files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

O obrovské finančné úniky na DPH sa postarali colníci

 

Finančné riaditeľstvo SR oznamuje, že po niekoľkomesačnom snažení sa vďaka profesionálnemu prístupu tímu príslušníkov a zamestnancov Finančnej správy SR a  príslušníkov Úradu boja proti korupcii, Odbor boja proti korupcii východ podarilo odhaliť podvodný mechanizmus, za ktorým boli obrovské finančné úniky na DPH.

Celý mechanizmus spočíval v tom, že slovenská právnická osoba (s.r.o.) realizovala vývozy domácich spotrebičov do tretích krajín mimo EÚ, prevažne  na Ukrajinu, do Moldavska či Ruska na základe faktúr bez DPH.

Vývozy boli riadne evidované v elektronickom deklaračnom systéme pričom špedičná firma deklarovala za slovenskú právnickú osobu (vývozcu) na ďalšej vnútrozemskej pobočke colného úradu ukončenie režimu vývoz čo elektronický deklaračný systém vyhodnotil ako potvrdenie výstupu tovaru z územia EÚ. Súbežne s potvrdením colných dokladov vo veci výstupu tovaru z územia EÚ nastala faktická situácia, že tovar na papieri opustil územie spoločenstva ale fyzicky sa ešte stále na ňom nachádzal. Ten istý tovar ihneď po ukončení colného režimu vývoz  sa stal podvodne predmetom ďalšieho colného konania – režimu tranzit, ale s už zmenenými sprievodnými údajmi, s faktúrami vystavenými pre iné právnické osoby a s niekoľkonásobne nižšími cenami. Po týchto úkonoch tovar naozaj vystúpil z územia EÚ.

Takýmto spôsobom si slovenský vývozca zabezpečil neoprávnené oslobodenie od DPH a na druhej strane dovozca v tretej krajine - nový vlastník tovaru - neoprávnené zníženie dovozných platieb a v svojej krajine umožnil tak rozšírenie vzniku colných a daňových podvodov.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii dnes vzniesol obvinenie zatiaľ voči 7 colníkom za pomoc k pokračovaciemu zločinu skrátenie dane a poistného a za zločin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Colníci sa môžu obhajovať na slobode.

 

                                                                              mjr. PhDr. Miroslava Slemenská

                                                                          vedúca oddelenia komunikačného FR SR



Uverejnené: 19.01.2012 22:42:05 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.