files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slúžka spala v galérii a vytvárala kráľovstvo nerestí

Galéria Subterén v Michalovciach sa premenila na kráľovstvo nerestí. Vytvorila ho umelkyňa, ktorá počas týždňa prespávala v priestoroch galérie.

Počas vernisáže autorka pobehovala medzi ľuďmi v rovnošate slúžky a rozdávala jablká. ,,Sama som sa vžila do roly slúžtičky v tomto kráľovstve, ktorá je tu pre každého, no zároveň sa nesmelo búri a vo vnútri plače,“ povedala Natália Zavaďáková.

 

V galérii pribudli hviezdne červené koberce, závesy, gýčové rámy so zvlečenými hadími kožami a šokujúce diela. ,,Ide o symbolické vyvlečenie z niečoho už obmedzujúceho,“ dodáva k hadím kožám Zavaďáková. Podľa jedných sa priestory viac zútulnili, podľa iných pripomínajú strašidelný zámok. ,,Trošku nám to v Subteréne celé premenila,“ povedal počas vernisáže galerista Peter Králik.


Natália pracovala na premene galérie týždeň, a preto v nej aj prespávala. ,,Bola to časovo náročnejšia inštalácia,“ vysvetľuje dôvody. Spanie na matraci nebolo nič príjemné, keďže galéria nemá podmienky na spanie a nachádza sa v podzemných priestoroch bývalého väzenia. ,,Zatiaľ som neochorela, ale všetko má už bolí,“ dodala.


Názov výstavy Víno z menštruačného kalíška zvolila, lebo chcela “podpichnúť“ množstvo ľudí, ktorí sa na vernisáže chodia napiť vína, zabaviť sa s kamarátmi a nadviazať užitočné kontakty. ,,Neskôr na výstavu výlučne za umením už neprídu, názov sa odvíja aj od skutočnosti, že postavami v mojich dielach sú vo veľkej väčšine ženy,“ zdôvodňuje Zavaďáková.

Je to jej prvá samostatná výstava. Vystavené diela tvorila počas viacerých rokov a pochádzajú aj z jej diplomovej práce. Uvedomuje si, že ľudí výstava môže šokovať, ale nebolo to jej zámerom. ,,Chcela som spraviť niečo tak silné, aby sa ľudia boli schopní zamyslieť nad vecami, ako priväzovanie sa k majetku, sexuálne otroctvo.“ Dych vyráža aj skrinka v tmavej miestnosti, z ktorej preniká cez malý otvor svetlo. Keď do nej ľudia nazrú, uvidia dielo s názvom Tabu. Jej obsah je nezverejniteľný.


Odstrašujúca žena s vlasmi po celej miestnosti predstavuje stratu vlastnej duševnej slobody. ,,Zamýšľala som sa okrem iného nad tým, či možno vidieť krásu aj v nejakých extrémnych veciach a v niečom, čo sa môže zdať ľuďom odporné,“ pokračuje, že väčšina ľudí vystavené ženy hneď odcudzí. Nevšedná výstava potrvá do 23. mája.

Veronika Cholewová

 





Uverejnené: 24.04.2012 15:51:03 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.