files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sezóna Iuventy v znamení piateho majstrovského titulu

Iuventa Michalovce je opäť majstrom Slovenska. V sezóne sa síce vyskytli negatíva, keď sa Iuventa opäť nepresadila v Európe a neobhájila ani Slovenský pohár, no play-off vyšlo Zemplínčankám dokonale.

Európsky neúspech

Hneď v úvode sezóny prišiel obrovský neúspech. Iuventa sa totiž opäť nepresadila v Európe, hoci mala nato ideálnu príležitosť. V termíne od 2. septembra do 4. septembra totiž Chemkostav Aréna privítala kvalifikačnú turnaj I. predkola Ligy majstrov. Súperkami michalovského celku bol turecký Uskudar Istanbul, české Veselí a najväčší favorit, srbský RK Zaječar. Ten v prvých dňoch aj potvrdil svoje postavenie a po výhrach nad Veselím a Michalovcami si jeho hráčky zabezpečili prvé miesto a postup do druhej fázy. O druhé postupové miesto si to v priamom súboji rozdali český a slovenský majster. Všetci už dobre vieme, ako to dopadlo. Po prehre 21:30 sa z najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže žien porúčala Iuventa.


József Vura sa po pol roku s Iuventou lúčil

Slabšia jeseň

Neúspech v Lige majstrov sa následne preniesol aj do jesennej časti WHIL. Tréner József Vura nedokázal družstvu vniesť svoje myšlienky (aj keď možno boli dobré), pretože neovládal slovenský jazyk. Tam sa vyskytol najväčší problém pri jeho účinkovaní na lavičke slovenského ženského hádzanárskeho majstra. Iuventa v prvej polovici interligy zaznamenala prehry v Olomouci, Porube a na domácej pôde opäť vysoko podľahla Veselí. Maďarskému kormidelníkovi definitívne zlomila krk prehra v semifinále slovenského pohára proti Šali. Vurova misia sa tak po pol roku skončila. Je na škodu, že aj keď maďarský lodivod priniesol do klubu nové myšlienky, nevedel ich preniesť aj k hráčkam. Je trošku zarážajúce, že tento tréner vedel o svojom pôsobení v Michalovciach už pol roka vopred, no za ten čas sa nedokázal naučiť aspoň základné hádzanárske pokyny. Spolu s jeho polročným účinkovaním v klube, to je celý rok a za ten sa dajú niekedy spraviť zázraky.

Zakliata Morava

József Vura tak dostal od vedenia michalovského klubu neskorý Vianočný darček a v posledných decembrových dňoch bol zo svojej funkcie po vzájomnej dohode odvolaný. Jeho nástupcom sa stal renomovaný odborník Ján Packa. Ten si od začiatku svojho pôsobenia vysúkal rukávy a pustil sa do roboty. Hráčkam začal vštepovať svoj systém hry, no jeho nevýhoda bola v tom, že súťaž pokračovala bez prestávky a musel to robiť za pochodu. Družstvu ale výmena pomohla. V jarnej časti bola Iuventa najlepším tímom interligy a zaznamenala iba dve prehry v Zlíne a v súboji o prvé miesto v desiatom ročníku WHIL na pôde Veselí. Tento zápas rozhodol o prvom mieste, no opäť si dovolíme povedať, že Iuventa o piaty primát v spoločnej súťaži prišla ešte v jeseni. Ruže michalovským hádzanárkam nekvitli hlavne na Morave, kde Iuventa prehrala v Porube, Olomouci, či Zlíne. Bez týchto prehier by jej hráčky cestovali na zápas predposledného kola do Veselí (nikoho neprekvapí, že opäť na Morave) len na výlet a aj pri prehre by získali prvenstvo vo WHIL.

Vuru nahradil Ján Packa (na snímke s asistentom Tomášom Hlavatým a masérom Pavlom Werferom), ktorý Iuventu doviedol k majstrovskému titulu

Piaty majstrovský titul

Po neúspechu v Slovenskom pohári, či nezískaní prvenstva vo WHIL ostával Iuvente už iba jeden cieľ. Bol ním zisk majstrovského titulu. Ten sa nakoniec podarilo zrealizovať. Michalovčanky prešli vyraďovacou časťou ako nôž maslom. Najprv si hravo poradilo so Sencom, ktorý zdolali 3:0 na zápasy. Vo finále čakala na zverenky trénera Jána Packu Šaľa. Ani tá im však problémy nenarobila o po troch výhrach získali Michalovčanky už svoj piaty majstrovský titul.

