files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Neúspešná sezóna MFK Zemplín

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce výhrou 4:2 na pôde Dolného Kubína ukončili počas minulého víkendu už svoju deviatu druholigovú sezónu. V nej mali výborný úvod, keď po prvej tretine súťaže boli na prvom mieste. Potom však prišla kríza, z ktorej sa družstvo až do konca sezóne nespamätalo. MFK Zemplín nakoniec skončil na šiestom mieste tabuľky, čo je oproti minulej sezóne pokles o dve miesta.

Vynikajúca prvá tretina

Zemplínčania začali vynikajúco. V prvej tretine druholigovej súťaže prehrali iba raz v Petržalke a po jedenástich kolách trónili na prvom mieste tabuľky. Družstvo zložene predovšetkým z mladých hráčov ťažilo predovšetkým z výbornej hry na domácom trávniku, kde zdolali najväčších konkurentov Myjavu, Podbrezovú, či Rimavskú Sobotu. Okrem dobrej hernej fazóny mali zverenci trénera Petrželu aj patričnú dávku šťastia, no to patrí takisto k futbalu. Na ten chodilo čoraz viac divákov, ktorý sa ním bavili.  Vrcholom bol zápas druhého kole Slovenského pohára, kde MFK Zemplín privítal corgoňligovú Banskú Bystricu. Po remíze 1:1, keď mali domáci počas celého stretnutia výrazne navrch, prehrali Michalovčania až po penaltovom rozstrele.


Jedným zo svetlých javov bol Róbert Kovaľ

Zlomová prehra v Lučenci

Tímu sa darilo aj vonku, keď si hráči MFK priniesli tri body z ihrísk Dubnice,  Liptovského Mikuláša, či Dolného Kubína. Kľúčová prehra prišla v 12. kole, keď zverenci trénera Petrželu prehrali v Lučenci 0:2. Práve v rade tohto súpera pôsobí viacero bývalých hráčov MFK a navyše vtedajší  tréner Michaloviec Vlastimil Petržela sa pred spomenutým duelom o tomto súperovi nevyjadril najprívetivejšie. Výsledkom toho bol vyhecovaný súper,  druhá prehra v súťaži a strata prvého miesta v tabuľke. Navyše Michalovčania zaváhali aj v ďalšom kole, keď doma nestačili na rezervu corgoňligového Ružomberka, ktorému podľahli 2:3. Z týchto dvoch úderov sa mladý tím do konca jesene nespamätal.  Následne vysoko prehral v Myjave (0:3), doma len remizoval s Dubnicou, prehral v Rimavskej Sobote (3:4) a aj v Podbrezovej (1:3). Po jesennej časti tak MFK Zemplín skončil na štvrtom mieste a na vedúcu Myjavu jeho hráči strácali dvanásť bodov.

Petrželov koniec

Počas zimnej prestávky sa družstvo výrazne posilnilo. Do stredu poľa sa vrátil Josef Hořava, do útoku pribudol Dušan Uškovič a takisto aj vychýrený kanonier Róbert Rák, ktorý bol dvakrát najlepším strelcom najvyššej súťaže. Aj vďaka týmto príchodom sa v jari očakávalo zastavenie pádu, no opak bol pravdou.  Po troch odohratých zápasoch, dvoch remízach a jednej výhre nad Lučencom (4:0) sa zdalo, že jarná časť môže byť úspešná. Potom ale prišli prehry v Senci (1:2), Ružomberku (0:4), doma s Myjavou (1:4) a takisto aj s Liptovským Mikulášom (1:3). Posledná prehra zlomila už vtedy výrazne rozkolísanú trénerskú stoličku a Vlastimila Petrželu tak nahradil Albert Rusnák, ktorý dovtedy pôsobil pri staršom doraste. Český renomovaný odborník tak na lavičke MFK Zemplín vydržal viac ako jeden a pol sezóny.

