files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na “mája“ sa chodilo povinne


Sviatok práce sa dotkol aj Michaloviec a okolitých obcí. Každý si stavia mája a oslavuje. Podaktorí Michalovčania ho vôbec nevnímajú, niektorí starší ho ignorujú a ďalší si užívajú program, ktorý je s ním spojený.

 

Povinný 1. máj

1. máj dnes ľudia oslavujú rôzne. Jedni si užívajú voľný deň, iní musia tvrdo zarezávať v práci. Dostanú aspoň príplatok, no radšej by vraj mali voľno. Staršie ročníky spomínajú na “ich“ 1. máj, keď museli ísť povinne so sprievodom, inak im napríklad stiahli 45 kilogramov zrna, ak trebárs pracovali na družstve. Dnes už to nie je povinné, a preto mnohí rezignujú a stavanie mája si neprídu ani len pozrieť, pretože ho spájajú s komunistickými manifestáciami. Ďalší si tento štátny sviatok užívajú, aj keď ho nezažili za minulého politického režimu. Mestá a obce ho pravidelne spájajú s oslavami, ku ktorým pridružujú rôzne podujatia, ako jarní jarmok, folklórne slávnosti, súťaže, spev a ďalšie.


 

Oslavy sa tradujú

V Michalovciach sa pondelok staval 1. máj. Nielen v centre mesta, ale aj ZŠ P. Horova si postavili “mája“. Medzi budúcimi generáciami sa tak snažia dodržiavať isté tradície. Z noci z 30. apríla na 1. mája chlapci tiež dievčatám dali do brány vyzdobené konáre stuhami, niektorí vyťali celé mladé stromčeky, teda stavali dievčatám vyzdobené máje. Tieto zvyky sa tradujú a vždy boli sprevádzané hudbou, spevom a oslavou, rovnako ako dnešné oslavy  v meste a v obciach, ktoré vychádzajú práve z týchto ľudových zvykov.

 

Ako strávia 1. máj Michalovčania?

Michal, 43 rokov: ,,Budem doma, pretože konečne vyšiel štátny sviatok počas pracovného týždňa.“

Lenka, 22 rokov: ,,Využijem to na učenie a nejaký ten relax od školy.“

Peter, 32 rokov: ,,V práci, pretože moje zamestnanie si to vyžaduje, takže ma 1. máj vôbec nezasiahne.“

Drahomíra, 40 rokov: ,,Prípravami do práce, po utorku príde streda a práca nepočká.“

Milan, 72 rokov: ,,V záhradke, na 1. mája sa nechodievam ani pozrieť, kedysi sme to mali povinné, dnes radšej nechodím, ak nemusím, už nám to nikto neprikazuje.“

Anna, 65 rokov: ,,Pôjdeme do mesta na slávnosti, jarmok, ľudové súbory, je to pekné, keď sa niečo deje v meste. Je to pre ľudí, tak sa treba ísť pozrieť.“

Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 01.05.2012 22:26:55 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.