tým, čo očakávame od hráčov. Zaplatili sme za to krutú daň, no bola len otázka času, kedy dotyčný hráč stiahne niekoho so sebou. Preto sme museli konať a Svyridoviča poslali domov. Tým sa nám rozpadla obrana, pretože sa k tomu pridalo aj zranenie ďalších hráčov.

Bolo hlavne to dôsledok vysokých prehier v Prešove a Hlohovci?

Hlavne to. Netvrdím, že by sme tieto stretnutia vyhrali, no nám tam haprovala obrana, čo by zo Svyridovičom určite tak nebolo.

V závere jesene ťahal družstvo hlavne Lukáš Gamrát

 

Aká je podľa vás úroveň extraligy v tomto roku?

V extralige pôsobím tri roky, predtým som pôsobil v Maďarsku, ale aj tak som sledoval jej úroveň. Podľa môjho názoru tohto sezónna úroveň išla hore. Možno je to vďaka Prešovu, ktorý bol mimo súťaže a tak sa liga vyrovnala. Aj Nové Zámky, ktoré sú lídrom súťaže dokázali prehrať aj vonku, čo sa v minulých sezónach lídrovi až tak nestávalo.

Bolo to tým, že sa družstvá vyrovnali?

Táto sezóna je strašne vyrovnaná. Presvedčili sme sa o tom aj v našich domácich zápasoch proti Topoľčanom, ŠKP, či Považskej Bystrici. Tieto stretnutia vôbec neboli ľahké.

Teraz vás čaká príprava na jarnú časť sezóny. Na čom potrebujete popracovať?

Rozpadla sa nám obrana, tak hlavne na nej. Ďalej musíme popracovať aj na niektorých hráčoch, ktorí k nám prišli kondične zanedbaní. Týka sa to hlavne chlapcov, čo prišli z Bardejova. Orlovský aj Babjak sú totiž momentálne použiteľní na jeden polčas.

Daniel Orlovský je podľa Pavla Jana použitelný maximálne na jeden polčas

 

Počas prípravy vás čaká kvalitne obsadený domáci turnaj winLand Cup, na ktorom si zmeriate sily s Tatabanyou, Mielcom aj Duklou Praha. Čo hovoríte na týchto súperov?

Sú to všetko kvalitné tímy. Práve s takýmito sa chceme v príprave stretávať, pretože v lete sa nám takýto model osvedčil. Preto v tom budeme pokračovať aj v zime.

Peter Brendza



Uverejnené: 23.12.2011 10:50:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.