files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cigarety a alkohol vedú


Počas voľných dní vianočných sviatkov, ktoré trvajú na východe Slovenska do 6. januára, sa vybrali Zemplínčania pešo na Ukrajinu. Strávili tam čas najmä po Vianociach. Nie kvôli akciám v obchodoch známych na Slovensku, ale pre krátke rady na hraniciach. Najväčším dôvodom ich návštev boli cigarety a alkohol.

Ľudia z okolia Zemplína mali blízko na peší hraničný priechod na Slovensko – Ukrajinských hraniciach vo Veľkých Slemencoch. Auto jednoducho odstavili na parkovisku a pešo prešli len pár metrov k hraniciam do dedinky Malé Slemence. Hranicu je možné totiž prekročiť iba po vlastných nohách, a to bez auta.

Deti prázdninovali aj na Ukrajine

V ukrajinskej dedinke, ktorá sa nachádza hneď pri hranici, bolo tiež veľa detí z okresu Michaloviec. Trávili tam posledné dní školských prázdnin. ,,Chutia mi veľmi ukrajinské cukríky,“ prezradila 10-ročná Zuzka. Rodičia využili dovolenky na lacné nákupy a vraj na malý výlet s deťmi. ,,My si donesieme cigarety, oni sa trochu vyvenčia od počítača a samozrejme im vždy kúpime nejaké oblečenie, teplákové súpravy do školy, lebo rýchlo všetko znosia,“ povedala Kamila Kozáková s manželom.  Uvedomujú si, že oblečenie nie je veľmi kvalitné, no dodávajú, že aj z drahšieho rovnako rýchlo vyrastú. 

Staré dedinské domčeky plné značiek/ Ukrajinské Fashion House

Blízki turisti zo Zemplína vtipne ocenili schátrané dedinské domy s nápismi Fashion House, ktoré boli premenené na módne butiky známych športových značiek a svetových značiek kabeliek v hodnote od 300 eur vyššie. ,,V Selmencoch nájdete 400 eurovú kabelku aj za 15 eur, ale ide iba o napodobeniny,“ pousmieva sa nad kvalitou tovaru Eva Birostlova. S kvalitou je spojená záruka na výrobky. Milan Sabo si prišiel kúpiť čerpadlo:,, Je oveľa lacnejšie než v Michalovciach.“ Predajca mu nedal bloček ani záručný list, len svoje slovo.

Ukrajinskí obchodníci v Selmencoch sa o zákazníkov bijú. Pred obchodom kričia, čo všetko ponúkajú. K nákupu prihodia aj nejaký čaj či sladkosti. ,,V starých domčekoch premenených na potraviny môžete priamo ochutnávať čokoládové cukríky predtým, než sa ich rozhodnete kúpiť,“ pozitívne hodnotí Jana Čurmová. Aj ona patrí k tým, ktorí si z Ukrajiny pravidelne prinesú rôzne druhy sladkostí.

Cigarety a alkohol vedú

Najviac sa cez hranice prenášajú cigarety a alkohol. Na jednu osobu je povolený jeden liter alkoholu a dva balíčky cigariet. Mnohí si preto berú so sebou nefajčiarov a abstinentov, aby im preniesli cez hranicu tovar. Z tejto príčiny sa na Ukrajine ocitol aj Dušan Janovský:,, Nekúpil som si nič, lebo ma nič neoslovilo, podľa mňa tu nie je nič, ale keďže nepijem a nefajčím, aspoň som preniesol čo to kamarátovi.“ Ľudí Ukrajina ešte stále neomrzela. Prioritou sú cigarety a alkohol, lacné náterové farby, poštové schránky, ale nakupujú tiež prášky do prania, a potraviny a údajne značkové oblečenie.

Na Ukrajinu pešo už 6 rokov

Hranicu vo Veľkých Slemenciach otvorili v roku 1945. Sovietskí prívrženci umiestnili hranicu tak, aby rozdelili dovtedy prepojené žijúce časti dediny.  23.12.2005 sa slávnostne otvoril hraničný priechod vo Veľkých Slemenciach. Hraničný priechod je otvorený každý deň od 8.-20.-tej hodiny.

Veronika Cholewová

Ukrajinský módny dom

 

Na hranici dlho ľudia nečakali. Prichádzali postupne, nie nárazovo

 

Ulica so starými domami sa premenila na obchody 



Uverejnené: 05.01.2012 22:33:03 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.