Vlastimil Petržela o svoju trénerskú stoličku prišiel po prehre s Liptovským Mikulášom

Tri výhry vonku

Spolu s trénerom sa z družstva porúčal aj kapitán Jakub Hottek. Ten skončil pre nespokojnosť s jeho výkonmi. Nový lodivod začal s dvoma prehrami v Dubnici (1:2) a doma s Rimavskou Sobotou (0:2). Až v treťom stretnutí bol Rusnák úspešný, keď jeho zverenci zvíťazili na pôde poslednej Petržalky gólom Ruskovského 1:0. Za jeho pôsobenia na lavičke nastalo výrazné herné zlepšenie, no doma ho jeho zverenci nedokázali potvrdiť. Najskôr zaznamenali bezgólovú remízu s Podbrezovou, potom prehrali so Sencom 0:2 a v predposlednom kole sa s Moldavou opäť rozišli bezgólovou remízou. Ešte že sa jeho zverencom darilo aspoň vonku, keď po Petržalke zvíťazili aj v Liptovskom Mikuláši 1:0 a v poslednom kole aj v Dolnom Kubíne 4:2. Nový tréner MFK Zemplín bol tak oveľa úspešnejší vonku a na domáce víťazstvo si bude musieť počkať až do budúcej sezóny.


 Českého lodivoda nahradil Albert Rusnák

Zdecimovaný káder

Tréner Albert Rusnák sa hlavne v posledných zápasoch musel cítiť ako veliteľ lazaretu. Nebolo totiž ani jedného zápasu, kedy nastúpili Michalovčania kompletní. Strata hráčov ako Ruskovský, Rák, Gamkrelidze, Korijkov, či Kovaľ, by zakolísala aj inými tímami. Navyše, prakticky celú sezónu chýbal stopér Hruška. Lodivod MFK Zemplín sa však na tieto zranenia vôbec nesťažoval. Príležitosť dal mladíkom, ktorých poznal ešte z dorastu. Do prvého tímu postupne vytiahol Podhorína, Leška, Jacka, Fedora, či Hromadu. Aj s takýmto omladeným kádrom dokázal MFK Zemplín vyhrať v posledných troch stretnutiach na pôde súpera.

Chýbajúci defenzívny štít a strelec

Už na konci jesene bolo zrejmé, na ktorých postoch tlačí MFK Zemplín topánka. Boli to hlavne defenzívny štít a útočník s nosom na góly. Tieto posty sa Michalovčanom nepodarilo vyriešiť ani počas jari. Obrovským sklamaním na poste defenzívneho záložníka bol Josef Hořava. Ten prichádzal s nálepkou hráča, ktorý vyrieši adekvátny problém tímu. Nestalo sa. S obrovským očakávaním sa udial príchod kanoniera Róberta Ráka. Dvojnásobný najlepší strelec corgoňligy aj kvôli zdravotnému stavu, neukázal to, čo v ňom je. To, že je útočníkom s nosom na góly ukázal až v poslednom kole, kedy si dvoma presnými zásahmi otvoril svoj strelecký účet.

Šieste miesto je neúspech

Futbalisti MFK Zemplín ukončili sezónu na šiestom mieste, čo je oproti minulej sezóne, kedy skončili na štvrtom, pokles o dve miesta. S týmto umiestnením, aj vzhľadom k tomu, že MFK viedol tabuľku, nemôže byť spokojnosť. Albert Rusnák však tímu začal vtláčať svoju pečať a sme si istí, že v budúcej sezóne dosiahne toto mladé družstvo oveľa lepšie výsledky. Pri vhodnom posilnení (podotýkame, že kvalitou, nie kvantitou) môžu hráči MFK Zemplín už v budúcej sezóne zaútočiť na vyššie priečky v II. lige.

 

Zaujali

Predovšetkým mladíci Kovaľ, Danko, Bréda. Všetci ukázali, že v budúcnosti môžu byť prínosom. Šance sa nezľakol ani stopér Podhorín. Svoje miesto si takisto hlavne v jesennej časti zastal stredopoliar Ruskovský. V jesennej časti zaujal na stopérskom poste Hottek, v jari si zase na tomto poste až do zranenia dobre počínal Korijkov. Nesklamali ani Krmpotič, či Gamkrelidze.

Sklamali

Hlavne hráči, ktorí mali byť v jarnej časti oporami. Od Ráka, Uškoviča, či Hořavu sa určite čakalo viac. Sklamaním je aj večne zranený Hruška, ktorý za posledný rok a pol odohral iba minimum zápasov. Vedeniu sa nevydarili ani ďalšie nákupy. Nohýnek, Kaka, Fotyik, Hesek, či ďalší ukázali, že nie všetko, čo má prvoligovú minulosť, musí byť prínosom.

Peter Brendza



Uverejnené: 30.05.2012 22:21:56 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.