files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa opäť pred bránou prvenstva vo WHIL

Hádzanárky Iuventy Michalovce stratili sobotňajšou prehrou 20:21 na pôde českého HC Britterm Veselí nad Moravou reálnu šancu na zisk piateho víťazstva v spoločnej súťaži. Už pred posledným kolo spoločnej súťaže je jasné, že víťazom jubilejného desiateho ročníka sa stalo české Veselí. Iuventa musí do konca základnej časti odohrať ešte jeden zápas (v sobotu 14.4 privítajú jej hráčky doma Jindřichuv Hradec) a potom sa môžu jej hráčky sústrediť na zápasy vyraďovacej časti, kde sa v semifinále play-off stretnú s tímom ŠKP Piccard Senec.

Nedostali sa k svojej hre

Hráčky Iuventy cestovali na Moravu s cieľom zvíťaziť, inak by ich šanca na zisk piateho prvenstva v spoločnej súťaži bola nereálna. Samotný priebeh zápasu ukázal, že Michalovčanky vo Veselí mohli vyhrať, no z víťazstva sa nakoniec tešili zverenky trénera Petra Sabadku. „Prvým dôvodom bolo, že sme mali nejakú taktiku, ktorú však dievčatá nedodržali,“ rozhovoril sa lodivod Iuventy Ján Packa. „Vedeli sme ako máme brániť ich hráčky, takisto sme vedeli, že Veselí bude hrať na čas. To sa aj stalo. Na môj vkus v útoku trávili dosť dlhý čas a rozhodcovia im túto pasivitu tolerovali,“ podotkol tréner michalovských hádzanárok, ktorý videl aj ďalší dôvod tesnej prehry. „Chceli sme vychádzať zo zabezpečenej obrany a prechádzať do protiútoku. To sa nám bohužiaľ nepodarilo. K svojej hre sme sa tak nedostali. Ďalším problémom bola brankárka Černá, ktorá ukázala svoje kvality. Všetky tieto dôvody rozhodli o našej tesnej prehre.“

Tréner Ján Packa videl viacero dôvodov sobotňajšej prehry

Podobnú situáciu ešte nezažil

V samotnom stretnutí sa vyskytla aj dosť kuriózna situácia, ktorá však možno aj rozhodla o výsledku. Za stavu 19:18 pre Iuventu v 52. minúte bola pri oslabení za vylúčenie Geričovej ošetrovaná spojka Lucia Tobiašová. Na palubovke tak boli iba štyri hráčky hosťujúceho celku a tak sa tréner Packa rozhodol poslať na ihrisku za ošetrovanú hráčku náhradu. Nevšimol si ale, že táto hráčka stojí ešte v ihrisku, a tak prišlo na rad zaslúžené vylúčenie (pre Tobiašovú tretie, čo znamenalo červenú kartu). Iuventa navyše vyše jeden a pol minúty hrala oslabená o dve hráčky. Práve v tomto úseku rozhodli domáce o svojom víťazstve. „Podobnú situácia som ešte nevidel. Ak mám pravdu povedať, toto sa možno vyskytne raz za desať rokov. Rozhodcovia naznačovali našu pasivitu, a tak som poslal do hry piatu hráčku. Bohužiaľ, Lucia bola v ihrisku. Ako hlavný dôvod prehry to však nevidím. Ja riešim to, prečo sme sa nedostali v tomto stretnutí k nášmu systému, pretože za normálnych okolností musíme toto družstvo poraziť. Na rad však prišli naše obvyklé chyby a už sa to viezlo,“ uviedol Packa, ktorého v stretnutí sklamal aj výkon niektorých hráčok, hlavne zo spojkového radu.

