files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Fúkať sa bude pri každej kontrole

Polícia pod vplyvom štatistík prijíma opatrenia, aby vodiči na cestách nezabíjali. Polícia prijala opatrenie, podľa ktorého sa pri každej kontrole vykoná aj kontrola na požitie alkoholu, čím dôjde k znižovaniu latencie možných porušení pravidiel cestnej premávky.

 

Vodič, ktorý jazdí pod vplyvom alkoholu nad jedno promile, teda v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť vozidlo, sa od novembra 2011 dopúšťa trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok. V súčasnosti tiež platí, že ak je vodič motorového vozidla dôvodne podozrivý, že požil alkohol, či inú návykovú látku alebo odmietne vyšetrenie na ich zistenie, policajt rozhodne o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od týchto látok. Treba zdôrazniť, že policajt rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti vodiča bez ohľadu na zistenú hladinu alkoholu alebo inej návykovej látky, teda pri akomkoľvek množstve promile. Teda o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti policajt rozhodne ako v prípade trestného činu, tak aj v prípade priestupku. Na vykonanie preskúmania zdravotnej spôsobilosti policajt určí vodičovi primeranú lehotu. Počas nej mu zadrží vodičský preukaz. Závislosť posudzuje psychiater. Ak psychiater zistí, že osoba je závislá, oznámi to polícii. V takom prípade sa vodičovi vodičský preukaz nevracia. Ak psychiater zistí, že vodič závislý nie je, policajt rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u psychológa. Vodičský preukaz sa vodičovi vráti až po splnení všetkých uložených povinností.

 

Polícia prijíma opatrenia, aby opití vodiči na cestách nezabíjali

Jazda pod vplyvom alkoholu je jedným z porušení pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, ako aj jednou z častých príčin dopravných nehôd. Alkohol znižuje pozornosť vodičov, má za následok ďalšie možné porušenia pravidiel cestnej premávky, nebezpečne znižuje reakčnú schopnosť v prípade kolízií. Takéto nehody sa neraz končia tragicky a doplácajú na ne aj nevinní účastníci. Aby bolo na cestách čo najmenej nehôd, a teda aj tých, pod ktoré sa podpísal alkohol, polícia pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky aj naďalej sústredí svoju pozornosť na odhaľovanie nezodpovedných opitých vodičov. Polícia prijala opatrenie, podľa ktorého sa pri každej kontrole vykoná aj kontrola na požitie alkoholu, čím dôjde k znižovaniu latencie možných porušení pravidiel cestnej premávky. Dúfame, že aj takéto adresnejšie a prísnejšie opatrenia pozitívne ovplyvnia bezpečnosť na cestách.

 

Štatistika zistených trestných činov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky v Košickom kraji:

 

November 67

December 63

Január 84

Február 77

Marec 80



Uverejnené: 26.04.2012 10:49:53 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.