files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Subterén vystavuje najväčší obraz v jeho histórii


V galérii Subterén vystavujú najväčší obraz v jej histórii. Museli z neho dokonca odrezať, aby sa dostal do vnútra. Výstava je určená nielen dospelým, ale i detským očiam. Hračky, pečiatkové motívy a farebnosť by mohli prilákať aj rodičov s deťmi.  

Prvý februárový piatok sa v Subteréne uskutočnila vernisáž Zory Varcholovej s názvom Krajiny rodiny.  Výstava otvorila zároveň novú umeleckú sezónu 2012.

 

Megaobraz potrápil galériu

Prvá tohtoročná výstava je originálna najväčším obrazom v histórii Subterénu. ,,Myslím si, že je aj najväčším obrazom histórii michalovských galérii,“ zhodnotil Mgr. art. Peter Králik.  S jeho veľkosťou sa musel popasovať aj on sám: ,,Museli sme z neho odrezať dvadsať centimetrov.“ Niekoľko mužských rúk a píla pomohli obrazu zmestiť sa do dverí. Po veľkej fyzickej námahe sa nadrozmerné dielo napokon podarilo dostať do vnútorných priestorov galérie. Obraz (1,80 cm výška x 5 m šírka) vznikol na sympóziu v Humennom. Tvoril sa tri dni. ,,Zobrazuje dievča, ktoré ma určité tajomstvo a žije vo svete pečiatok a koláži rôznych vecí,“ vysvetlila autorka Zora Varcholová z Humenného. Mohol  by sa stať originálnym lákadlom pre návštevníkov. 

 

Výstava v Anglicku zmenila jej život

Megaobraz spolu s ostanými obrazmi vytvára jedinečnú výstavu, ktorá nesie názov Krajiny rodiny. ,,Inšpirovalo ma k tomu oblečenie mojich vlastných detí, ktoré denne skladám,“  povedala autorka o sérii štyroch obrazov, podľa ktorých sa volá výstava.  Typickým pre jej obrazy je pečiatkové pozadie. ,,Moju tvorbu ovplyvnil pred pár rokmi pobyt v Anglicku, kde som začala robiť tieto pečiatky,“ prezradila Varcholová. Práve tam dostala na základe jedného obrazu ponuku od anglickej galérie vytvoriť ďalšie maľby. ,,Kvôli zákazke som dala v práci výpoveď a za týždeň som namaľovala ďalšie obrazy,“ hovorila o zásadnej zmene vo svojom živote.

 

Obrazy potešia aj detské oko

Na výstave sa nachádza aj obraz zaznamenávajúci detskú izbu. ,,Keď deti odídu od hračiek, hračky si žijú svojím vlastným životom, akoby v neporiadku,“ Varcholová dodala, že ju k tomu inšpirovali rozhádzané hračky. Vystavené diela v Subteréne sú určené aj pre deti. ,,Určite sa im to bude páčiť, lebo tu nájdu aj také detské pečiatky, zvieratká, hračky, domčeky a farebnosť.“  

Zora Varcholová učí aj na Základnej umeleckej škole, kde vedie svojich žiakov k umeniu. ,,Chcem, aby skúšali robiť to, čo robím ja a som zvedavá, ako to dokážu posunúť ďalej, ako by to urobil niekto iný.“

 

Na vernisáži opäť viac hostí z iných miest 

Vernisáž sprevádzal aj hudobný bonus Kuba Pišeka, vizuálneho výtvarníka. ,,Svoj hudobný projekt prezentuje často na festivaloch, v hudobných kluboch a podobne,“ dodal Králik.

Na umelecké diela sa prišli pozrieť najmä ľudia z iných miest. ,,Bolo tu veľa Humenčanov a Vranovčanov, čo znamená, že sú ,,smädní“ po kultúre a umení a nemajú to vo svojom meste,“ zhodnotil zakladateľ Subterénu Králik. Aj keď Michalovčania vo svojom meste majú galériu súčasného umenia, na vernisáži tvorili iba menšinu z hostí. Výstava potrvá do 13. marca.

Veronika Cholewová





Uverejnené: 08.02.2012 08:50:46 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.