files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V celej Európe kontroluje dopravná polícia rýchlosť

Počas tohto týždňa (od 16. do 22. apríla 2012) prebieha aj na cestách v Slovenskej republike spoločná dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL. TISPOL združuje služby dopravnej polície európskych štátov. Týždňová dopravno-bezpečnostná akcia je zameraná na rýchlosť jazdy vozidiel. Európskej dopravno-bezpečnostnej akcie sa zúčastňujú policajti na celom území Slovenska.



Nemilé štatistiky

V prvom štvrťroku tohto roku bola nedovolená rýchlosť jazdy príčinou dopravných nehôd v 537 prípadoch, najčastejšie v Prešovskom kraji (107). Tieto nehody si vyžiadali až 20 ľudských životov. Zranených bolo 311 osôb, z toho 57 ťažko a s ľahkými zraneniami vyviazlo 234 účastníkov dopravných nehôd.

V Košickom kraji v  prvom štvrťroku bola nedovolená rýchlosť jazdy príčinou dopravných nehôd v 57 prípadoch, z ktorých pri 27 nehodách so zraneniami. Zranených bolo 36 osôb, z toho bola jedna osoba usmrtená, ťažko sa zranilo 8 osôb a 27 účastníkov dopravných nehôd utrpelo ľahké zranenia.


Čo je cieľom?

Cieľom dopravno-bezpečnostnej akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Nedodržiavanie predpísanej rýchlosti jazdy vozidlom je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd.
 

Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h. Ak ide v obci po diaľnici alebo po rýchlostnej ceste, najviac 90 km/h. Na diaľnici a na rýchlostnej ceste smie vodič motorového vozidla do 3,5 tony ísť rýchlosťou najviac 130 km/h a vodič autobusu najviac 100 km/h. Ostatné vozidlá, a vozidlá s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť je nad 750 kg, smú jazdiť rýchlosťou najviac 90 km/h. Vodič však nesmie prekročiť najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy vozidiel určenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením. Vodič tiež nesmie prekročiť najväčšiu konštrukčnú rýchlosť vozidla, a ak ide o jazdnú súpravu, ani najväčšiu konštrukčnú rýchlosť nijakého z vozidiel súpravy.

Policajti budú celý týždeň kontrolovať najmä to, či vodiči dodržiavajú pravidlá cestnej premávky v súvislosti s dodržiavaním povolenej rýchlosti a neporušujú zákon.

 

Dopravní policajti sa počas kontrol zamerajú aj na iné porušenia pravidiel cestnej premávky. Pri dohľade na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky polícia plánuje na našich cestách podobné akcie aj v budúcnosti. O výsledkoch akcie budeme verejnosť informovať po ich vyhodnotení.



Uverejnené: 17.04.2012 10:30:28 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.