Majsterky Slovenska v sezóne 2011/2012

Dvanásťzápasová víťazná séria v play-off

Po sezónach 2002/2003, 2005/2006, 2006/2007 a 2010/2011 sa teda hráčky Iuventy tešili opäť. Tie so slovenským tímom v rámci interligy neprehrali už skoro dva roky. Naposledy sa im prehra so slovenským tímom pritrafila v minulej sezóne, keď 13. novembra v 11. kole prehrali v Šali o dva góly 33:31. Odvtedy proti slovenskému tímu, okrem prehry v semifinále slovenského pohára proti Šali, Iuventa nezaváhala. Ešte lepšiu bilanciu majú Michalovčanky v play-off, kde nepoznajú chuť prehry už viac ako dva roky. Naposledy Iuventa v národnom play-off prehrala vo finále sezóny 2009/2010, keď v treťom finálovom duely podľahla bratislavskému ŠKP na vlastnej pôde 26:34. Hráčky ŠKP sa po tejto výhre mohli radovať z tretieho titulu v rade. Odvtedy Iuventa v play-off neprehrala. V minulej sezóne najskôr v semifinále jej hráčky vrátili bratislavskému ŠKP prehru 3:0 z predchádzajúcej sezóny. Následne zvíťazili hladko aj vo finále so Šaľou a tešili sa tak z majstrovského titulu. Podobný scenár sa zopakoval aj tento rok. Iuventa najskôr v semifinále bez problémom porazila ŠKP Piccard Senec 3:0 na zápasy. Vo finále takisto jej hráčky nestratili ani jeden zápas a po výhre 3:0 obhájili majstrovský titul. V play-off teda ťahá slovenský majster uctihodnú víťaznú šnúru dvanástich zápasov. 

Zaujali

Zaujala predovšetkým cesta, akou dokráčala Iuventa k piatemu majstrovskému titulu. Play-off totiž prešli zverenky trénera Jána Packu expresnou rýchlosťou a k titulu sa dopracovali bez prehry. V hráčskom kádri najviac zaujala minuloročná skokanka roka Patrícia Wollingerová. Od nej sa čakal ústup z pozície, no ona sa prepracovala na oporu nielen v klube, ale dokonca aj v reprezentácii. Oporou družstva bola aj Tobiašová, po operácii kolena sa v závere do solídnej formy dostala Trehubovová. Dobrými výkonmi sa prezentovali aj krídelníčky Hollá, Szollosiová, v play-off svoj štandard odohrala Polláková. 

Kapitánka Iuventy Lucia Tobiašová s majstrovskou trofejou

Sklamali

Najväčším sklamaním je účinkovanie trénera Józsefa Vuru. Ten aj napriek tomu, že mal priniesť do Iuventy niečo nové, ambície klubu nenaplnil a po pol roku sa musel z lavičky michalovského celku porúčať. Sklamaním môžeme nazvať aj to, že sa slovenský šampión opäť nepresadil v Európe. Snáď sa tak stane budúcu sezónu ...

Cesta Iuventy k zlatu

Semifinále play–off:

Michalovce – ŠKP Piccard Senec 3:0 na zápasy (36:20 d, 35:13 d, 33:20 v)

Finále play–off:

Michalovce – HK Slovan Duslo Šaľa 3:0 na zápasy (34:25 d, 33:23 d, 30:21 v)

Zaslúžili sa o titul

Brankárky: Lucia Gubiková, Oleksandra Krebsová, Ingrid Kudročová, Kristína Sedláčková, Adriana Medveďová, Ktarína Dlugošová.

Pivotky: Dominika Horňáková, Patrícia Wollingerová, Michaela Kovaličková, Lenka Lazorová.

Spojky: Lucia Tobiašová, Julia Bachyrievová, Alžbeta Polláková, Martina Bačíková, Iveta Mičiníková, Laura Geričová, Marianna Rebičová.

Krídla: Tatiana Trehubovová, Terézia Szöllösiová, Zuzana Hollá, Silvia Maszkáľová, Katarína Hvostaľová.

Peter Brendza 



Uverejnené: 23.05.2012 21:39:51 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.