files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sánkovanie na Šírave je ,,in“


Zemplínska Šírava žije aj v zime. Postarali sa o to zasnežené kopce. Tie využívajú nielen deti, ale aj dospelí na sánkovanie.

 

Snežné sánkarské dráhy lákajú aj rodičov

Šírava nie je lákadlom len v letných mesiacoch, ale i počas tuhých mrazov. Počasie vytvorilo dokonalé podmienky na sánkovačky. Zasnežené kopce využívajú každý víkend deti s rodičmi. Alebo naopak? Sánkujú sa aj dospelí, ktorí sa tvária, že prišli len s deťmi. Ani oni neodolajú zamrznutým dráham, ktoré vytvorili sánky. ,,Tamto sa spúšťa môj syn, má 8 rokov, ale už nechcel, aby som si sadal k nemu,“ posťažoval sa pán Milan. Iní rodičia mali výhodu v tom, že si na sane sadli spolu so svojimi ratolesťami ako dospelý dozor. ,,Deti sa zo snehu veľmi tešia, viac než my rodičia, ktorým to spôsobuje problémy aj na cestách.“ Jedna z matiek dodáva, že na sánkovačke sa aspoň poriadene vyšantia. Odporúčajú to všetkým deťom zo školských lavíc, pretože ich to vytrhne nielen od učenia, sedavého spôsobu života, ale najmä od počítača. Rovnako sa to týka aj starších.


 

Sánkujú sa na obrusoch aj na formulách

Na zasnežených kopcoch v okolí Šíravy nájdete nielen klasické drevené sánky a boby, ale aj tie, ktoré majú tvar červenej formuly a sú s volantom. Tradičné klzáky v tvare lopaty nahradili snežné taniere. Na kopci sme našli aj rodinku v zabalenom gumenom obruse. Nechystali sa tam obedovať. Keď si  doňho všetci posadali, spoločne sa spustili z kopca. ,,Nepríjemné sú len pády, hrbolce, vyhnúť sa treba občas aj kameňu,“ upozorňuje účastníčka sánkovačky. Ak mierite do stromu, či na kameň, je občas potrebné sa skotúľať aj zo sánok. I keď tento malý snežný šport nesie v sebe isté riziko, prináša deťom radosť a hlavne pohyb. Po spustení  z kopca sa predsa treba dostať aj späť hore na jeho vrchol.


 

Noční sánkari

Denné sánkovačky striedajú aj nočné, keď prichádzajú starší, aby sa vrátili do detských čias. Mnohí sánkovanie považujú za detskú činnosť a dospelým sa to vraj už nepatrí. Napriek tomu nájdete po okolí kopu ľudí, ktorí sa jednoducho bavia ako deti a sánkujú sa. ,,Prečo ako deti, prečo je robiť niečo ako deti zlé? Všetci by mali takto vypnúť,“ dodáva študentka Lucia. V lyžiarskych strediskách je taktiež plno ,,dospelákov“, ktorí sa sánkujú. Sánkovať sa je úplne normálne aj pre dospelého, ktorý sa nebojí pádov, modrín, úderov a nebezpečných kopcov. Starší však už majú problém aj s narazenou chrbticou. Deti strach nemajú. Sánkovačka na Šírave je pre ne ideálnym programom i počas polročných prázdnin. A pre dospelejších dodávame, že sánkovanie v okolí Šíravy je protistresovým zážitkom. Aspoň na malú chvíľu.

Veronika Cholewová

 

 



Uverejnené: 02.02.2012 08:58:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.