files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Svätenú vodu používajú aj exorcisti


Sviatok Zjavenie pána oslávili v meste i na dedine. Z kostoloch odchádzali ľudia so svätenou vodou. Veria, že zabezpečí pokoj v rodine, zdravie a ochranu pred zlým. Voda pomáha aj exorcistom.

V piatok na sviatok Zjavenie Pána sa v kresťanských chrámoch svätila voda. Kňaz sa dlho modlil nad vodou, potom požehnal všetky priestory a ľudí v kostole. Zvláštnosťou je, že vo východnej cirkvi sa do nej nič nedáva. ,,V západnom obrade do nej dávajú soľ,“ objasňuje o. Vlastimil Bajužik. Táto voda slúži celý nasledujúci rok na všetky sviatosti krstu, žehnania i na domy. Vodu si ľudia naberajú do nádob a berú domov. ,,Pravidelne chodíme do kostola k Selziánom a nosíme domov svätenú vodu, ktorú v prípade búrok alebo chorôb použijeme,“ hovorí Peter Karšňák, ktorý verí v jej silu.

 

Svätená voda pomáha exorcistom

Svätenú vodu používajú aj exorcisti na vyháňanie zlých duchov. ,,Sú prípady, keď svätená voda pomohla a sprevádzala slová exorcizmu,“ prezrádza o. Bajužik. Biskup menuje exorcistu a iba on má právomoc vyháňať zlých duchov. ,,Kňaz tam môže ísť, ale musí si prizvať menovaného pre každé biskupstvo, ktorý je poverený byť exorcistom,“ dodáva o. Bajužik. Podľa neho v domoch nestraší, pokým tam nikto nie je. ,,Dom nie je príbytkom zlých duchov, rovnako ako  v kameni nie je zlý duch, ale človek je príbytkom zlých duchov, v ňom pôsobí zlý duch,“ objasňuje farár.

 

Požehnanie domu  si môže urobiť každý sám

Kresťania si počas sviatku Zjavenia Pána nechali posvätiť v piatok a sobotu svoje domy. Tento zvyk sa uplatňuje najmä na dedinách, ale výnimkou nie sú ani mestá. Väčšina veriacich ľudí majú posvätený dom len raz za život, a to pri jeho novostavbe či prisťahovaní sa doň. Domy alebo byty posväcuje kňaz. Ľudia veria, že ich to ochráni pred katastrofami i nepokojom v rodine.  Sú dediny, kde si na sviatky Bohozjavenia dá každý vysvätiť dom. ,,V Dúbravke ide farár a svätí dom za domov, ľudia ho očakávajú“ uvádza príklad zo svojej rodnej obce o. Bajužik. Pokračuje, že sa nedá povedať, či je to rokmi viac alebo menej, je to o zvykoch ľudí.  ,,Aj v Zalužiciach mám svoje stálice, ktoré si každý rok nechávajú posvätiť dom.“  Tento rok sa zapísali do zoznamu iba tri domy. Požehnanie domu svätenou vodou si môže urobiť každý sám, ale chýba tam kňazské požehnanie.. ,,Každú miestnosť pokropím svätenou vodou a vo vzduchu ju rukou prežehnám, potom sa každý z rodiny napije svätenej vody na uzdravenie duše i tela,“ povedala Anna Zajacová.

 

Sviatok významnejší než Vianoce

Sviatok Bohozjavenia Pána je starší než Vianoce.  Vianoce sa začali osobitne sláviť v 6.storočí a Bohozjavenie Pána už v 3.storočí.  ,,Je zaužívané, že tento sviatok sa volá Troch kráľov, ale traja králi po prvé už dávno zomreli, Ježiš je v tom čase už 30-ročný pokrstený v Jordáne, a podľa gréckeho prekladu to neboli králi, ale mágovia alebo mudrci,“ vysvetľuje o.ThDr. Vlastimil Bajužik PhD.  Dodáva, že hoci to tak ľudia nevnímajú, vo východnej cirkvi sa Zjavenie Pána počíta za väčší sviatok než Vianoce. ,,Na Vianoce sa Boh stal človekom a tu sa človek zbožťuje a stáva Bohom.“

Pôvodná tradícia v Michalovciach bola, že sa požehnávala voda na celej rieke Laborec. Aj maľba známeho umelca Moussona zobrazuje pohľad na most smerom na Stráňany a ľudí idúcich z kostola k sväteniu vôd Laborca. Dnes sa už voda svätí vo vnútri chrámov.

Veronika Cholewová


 



Uverejnené: 08.01.2012 22:29:10 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.