V semifinále proti Sencu

Hráčky Iuventy sa tak po druhom mieste v spoločnej súťaži môžu sústrediť na stretnutia vyraďovacej časti. Ešte predtým si v poslednom dvadsiatomšiestom kole WHIL, v ktorom privítajú v sobotu 14. apríla Jindřichuv Hradec preberú strieborné medaily. „V tejto sezóne sa nám nepodarilo obhájiť Slovenský pohár a nezískali sme ani prvenstvo vo WHIL. V tejto situácii nám ostáva iba získať majstrovský titul, čo je našim prioritným cieľom,“ podotkol tréner Iuventy Ján Packa, ktorého zverenky sa v semifinále play-off stretnú s tímom ŠKP Piccard Senec. „Jednoznačne toto družstvo nemôžeme podceniť. Budeme obrovským favoritom, ale v tíme Senca pôsobí niekoľko skúsených hráčok. Je tam brankárka Vargova, Štetáková, či mladučká Kodajová. Je to proste súper, ktorý keď mu vyjde deň, môže potrápiť každého. Podľa môjho názoru máme na to, aby sme postúpili do finále po troch zápasoch. Nemôžeme ich ale podceniť.“

Naša poznámka:

Iuventa prišla o prvenstvo už v jeseni

Hráčky Iuventy Michalovce si v tejto sezóne brúsili zuby na prvenstvo v spoločnej interlige. Vzhľadom na podmienky, aké klub má, to neboli prehnané ambície. Realita je ale taká, že klub skončí podobne ako v minulej sezóne, pred bránou prvenstva vo WHIL. Ich najväčší protivník české Veselí vyhralo v obidvoch vzájomných stretnutiach a tak je prvenstvo v správnych rukách. Či už je to oprávnene, alebo nie, to nám neprináleží hodnotiť. O okolnostiach, ktoré sa odohrali v rozhodujúcom zápase nech si urobí každý názor sám.

Podľa nášho názoru sa o víťazovi WHIL rozhodlo už dávnejšie. Bolo to ešte v jesennej časti, keď Michalovčanky kráčali od desiatich k piatim a niektoré výsledky, či výkony neboli optimálne. Treba si spomenúť napríklad na prehru v Olomouci (29:36), kde sa výrazne nepresadila ani jedna opora a o góly v sieti súpera sa postarali predovšetkým hráčky druhého radu (Rebičová, Hvostaľová, Horňáková ...). Takisto netreba zabúdať na remízu 25:25 v Moste (kde Iuventa celý zápas viedla), ale v prvom rade je to domáca desaťgólová prehra (23:33) s Veselí. Možno, keby prišlo na rad odvolanie vtedajšieho trénera Vuru skôr (napríklad po neúspechu v Lige majstrov), bola by situácia diametrálne odlišná. Mať tak po jeseni o štyri, päť bodov viac, do Veselí by mohli cestovať hráčky Iuventy takpovediac na „výlet“. To, v akom prostredí sa tam hrá je tiež na posúdenie, no treba podotknúť aj to, že v rovnakej pozícii sa tam ocitli aj ďalší účastníci spoločnej súťaže.

Michalovským hádzanárkam teda nevyšiel pokus o piaty titul v spoločnej súťaži WHIL. Snáď to vyjde opäť o rok ...

Listina víťazov WHIL:

2002/2003: Hypo Niederosterreich

2003/2004: Duslo Šaľa.

2004/2005: Iuventa Michalovce.

2005/2006: Iuventa Michalovce.

2006/2007: Iuventa Michalovce.

2007/2008: Duslo Šaľa.

2008/2009: Iuventa Michalovce.

2009/2010: Slavia Praha.

2010/2011: Slavia Praha.

2011/2012: HC Britterm Veselí nad Moravou

Umiestnenia Iuventy vo WHIL:

2002/2003: 3.

2003/2004: 4.

2004/2005: 1.

2005/2006: 1.

2006/2007: 1.

2007/2008: 2.

2008/2009: 1.

2009/2010: 6.

2010/2011: 2.

2011/2012: 2.

Peter Brendza



Uverejnené: 04.04.2012 12:38:30 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.